Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Barátságban/kapcsolatban...

Barátságban/kapcsolatban nehéz az anyagi különbség? Bocsi ez hosszú lesz

Figyelt kérdés

220 a havi nettóm.

Akárhogy is nézem, össz. évi megtakarításnak kb. Fél millió ft egy nagyon szomorú összeg. :( Még akkor is, ha van saját lakás.

Mondjuk egyedül ennyi pénzből irreális többet várni, tényleg az a szerencsés, ha a fizum 20-25%-át sikerül megspórolnom a hó végére (egyelőre menni szokott).

Csak ez sok lemondással jár, mert társasági hobbim nincs most és szingli vagyok.

Lakótársat nem szeretnék, mert a párkereséshez nem szerencsés helyzet, exemmel sem tudtunk összeköltözni, mert kolis volt, én meg akkoriban albiban laktam 2 lánnyal, és én nagyon nehezen viseltem a tényleges magánélet hiányát, amihez egy külön szoba nem elég. Végül nem ezèrt szakítottunk, csak már öregnek érzem magam újrakezdeni ezt.

Én azt gondolom, egyedül kéne 250 nettóban, ha lenne párom, 200 is elég lenne ebben a helyzetben.

Aki albiban él, annak 300 is kevés lehet. Barátnőm albiban 200 ezerből 1 ft-ot sem tud félretenni. Nagyon sajnálom ezért, de albiban én nem mernék egyedül élni, anyagilag nagy rizikó, és én már beszélni se szeretnék vele a pénzről, mert nem tudok azonosulni az ő hozzáállásával.

Attól még, hogy az ember kap munkát egyetem után, nem jelenti azt, hogy az anyagi függetlenség is megy, de ő csak azt látja, hogy egyedül élni jobb, mint másokkal (meg hogy nekem mim van). És nem mondhatom meg neki, hogy ez felelőtlenség az ő részéről.

És a másik baràtnőmmel sem beszélünk ezekről, mert a férjével közös vagyona 4x ennyi, mint amennyi nekem van jelenleg. Az ő 10 éves tervei nekem meg sem fordulhatnak a fejemben. :D

Volt olyan ismerősöm, aki az infláció után 40 millóért eladta a lakását, és azóta nem beszél velem. Ők is nagyon jól keresnek.

Néha úgy érzem, hogy sokszor nem lehet közős témát/érdeklődést találni nagy anyagi eltérésnél. Az emberek klikkesednek.

De én sosem fogok jól keresni, emiatt viszont nem akarom elveszíteni a gimis barátaimat. :(

2021. dec. 1. 11:10
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
92%
Mi a kerdes?
2021. dec. 1. 11:20
 2/13 anonim ***** válasza:
89%
Viszonylag nagy a baratnom es koztem a fizetes beli kulonbseg, soha semmi gondunk nem volt ebbol, kozosen veszunk sok mindent de nem szol bele abba h a tbbivel mit csinalok
2021. dec. 1. 11:24
 3/13 anonim ***** válasza:
86%
Hát szerintem felnőtt emberek között ez nem lehet probléma. Én közel négyszer annyit keresek, mint a feleségem, de sosem volt ebből probléma. Barátaink között is tökre változó, van aki minimálbéres, van sormelós, van mérnök, orvos, tripla olyan fizetéssel, mint az enyém. Nyilván némelyik hobbit befolyásolja a kereset, mert pl a minimálbéres nyilván nem fog golfklubba járni az orvossal. De ettől a barátság még megmarad, mert ugyanúgy össze lehet ülni egymásnál, egy pubban, stb. Szóval ha mindkét fél akarja a barátságot, akkor a pénz nem lehet probléma. Ha emiatt mégis megszakad, akkor viszont az nem is volt normális barátság, valszeg a pénzkülönbség nélkül is annyit ért az az egész...
2021. dec. 1. 11:33
 4/13 anonim ***** válasza:
90%

A közeli barátaimmal nyíltan beszélünk pénzügyekről, befektetésekről. Én átlag felett keresek, de van aki ennek a dupláját, van akinek meg csak a befektetései hoznak többet mint az fizetésem. Persze van a másik véglet is, akinél én keresek kétszer többet.

Gyakran kerül szóba, hogy ki hogyan osztja be, milyen megtakarítása van, mit tesz az infláció ellen, mibe fektet, stb. Nálunk ez egymás segítésére van és nem lehúzására, irigységre.

Ugyan ez a kapcsolatban is. Páromnál netto 500-al keresek többet. Minden hónapban fizetés után levonom a befektetésre, tanulásra szánt költségeket, majd közös kasszán vagyunk. Még 3 év után is kellemetlennek érzi sokszor, de megtudtuk beszélni értelmes emberek módjára és nem problémázunk rajta.

2021. dec. 1. 12:11
 5/13 anonim ***** válasza:
89%

Én többet keresek, mint néhány barátnőm, kb kétszeresét. Ők elverik a fizetést, olyan drága ruhát vesznek, amit én nem vennék meg, olyan dolgokra költenek, amire én nem költenék, és a fizetésem felét félreteszem (így lényegében annyit költök, mint ők). Drága, új építésű albérlet kell, nekem jó a 20 éves újépítésű is. Ők nem vesznek bkv bérletet és jegyet, mert drága, én meg ha sokallom a jegy árát, lesétálom, de sosem bliccelek. Hát, ilyen különbségek vannak. Én inkább itthonra rittyentek különleges és finom vacsorát, ők inkább elmennek 15 ezerért vacsorázni.

Frusztrál ez a dolog engem is, de nem tudok mit tenni. Nem elég érettek ők még ehhez, hogy felismerjék a lényeget az életben, és az nem a rongyrázás, és a kifelé élet.

