Valós lehet ez a grafikon? Ilyen meredeken megnőtt nálunk az utóbbi években a havi nettó átlagkereset?
9. mi köze a medián fizetésnek a medián sorozathoz?? Ha keresnek 1millióan 300ezret, 2millióan 500ezret és 1 millióan 900ezret, akkor az átlag 550ezer. A medián meg 500ezer, mert ugyanannyian keresnek ettől többet, mint kevesebbet.
Örülök, hogy segíthettem az általános iskolai matekban.
12-es csupán annyi, hogy ugyanúgy számolják, mivel a mintahalmaz fizetései is sorozatot alkotnak.
Ha 3 millióan minimálbért keresnek, 2 millió 900 ezren pedig milliárdosak, akkor a medián pontosan minimálbér lesz. Ez mennyiben reprezentatívabb, mint az átlag?
Nem, nem ugyanúgy számolják, mert nem rakják sorba a fizetéseket, hanem megnézik, hogy melyik az az összeg, aminél ugyanannyian keresnek kevesebbet és többet.
Szomorú, hogy ide jutott a matematika oktatás...
Az egy dolog, hogy valaki nem tudja mi is a medián és az átlag fizetés közötti különbség, de akkor legalább utánanézne:
Nahát! Nem a minimálbér a medián?! Hogy mik vannak!
#14 nem zavar, hogy ugyanezt irta le a 9-es? Konkretan azert hivjak kozeperteknek, mert ugyanannyi ertek van a jobb es bal oldalan is. Paros szamu adatnal 2db ertek atlagat jelenti, paratlan szamunal 1db adatot.
A kerdes pedig jogos, mivel jobb ez az atlagnal?
"megnézik, hogy melyik az az összeg, aminél ugyanannyian keresnek kevesebbet és többet"
Es azt hogy csinaljak szerinted? :D Kivalasztanak egy random erteket es megnezik, hogy mennyi van alatta meg felette, ha nem ugyanannyi, akkor megint a hasukra utnek es ezt addig folytatjak, ameddig meg nem talaljak? :D
15. nem zavar, hogy az 9es példája hülyeség volt, semmi köze a fizetések mediánjához?
A 13as példa is hülyeség, mert nem 2 féle fizetés van az országban, hanem mondjuk 1millió féle. Ha 2 féle lenne, mint a ti példátokban, akkor semmi értelme nem lenne a mediánnak.
Továbbra is hihetetennek tartom, hogy általános iskolások vitatkoznak és nekik kell elmagyaráznom mi is a medián fizetés és miért is ad jobb képet a valós fizetésekről, mint az átlag, de legyen, bár előre tudom, hogy nem fog tetszeni, hiszen nem fogod elismerni, hogy nem volt igazad, csak kötekedni fogsz, de talán ragad rád valami akkor is ha tagadod, akkor meg már megérte.
Ha a medián magasabb lenne az átlagnál, azt jelentené, hogy a keveset keresők lefelé húzzák az átlagot, ha alacsonyabb, mint jelenleg, akkor az ellenkezőjét lehet tudni: a kevés sokat kereső felfelé húzza az átlagot, de nem ez a jellemző fizetés.
A 35-45 évesek átalgfizetése 559ezer Ft, az medián pedig 489ezer Ft. Az elsőt torzítja az a néhány, aki minimálbért keres és az a néhány, aki 1millliót keres. Mindkettőből van néhány, de nem ez a jellemző, viszont azt lehetne hinni az átlag alapján, hogy milyen jól keresnek a 35-45 évesek, miközben ha megnézzük a mediánt, akkor látjuk, hogy ez nem igaz, hiszen ha azt nézzük, hogy mennyi az a fizetés, amitől ugyanannyian keresnek kevesebbet és többet, akkor csak 489ezer Ft jön ki.
Az áltagba beletartoznak a mészároslőrincek is, hiába vannak kevesen, a nagy összegű keresetük jelentősen befolyásolja az átlagot. Ez az, amit a mediánnak lehet korrigálni, hiszen a kevés mészároslőrinc sokkal kevésébé torzítja a végösszeget, mert kevesen vannak.
Örülök, hogy segíthettem, ha ezek után még mindig köteledni szeretnél, akkor javaslom a KSH-t, a NAV-ot és egyéb hasonlókat, ahol medián fizetést is számolnak hogy megmutassák azoknak, akik tudják mi a medián, hogy az átlag mennyire és merrefelé torzul.
De ez mitol mond tobbet, mint az atlag? 489ezer lehet ugy is, hogy alatta mindenki minimalbert keres, meg ugy is, hogy mindenki 488ezret.
Felette meg szinten, lehet mindenki 490-et keres es lehet, hogy 2 milliot.
Mondtam én, hogy tovább fogsz kötekedni és továbbra is értelmetlen kérdésekkel. Igen, biztosan mindenki minimálbért keres alatta vagy 2 milliót felette. Meg az is lehet, hogy holnap piros hó esik.
Leírtam elég érthetően, hogy miért jó az, ha tudjuk az átlagot és a mediánt is, mit mutat ha az egyik a másik felett ill. alatt van.
Lehet nyugodtan lepontozgatni, a legkevésbé se érdekel, hogy két általános iskolás szintű matektudással rendelkező lepontozástól érzi jól magát. Mint írtam, az értelmetlen kérdés és kötekedés egyáltalán nem lep meg, de remélem, hogy tanultatok valamit még ha nem is valljátok be, meg mások is, akik erre járnak és nem tudják mi a medián és miért adja meg a KSH a medián fizetést is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!