Melyik cég bériránytűjének lehet hinni?
Elég nagy szórást láttam a Hays, frissdiplomas.hu és az összes többi portál között.
Tapasztalataitok alapján melyik közelít a legjobban a valósághoz?
Szerintetek nincs ezekben a hétköznapi emberek számára közzétett adatokban némi negatív torzítás, kordában tartva ezzel a béreket?
Egy nagyvállalat honnan tudja, más nagyvállalatok milyen juttatási csomagokat adnak a dolgozóiknak? (Ezekből a publikus adatokból okoskodnak a multik is?)
A cégek informális úton pontosan tudják, hogy melyik versenytárs mennyit fizet. Én egyszerű manager vagyok (senior alkalmazott), de én is tudom, akkor a vezetők pláne.
Az ilyen hays és egyéb statisztikák az én területemen általában kisebb számokat hoznak, mint a valóság. Ennek akár az is lehet az oka, hogy a fejvadász által közvetített jelentkezőknek kevesebbet fizetnek a cégek, mert a fejvadász drága. Ezért én mindig a cégek saját oldalán jelentkezem.
En csak IT teruletrol tudok nyilatkozni, itt kiindulasi pontnak jo lehet pl. egy Hays statisztika, de csak junior szinten es csak olyan embernek, akinek amugy fogalma sincs a piaci helyzetrol.
Ezek a cegek nyilvan rajtuk keresztul toborzo cegek fizetesi adatait kozlik, a legjobban fizeto cegek meg szinte mind belsos recruiterekkel dolgoznak.
Masreszt ezek az adatok csak alapbert tartalmaznak, egy komolyabb cegnel meg pl. megkapod az alapbered 30+ szazalekat reszvenyben. Magasabb poziciok eseten az alapbered tobbszoroset akar.
Ha kepben akarsz lenni a piaci helyzettel, akkor ezerszer tobbet er a gyakori interjuzas (akkor is, ha epp nem akarsz valtani), mint ezek a statisztikak.
Én szintén IT, az van amit kettes írt. Annyi kiegészítéssel, hogy a kifejezetten szarul fizető helyek fizetéseit sem igazán tükrözi.
Most megnéztem, a 2020-as Hays szerint a senior fejlesztői sáv alja br. 850k, teteje 1.2m. Ezzel szemben rengeteg helyen lehet keresni seniorként 1.5m fölött (néhány cégnél 2m fölött is), de ilyen hulladék KKV-k simán adhatnak br. 500 körül mondjuk. Szóval nem sok értelme van ezeknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!