Ez működhetne a valóságban?
Amit csak lehet, gépek, vagy robotok végeznének munkát. A gyár / üzem / cég ugyanúgy nyereséges lenne, mert a munka el lenne végezve, profitot megtermelnék a gépek.
Nagyon sok mindent szerintem meg lehetne csinálni, gépesíteni.
Ami problémát vet fel, az az adózási és az egészségügyi ellátási rendszer. Mivel az emberek a megkeresett bérük egy részét nem tolnák be az államkasszába, így kérdés az honnan is lenne előteremtve.
Viszont olyan lehetne-e, és ha igen milyen módon, hogy az emberek kapnának egy alapbért, és aki szeretne, vagy olyan munkáról van szó amit gép nem helyettesíthet, ellátná feladatát, "rendes" bérért.
Nem akarok litániát írni, kérdésemre - és csak érdekességképp, elgondolkozásképp kérdem (!) - kaphatok-e komoly válaszokat, megvitatnánk érvekkel ellenérvekkel, hogy ez járható út-e és ha igen hogyan?
Tehát nem lehurrogásra és fújolásra, meg bunkó beszólásokra vagyok kíváncsi. Közgazdasági okfejtésre.
Én már most is azt látom, hogy az embereknek egyre kevesebb kedve van dolgozni. Nem csak az elvándorlás miatt kevés a munkaerő, hanem azért is mert senkinek nincs kedve megizzadni, nehéz munkát végezni, betegekkel foglalkozni, stb. ami megterheli az embert.
Az egy dolog, hogy a robotok egyre több mindent elvégeznek, de az emberek meg elhülyülnek, gyakorlatilag az életre is alkalmatlanok, ha magukat kellene ellátni 1 haónapig nem élnének.
És akkor eljutottunk oda, hogy ha nincs az emberek részéről hozzáadott érték, a javakat meg robotok állítják elő, akkor hogyan lesznek azok a javak elosztva?
Szerintem fejlődni fog bizonyos területeken a robotizáció, de más területeken meg alap problémák lesznek amit nem tudunk megoldani. Pl. nincs valahol tiszta víz, máskor meg az árvíz visz mindent... az áramellátás hálózata szétesik. Inkább ilyen bajok lesznek és ezeket az elbutult kapzsi emberek megoldani nem fogják tudni.
Az a baj, nagyon sok ember azt hiszi, hogy nagyon sok mindent meg tudnak csinálni gépek, robotok. Általában ez olyan embereknek a "hitvallása", akik életükben nem dolgoztak gyárban. De úgy semmilyenben.
Írom neked ezt úgy, mint mérnök, aki egy gyárban dolgozik. Amire ti azt hiszitek, hogy húúú így meg úgy kiváltható robottal, géppel, automatizálással, annak valójában a 90%-a nem váltható ki :D. Nagyon sok olyan munka, folyamat lépés van, amihez egyszerűen KELL az ember, az operátor.
Arról ne is beszéljünk, hogy a gép, robot, minden igényel karbantartást is. Sőt, programozókat. Akik szintén emberek.
Szóval hidd el nekem, amire te full laikusként azt hiszed, hogy gépesíteni lehet, azt 90%-ban nem lehet gépesíteni. Amit gépesíteni / automatizálni lehet úgy, hogy azon a cégnek haszna származzon, azt hidd el meg fogják lépni.
Ha egy 5 éves projektet ha 30 operátor ellát X költségből, gépesítve ugyan ez mindennel együtt a duplája lenne, akkor hülye lenne bármelyik cég a második opciót választani.
Szóval általában ami nem automatizált, azt:
- vagy nem lehet automatizálni,
- vagy lehet, de hosszú távon nem nyereségesebb mint ha operátorok végeznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!