Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy birkóztok meg az állandó...

Hogy birkóztok meg az állandó nelkülözéssel és sporolással?

Figyelt kérdés
19 vagyok, szeretnék egyetemre járni, utazni, stb.. Van fogszabályzóm is, azzal sem haladok már évek óta, van munkám, de az nem elég, és nem szeretnék mindig így élni mert egyszerűen nagyon idegesít hogy sosincs rendben semmi, a szüleim elváltak, és nagyon rosszul keresnek, emellett nem vagyunk beszélő viszonyban sem, tőlük nem kérhetek pénzt. Van erre valami módszer, hogy kevésbé legyek szomorú amiért tudom, hogy egyes dolgokat sose tudok majd megvenni? Pl kocsi, lakás, ezekre gondolni se merek😔
2022. márc. 6. 11:07
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
10%
És? Akkor marad a munka. Hajrá!
2022. márc. 6. 15:15
 12/12 anonim ***** válasza:
61%
Nincsen sajnos, ez ilyen sz*r érzés és az is marad, mert ez valóban egy sz*r helyzet. Én egyetemre járok, államilag támogatott finanszírozási formában ezért tandíjat nem kell fizetnem, de emellett rengeteg kiadással kell számolni még így is. Diákhitelt egészen biztosan nem mertem volna felvenni, mert hiába egy kedvező hitel, hitel az, vissza kell fizetni és jelenleg azt nem tudom hol fogok lakni az egyetem után nemhogy legyen “felesleges” pénzem hitelt fizetni… Engem a szüleim szerencsére tudnak támogatni, de egyáltalán nem keresnek jól, mindenkit megterhelnek ezek a költségek és nagyon nehéz. Én is dolgozom az egyetem mellett, mert muszáj, másképp nem tudnék megélni. Ez sokszor az egyetem rovására megy (pl. nem tudok bejárni órákra, nem marad elég időm tanulni). Így jó tanulmányi átlagot is nehéz produkálni, de egyébként sem kell nagy összegekre gondolni az ösztöndíjak alatt… a legmagasabb összeg amit tanulmányi ösztöndíjként kaptam egy hónapban az 5 egész feletti átlag esetében 13 ezer forint volt. A szociális ösztöndíj már valamivel magasabb lehet, de én azt például egészen eddig a félévig soha nem kaptam (most is csak azért, mert csaltunk a pályázaton…., de ez is ilyen 10-20-30 ezer forint körüli összeg szokott lenni). Ha sikerül bekerülni kollégiumba, akkor az nagy segítség, de iszonyat nehéz bejutni (nekem sem sikerült mindig) és az albérlet egy kisebb vagyon (vidéken tanulok, egy szoba még itt is 50-60-70 ezer forint + rezsi, a legolcsóbb talán 40 ezer forint + rezsi volt, ahol már többen laktatok egy szobában). Jövőre a kollégiumi felvételin is csalni fogunk, nincs mese, muszáj mert mindenki más is csal (pl. rengeteg olyan ismerősöm van akiknek a szüleik jól menő vállalkozók és minimálbérre vannak bejelentve vagy van egy üres lakásuk, ahova bejelentkezik az egyetemista hallgató, mint önfenntartó és máris több pontot kap). Szóval fizetni kell a lakhatást, közlekedést, kaját, higiéniát, lehetnek egészségügyi kiadások stb., és akkor ez még mind csupán alap szükséglet, szó sincs arról, hogy pl. megbuksz egy vizsgán és fizetned kell egy tárgy újbóli felvételéért, hogy olyan szakon tanulsz ahol drága könyveket / jegyzeteket / eszközöket kell vásárolni, hogy közbejön valami váratlan kiadás. A szórakozást meg sem említem, esélytelen.
2022. márc. 8. 09:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!