Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tényleg igaz, hogy a mérnökök...

Tényleg igaz, hogy a mérnökök már nem keresnek olyan jól?

Figyelt kérdés
Szeretnék a későbbiekben villamosmérnöki szakon tanulni. Eléggé érdekel is, nyilván, azonban van mellette még egy másik szak is. Mostanában elkezdtek felém jönni olyan vélemények, vagy cikkek, hogy, lassan már a mérnöki is telített szakma lesz, illetve, nem is lehet olyan jól keresni, még akkor sem,ha valóban tehetséges vagy. Azt hiszem még ezen az oldalon is olvastam valami ilyesmit, ami eléggé elkedvetlenített. Tudom tudom ha valamit csinálsz, akkor ne a pénzért csináld, de viszont nem valami fényes anyagi helyzetű családból jövök, így ezen is halmozottan gondolkodom, mivel az egyetem után minél hamarabb szeretném segíteni a szüleimet. Szóval, szívesen várom a véleményeiteket ezzel kapcsolatban, vajon tényleg nem fizetnek olyan jól a mérnöki szakok?

2022. jan. 2. 00:27
 1/10 anonim ***** válasza:
80%
A villamosmérnök nem telített. Azt találunk a legnehezebben és pofátlan összegeket elkérnek.
2022. jan. 2. 00:37
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Általánosságban elmondhatjuk, hogy a gépész és villamosmérnökök fizuja nem emelkedett az elmúlt években olyan meredeken, mint az IT jellegű mérnököké. Ez nem azt jelenti, hogy rosszul keresnek. Csak hogy már nem ők a top (jópár éve).
2022. jan. 2. 02:22
 3/10 anonim ***** válasza:
91%

1-es, mi az a pofátlan összeg?

Nekem bruttó 1 milliónál nem akartak többet adni, ami nettó 660.000 ft. Ami 10 év tapasztalattal egy vicc.

Azóta Svájcban dolgozom pofátlanul magas összegért.

Hülyének nézik a mérnököket is Magyarországon. Megy a kizsákmányolás.

Kérdező.

Jól döntesz, ha elvégzed a villamosmérnöki alapszakot. Szerezz 3-5 év tapasztalatot + fejleszd a nyelvtudásod, szakmaival együtt, azt irány Svájc, Németország.

2022. jan. 2. 04:47
 4/10 anonim ***** válasza:
97%
Az a nem túl jó fizetès bőven átlag feletti alkalmazottkènt. Aztán jópár èv tapasztalattal, vállalkozókènt nincs határ.
2022. jan. 2. 08:28
 5/10 anonim ***** válasza:
71%

3-as válaszoló vagyok.

4-es hozzászóló.

Azért átlag feletti, mert alapból zsebpénzt fizetnek Magyarországon rengeteg munkakörben.

Nem mindenki akar vállalkozó lenni.

Én napi, normál munkaidővel bőven keresek annyit Svájcban, hogy nyugodtan megélek, tudok tervezni.

2022. jan. 2. 13:39
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A villamosmérnök mint szakma az utóbbi 7-8 és a következő 7-8 évben drasztikus átalakuláson megy át. Ennek 2 oka van.

Az egyik, hogy az ipar 4.0 és az egyre komolyabb irányítástechnikai rendszerek megkövetelik a magas szintű automatizált rendszerek létjogosultságát az iparban. Egy villamosmérnöknek ha érvényesülni akar, tudnia kell alap vagy akár haladó szinten is programoznia, abban a rendszerben amiben dolgozik. Ami a mérnöki tervezéshez képest merőben más logikát, gondolatmenetet igényel. A hagyományosan vett mérnöki tervezés szerepe arányaiban egyre inkább csökken, mivel a szoftverek és magának a tervezési folyamatnak az automatizálása kiszorítja azt. Tulajdonképpen részben ez az oka annak, hogy programozni kell egy villamosmérnöknek is. Ez új munkaköröket teremt, melyek úgymond áthidalók azon szakadék között ami az ipari megoldások megvalósulása és a rendszer szintű tervezés, valamint a tervezés automatizálása között van. A mérnök informatikus szakok ezt a rést hivatottak befoltozni. Csak a szakma annyira gyorsan változik, annyira gyorsan merülnek fel egyre komplexebb igények és megoldások, hogy az oktatási rendszer nemzetközi szinten képtelen lekövetni az ipar változásait. Ezért próbálnak a villamosmérnökök számára egy alap szintű villamosipari ismeret mellé egy alap szintű programozáshoz szükséges ismeretanyagot átadni, amit majd a munkaerő piac a megfelelő irányba formál.

Nagyon sok villamosmérnök álláshirdetésről ordít, hogy tulajdonképpen a munkáltató sem tudja kit keres, mivel maga a munkakör amit szeretnének betöltetni, nincs specifikálva. Egy komplex, "hagyományos" és "új" mérnökökből, szoftverfejlesztőkből, informatikai szakemberekből álló rendszerben igyekeznek a foltokat betömni. Ezért, egyrészt magukat a munkafolyamatokat és a munkaköröket próbálják minél kisebb részegységekre lebontani, azaz ma egy villamosmérnöki munkakör a legtöbb esetben kevésbé komplex mint mondjuk 15-20 éve. Másrészt, mivel több az olyan potenciális munkaerő, akik alapképzettségüknél fogva alkalmasak lehetnek az előbb említett rendszerben a lyukat betömni, azaz szakmailag képlékenyek, nem kényszerül a munkáltató abban az ütemben emelni a fizetést, ahogyan az bizonyos iparágakban (pl. az IT-ben) indokolt.

Nem keresnek rosszul a mérnökök és nem is telített a piac, csak a növekedés meredeksége csökkent az említett átalakulással egy időben. Most ez egy ilyen helyzet. Dekádonként változik a piac, az ipartól függ hogy milyen munkaköröket teremt, és azok milyen anyagi juttatással, milyen telítődés mellett töltődnek be.

2022. jan. 2. 14:04
 7/10 anonim ***** válasza:
Gèpèszet még jól megyeget mivel azért elég sok nagy gèpgyartó multi van az orszag területen. A villamos ès It-s mèrnökök pedig elég keresettek ès jól fizetettek. A többi terület viszont kétséges. Élelmiszer, agrár, èpìtőiparban saját véleményem szerint kevésbé èri meg mèrnöknek tanulni.
2022. jan. 3. 09:41
 8/10 anonim ***** válasza:
50%
Részemről igaz, sajnos. Az átlagbér nagyobb mértékben nőtt az elmúlt években mint az én bérem. kb 10 éve még az átlagbér 2-szeresét manapság 1,5-szeresét keresem és ezt is sokallja a munkáltató. Villamosmérnök vagyok. Kevesebbet ér a pénzem mint anno.
2022. jan. 18. 13:49
 9/10 trichard2001 ***** válasza:
#8 mennyit keresel és hány év tapasztalattal? (nettóban persze)
2022. aug. 22. 02:54
 10/10 anonim ***** válasza:
9: azert pár éve amikor épìtőkérnökként én 170ert el kezdtem dolgozni,villamosmernök ismerőseim Budapesten már akkor 300 korul kezdtek ha jól emlékszem. Talan még plusz kafetéria is. Azért annyira rossz nem lehet neki talán.
2022. aug. 22. 06:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!