Milyen pályán lehet 480.000-500.000 Ft körül (bruttó) pályakezdői fizetésre számítani?
Ebben szerintem is van igazság, ugyanakkor hozzátenném, hogy a diploma nem mindig egyenlő a magas fizetéssel, kezdőként meg pláne nem. Nagy cégek nem fogják a pénzüket kockáztatni, ha nem tudnak belőled semmit visszanyerni.
A másik, hogy lehet, hogy kínlódtál a diplomádért, a munkaerőpiac meg kb. lef0ssa, nem érdekli. Fizetőképes a szektorod vagy nem? Egy volt munkahelyemen az egyik beosztott verte az asztalt, hogy miért nem emelik meg neki a bérét, amikor diplomája van? Valami adminisztratív munkát csinált tanító diplomával. A kutyát nem érdekelte, hogy milyen diplomája van, a helyére bármikor felvettek volna valakit egy érettségivel is, szóval ez abszolút nem így működik.
Én a címben leírtnál most többet kapok, bár nekem 10 év tapasztalatom van és raktáros vagyok egy cégnél. A diplomámmal és a készségeimmel nem találtam jobb munkahelyet, így inkább más felé tekingettem. Itt most jobb a fizetés, kevesebb a felelősség. Egy multis cégnél irodai környezetben nekem az volt a tapasztalatom, hogy mindenki öli, fúrja a másikat a bennmaradásért, ráadásul a bér is borzasztó gyenge volt.
Ha még életedben nem csináltál semmit és kikerülsz az egyetemről és hozzád vágnak bruttó 500-at a 0 szakmai tapasztalatra, hát az nagy dolog. De semmiképpen sem mondanám általános jelenségnek.
Most végeztem villamosmérnökként, tavaly nyáron kezdtem el manuális tesztelőként dolgozni, akkor br. 450e volt a kezdőbérem, most bónuszokkal együtt br. 540e (+cafi). De ha (jobban) értenék a programozáshoz az otthoni hobbiszinten kókányul összerakott programok összedobásán kívül, akkor junior fejlesztőként v.szeg 100 ezerrel biztosan többet kereshetnék.
F
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!