Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nem tudom rávenni a céget,...

Nem tudom rávenni a céget, hogy tisztán fizessen ki. Mik a lehetőségek?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Családon belül merült fel a probléma. A munkaadó azt találta ki, hogy a fizetés egy részét belföldi kiküldetéssel számolja el. Tehát úgy néz ki, mintha a családtag saját autót használna és ennek a költségét téríti meg. Ez egy teljesen fiktív utazás, nincs mögötte tényleges gépkocsifutás.

Így úgy tud fizetést adni, hogy nem kell további járulékot fizetnie (norma szerinti üzemanyag + autókopásból kalkulál egy költség és azt elutalja. Tehát kalkulált költség = nettó fizetés. Két opciót ajánlott fel: vagy így fizeti ki a pénzt vagy nem fizeti ki ezt a részt. Van valami lehetőség a munkahelyváltáson kívül? Többször emailben kérelmezve lett, hogy orvosolják a helyzetet, ráadásul egy multicégről van szó, ami teljesen abszurd, hogy ezt be merik vállalni.

Nem akar így dolgozni tovább a családtagom, a túlórái is az alapbérből számolódnak, illetve gyerekvállalás előtt se szerencsés számára a helyzet.

köszönettel

#munkahely #járulék #gépkocsifutás
2021. dec. 7. 08:36
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:

Az a probléma vele, hogy a túlórák az alapfizetésből számolódnak, továbbá egy esetleges táppénz szintén, valamint gyerekvállalás esetén a CSED is. Tehát megkárosítja a cég ilyen esetekben. Nem a jelenlegi állapottal van a gond, hanem a jövőbeli következményeivel.

2021. dec. 7. 12:38
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Akkor meg mondj fel ha nem vagy elégedett és keress egy céget aki teljesen bejelent.
2021. dec. 7. 13:22
 13/21 anonim ***** válasza:
84%

Ez tényleg nagyon "okos" a cég részéről, mert ha bukás van rá lehet kenni az egészet a munkavállalóra.

2 lehetőség van:

- felmondasz (én ezt tenném)

- gyűjtesz valami bizonyítékot (megpróbálod valahogy írásba kérni a dolgot) és feljelented a NAV-nál. Ilyenkor van valami "vádalku" szerűség, hogy a feljelentőt nem büntetik meg akkor sem, ha ő is sáros - csak ez a NAV jóindulatán múlik, meg az is, mennyire hisznek a te bizonyítékaidnak. Szóval ez az út meglehetősen rizikós, én nem vállalnám be - arról nem beszélve, hogy a vége az, hogy így is, úgy is új munkahelyet kell keresned.

2021. dec. 7. 15:56
 14/21 anonim ***** válasza:
Látszik, hogy fogalmatok nincs róla. Mit kennek a munkavállalóra? Nem előírás, hogy saját autóra számolja el... A kifizető a felelős, ha jogtalan kifizetés történik.
2021. dec. 7. 16:05
 15/21 anonim ***** válasza:
14-es: hát én úgy értem a történetet, hogy a munkavállaló aláírt egy papírt, hogy kiküldetésben járt és X km-t autózott, és ennek a költségét a munkáltató megtérítette. Ezért mennyiben felelős a kifizető? Oda kellett volna ültetni egy ellenőrt mellé, hogy tényleg autózott-e?
2021. dec. 7. 16:36
 16/21 anonim ***** válasza:
Mert munkavégzés céljából történő utazásra jár. Azt meg ő tudja, el lett-e végezve a munka.
2021. dec. 7. 16:52
 17/21 anonim ***** válasza:
16: na ja, csak itt pont arról van szó, hogy a valóságban nem történt "munkavégzés céljából történő utazás", azt csak a munkavállalóval kamuztatták be.
2021. dec. 7. 17:38
 18/21 anonim ***** válasza:
Akkor sem ő felel érte, értsd meg. Ugyanis a kiküldetési rendelvény aláírásával, az összeg kifizetésével a cég igazolja, hogy történt munkavégzés.
2021. dec. 7. 21:09
 19/21 anonim ***** válasza:
Ha többszöri próbálkozásra sem hajlandóak engedni akkor nincs mit tárgyalni,vagy elfogadja ezt vagy keres másik munkahelyet.Ha nem akkor nem,Ő tudja hogy most megengedhet-e egy munkahelyváltást
2021. dec. 7. 21:26
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
18: elbeszélünk egymás mellett. Az lehet, hogy a cég igazolja a munkavégzést, viszont azzal, hogy a munkavállaló nem létező autófutás után vesz fel üzemanyagnormát, azzal minimum adócsalást követ el. Ettől még persze a cég is lehet sáros.
2021. dec. 7. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!