Megéri kimenni valamelyik EU-s országba dolgozni 10 évet, hogy legyen valamennyi nyugdíjam pluszban a várhatóan igen karcsú magyar nyugdíj mellett?
A legtöbb európai országban min. 15 szolgálati idő kell a nyugdíj jogosultsághoz, és ez után minimál nyugdíj jár (Németo-ban ha jól tévedek ez 1250 euró). Azt hogy ez 20 év múlva Mo-n mire lesz elég, azt nem tudom...
Olvasgasd ezt: [link]
4/ Hogy milyen szakmáim vannak, az most mindegy. Az egyik egyébként autószerelő, ebben dolgozom most. Utánpótlás alig akad, ki akar autószerelőnek tanulni, mikor elkezdődött a belsőégésű motorok kihalása? Oktatás régebben is kuka volt, manapság ugyanaz. Villanyautón pedig max a futóműhöz és a fékhez nyúlhat az autószerelő, bár nem tudom mennyi idő alatt lehet továbbképzést elvégezni. Kortársaim pedig hamar otthagyták végleg a szakmát a 90-es 2000-es évek vállalkozóinak köszönhetően. Aki maradt vagy éhbérért dolgozott napi 10-11 órát, vagy olyan helyet talált ahol lehet "okosítani". Szerencsére ez itt Bp-n nem volt lehetetlen küldetés, csak sok embernek nem bírta a gyomra ezt a posványt. A másik szakmámban is ilyesmi a helyzet.
5/ Olvasgattam ezeket én is, de a 15 év a teljes nyugdíjjogosultságra vonatkozik, gondolom ez azt jelenti, hogy akkor a minimálnyugdíjnál kevesebbet nem kaphatsz. Itt a belinkelt oldalon is a 3. bekeretezett példa erre vonatkozik "Rosa 20 évig Franciaországban, 10 évig pedig Spanyolországban dolgozott..." De én úgy gondolkodom, hogy ha mai összegekkel számolunk, akkor például ~120 ezer Ft magyar nyugdíj, ~600 Euro (~220 ezer Ft) külföldi nyugdíj jön minden hónapban amíg ki nem purcanok. És ha még kiadok egy 40 milliós lakást, levonva a költségeket, ha kell neki papír akkor 15% SZJA, néha kis felújítás, néha nincs bérlő, abból is marad hosszú távon havi 150 ezer Ft. =Össz majdnem 500 e /hó.
4-es vagyok.
Autószerelőnek tanulok én is. A helyedbe ausztriába vagy németországba keresnék munkát, de azért itthon mondjuk egy Scania vagy Volvo szakszervizbe nem olyan rosszul keresnek. Persze viszont ott ehhez 2 műszakozni kell, meg assistance meg hát nem mindenkinek van gusztusa a kamionokhoz/buszokhoz.
3 év munkaviszony kell Németországban a minimális nyugdíjféleséghez. Volt horvát munkatársam is azért dolgozott még kint, mert odahaza prostituált kevés nyugdíjat kapna csak, aztán ezt egészítette ki ezzel.
Lakással meg ne tervezz hosszútávon. 1-2 év és vége ennek a mizériának, már szüntetni fogják meg a CSOKtól kezdve mindent. Aztán, ha nem olyan jó helyen van a lakás, hogy kiad, akkor kb. semmi bevételed nem lesz belőle és csak pénznyelő lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!