Mennyit ügyel egy rezidens sebész 2022-ben?
Az ide vonatkozó rendelkezések szerint azt találtam, hogy:
Alapesetben heti 40 órás munkaideje terhére,heti legfeljebb 16 óra időtartamra és két naptári hetenként legfeljebb egy alkalommal – összesen havi 2 alkalommal, amelyért külön díjazás főszabályként nem jár.
Pluszban rezidens saját vállalása alapján a munkaidőkeret átlagában heti legfeljebb 32 óra.
Ezekkel ellentétes dolgokat hallottam, miszerint havi nyolcszor kell ügyelnie 12 órás műszakokat (a rendes 40 órán túl), amit eléggé élhetetlennek találok hosszú távon.
Légyszi a 'mit gondoltál mennyit dolgoznak, meg ha nem bírod akkor ne is gondolkozz hasonló munkán' féle kommenteket mindenki vezesse le magában.
Nyilván nem arra gondolok amikor van egy akár 16 órás műtét és nyomni kell, a rendszeresen havi 8 db 12 órázást ezzel ne keverjük össze.
Köszi
Nem értem, hogy a 12 órázás hogy jön. Egy ügyelet 24 óra.
Nálunk átlagban 5-t ügyelnek.
"miszerint havi nyolcszor kell ügyelnie 12 órás műszakokat (a rendes 40 órán túl)" Egyébként ebben a 40 óra is benne van. Pl ha valaki kedden ügyel, akkor a 7:30-15:30 intervallum a 40 órába számít bele, és ami ezen felül van, az az ügyeleti idő.
A 40 órán felül nem tudsz 8x24-ezni.
És a 16 órás műtét se olyan gyakori, mint az emberek hiszik, + ha a műtét 15:30-nál tovább nyúlik, sok esetben az ügyeletes leváltja az operatőrt.
Orvostanhallgató vagy? Általános sebészetre szeretnél szakosodni?
Igen, medikus vagyok, és általános sebészetre szeretnék majd menni.
Azt hallottam, hogy rezidensként nyolcszor kell 24 órás ügyeletet adnia pl egy gyereksebész rezidesnek a Heim Pálban.
Évfolyamtársam édesapjáról azt hallottam, hogy hétfőtől péntekig végignyomja, utána pedig egész hétvégén benn van, úgy hívja "wellness hétvége", hétfőn pedig újra megy.
Minden vágyam ez, de a kiégéstől, és konstans kialvatlanságtól félek :(
Egész hétvégén nem ügyelhet, hisz ügyelet után postügyes nap jön. És ha vasárnap ügyel, akkor értelemszerűen hétfő a postügyes nap. Szóval vagy szombaton ügyel vasárnap pihi hétfő meló, vagy szombat pihi vasárnap ügyel hétfő pihi.
Hova jársz? Hanyadéves vagy?
Én jelenleg ötöd, és már lassan 2 éve bejárok az itteni sebészetre. Ha van kérdésed írhatsz privátban is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!