Melyik szakmával tudok majd több pénzt keresni?
Jelenleg mérnökként dolgozom, de zavar, hogy a társosztályokkal mindennaposak a veszekedések a gyárban. A fizetésem még nagyjából jó is lenne (nettó 550 eFt).
Ha munkahelyet váltanék ott is hasonló lenne, így egy szakma kitanulásán gondolkodom.Az alábbi 3 szakma tetszik:
Autószerelő, villanyszerelő, tetőfedő.
A 3 valamelyikében szeretnék egyéni vállalkozó lenni, így végre nem lennék a multikra szorulva.
Melyik szakmával a legkönnyebb ezek közül elhelyezkedni és kb. mennyit lehet keresni havonta egyéni vállalkozóként?
Ne az autoszerelot válaszd, az a legtelitettebb.
A másik kettő közül én is inkább a tetofedot mondanám.
Miért nem keresel inkább egy rendes munkahelyet? Konfliktusok akkor is lesznek, ha vállalkozó leszel.
A felsorolt három közül szerintem a tetőfedő szakmában tudnál leghamarabb elkezdeni önálló vállalkozóként dolgozni.
Villanyszerelés egyszerűnek tűnik, de valójában nagy felelősség, büntetőjogilag is és több száz oldalas szabványoknak megfelelően kell szerelni. Valamint egy villanyszerelő papír önmagában nem sokat ér, ha egyedül akarsz vállalkozni szerelőként, érdemes megszerezni a felülvizsgáló papírokat is (villamos biztonsági felülvizsgáló, villámvédelmi felülvizsgáló, regisztrált villanyszerelő, stb.) különben állandóan hívnogatnod kell egy felülvizsgálót amikor befejeztél egy szerelést és jegyzőkönyvezni kell. 3 év leigazolt gyakorlat után lehet elkezdezni ezeket.
Autószerelés eléggé eszközigényes szerintem, ha nincs 10-15 millád egy miniatűr saját műhely beindítására, akkor nincs miről beszélni.
Az autószerelő műhely ha van hozzá ingatlan, akkor 10-en millió, ha nincs akkor ingatlan+ tizen millió ft. Felejtős mert tőkeigényes.
Villanyszerelő 2 fokkal "jobb", az említett VBF-et valóban érdemes megcsinálni, de nem nagy összeg, 150-200 eft és kb. 4 hónap. A képzésen túl 2-3 milliós kezdő tökét igényel az alap eszközpark. Még veszel mellé egy műszert 4-500 eft-ért és jegyzőkönyvezhetsz magadnak, nem nagy befektetés. De még úgy is jól vödelemez, főleg Pest megyében, ha csak alapszerelést végzel. 10 eft-os négyzetméter árral számolhatsz most a piacon. Egy 100m2 ház alap szerelése 5 nap 2 embernek. Szorozd föl, vond ki a segéd munkadíját.
Tetőfedő erősen hiányszakma, de nem mindenkinek való. Kell hozzá olyan fizikai alkalmasság, amivel heti 20-30 órát tudsz dolgozni tetőn, tűző napon, szélben, akár fagyban. Kevésbé tőkeigényes mint a villanyszerelő, de fizikailag vacakabb, nehezebb munka. Térd, boka, csukló, derék legyen kiváló állapotban, ha picit is boka derék vagy térd fájós vagy bele se kezdj. Ha nincs ilyen jellegű mozgásszervi problémád, akkor majd lesz. Nem minden a pénz és nem minden a konkurencia mennyisége. Nem véletlenül hiányszakma.
Én azt mondom villanyszerelő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!