2021. dec. 1. 12:37
 6/13 anonim ***** válasza:
75%

Változó szerintem, hogy ki milyen mentalitású. Sokan nem is szeretnek az anyagiakról beszélni. Az egyik legjobb barátnőm pl. ilyen. Nyilvánvalóak a különbségek, de ez egyikünket sem zavarja, nem is igazán beszélünk róla. Van más témánk.

A baráti társaságunkban sem igazán téma, ha valakinek van valami anyagi nyűgje, akkor esetleg elmeséli, vagy tanácsot kér és ennyi. Van egy haveri társaságunk, ahol viszont állandó a téma. Kinek miből telt már megint erre, mibe fektet, milyen megtakarításai vannak, de ez inkább f*sz méregetés már bocsánat, mint egymást segítő beszélgetés. Én ezeket nem szeretem. Ilyen szinten egyáltalán nem érdekelnek a pénzügyek (kinek a f*sza nagyobb), pedig szerintem lehetne értelmesen is diskurálni ezen dolgokról.

2021. dec. 1. 12:50
 7/13 A kérdező kommentje:
Igen, 6-os veled egyetértek, tényleg elég egyénfüggő is. 5-ös, én anyagi tanácsot nem szívesen fogadok el a leírásban említett barátnőmtől - őt pl. az evés nem különösebben érdekli, szóval nem főz, de azért gyakran rendel, ami 2000 ft/adag (de nem telik rá...), én meg 700 ft-ból kihozom az ebédem, mert így legalább nem eszem olyat, ami hízlal (mert én nem vagyok szerencsés alkat). Márkás cuccokra nem kéne költeni, olcsóbbak is kihúzzák 5 évig, és nem hiszem el, hogy kell a 40 ezres csizma a boldogsághoz. De ő így csinos, neki ezek a holmik jól állnak, nekem semmit nem ad érzésben egy drágább cucc, mert 70 kiló vagyok. Úgyhogy inkább arra költök, hogy ha a fogyás nem is megy, legalább egészségesebben éljek. Aztán ki tudja, lehet egyszer lesz 2 gyerekem és nem tudom ezt sem tartani. Mert nem az alapján fogok férjet/apát választani, hogy ő legalább 2x ennyit keressen, mert én átlagos bérből semmi extrát sem tudok megengedni. Az élet nem így működik. Azt viszont megmondtam a barátnőmnek, hogy annyi gyerekem lesz, amennyit anyagilag megengedhetek magamnak. Ő szeretne 3-4 gyereket, de 26 évesen még nem találta meg az igazit hozzá. Kérdés, ki lesz az igazi... az, akinek van saját lakása, aki mellett nem ciki, ha nem spórol, hogy otthon akar lenni a 4 gyerekkel... és ez már nem anyagi különbség, én egyáltalán nem tudok ezzel azonosulni. De én vagyok a negatív, amiért nem hiszem el, hogy nem lehet nagy családom így. :D Éhezni nem szeretnék és nem is én döntöm el, hogy hány gyerekem lehet majd. Úgyhogy 5-ös, egyetértek veled abban, hogy mi "kicsik" vagyunk ahhoz, hogy megértessük egyesekkel, hogy az élet nem felszínes dolgokról és vágyálmokról szól csak, hanem kőkeményen tenni is kell érte, hogy legyen belőle valami. :)
2021. dec. 1. 13:52
 8/13 anonim ***** válasza:
60%

Örülj neki hogy van saját lakásod :) mindig az ilyen életteleneknek van szerencséje.

Képzeld, én 350 nettót kapok és vígan elvagyok egyedül egy albérletben. Pályakezdőként.

2021. dec. 1. 14:16
 9/13 anonim ***** válasza:
83%
Kapcsolatban nekem egyáltalán nem számít mennyit keres a barátnőm. Baráti társaságban viszont azt látom rengetegen irigykednek arra akinek jobban megy.
2021. dec. 1. 14:29
 10/13 anonim ***** válasza:
83%

Kérdező, akkor nálad másról van szó. Nem az a baj, vagy a meg nem értés tárgya, hogy más anyagi körülményeket teremtetek magatoknak, vagyis nem egyformán kerestek, hanem az, hogy teljesen más az értékrendetek. Na ez már tud éket verni egy baráti kapcsolaton, ahogy párkapcsolaton is.

Attól, hogy én ötször annyit keresek, mint a másik, az értékrendünk még lehet hasonló (jó a turis ruha, nem fizetek márkáért, nem rendelek kaját, max csak néha, blabla), így nagy az egyetértés is függetlenül attól, hogy ki mit és hogyan tehetne meg.

Azt is hozzáteszem, hogy én pl. annak szívom a vérét, hogy "panaszkodik, hogy nincs pénze, de a cigire bezzeg van", aki amellett, hogy keveset keres, nem is hasonlít az értékrendünk és egyébként így barátnak sem tudom nevezni. Ha valakivel ennyire mások vagyunk, azzal nem lehet (szerintem) hosszútávon kapcsolatot fenntartani.

Mi is ezért távolodtunk el a két gimis barátnőmmel. Most volt a 10 éves osztálytalálkozóm és még mindig azokon a poénokon röhigcséltek, amik nekem már 10 éve sem voltak annyira viccesek. Annyira nem, hogy már nem is emlékeztem rájuk zömében. Egyszerűen más módon fejlődtünk az évekkel, más irányt vett az életünk. Más lett a felfogásunk, az értékrendünk, még a humorérzékünk is teljesen. Ez az élet rendje.

2021. dec. 1. 15:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!