Egy kamionsofőrnek hogy alakul a munkaideje? Hogy vannak a pihenők stb.
Cég függő.
Attól is függ milyen munkát végzel.
Napi 13 vagy 15 óra munkaidő is lehet, de 15 óra egy héten azt hiszem 2-3x lehet.
Ezekután 11 óra pihi,rövidítve 9 óra is lehet heti 2-3x.
9 óra vezetés,2x45 perc de lehet heti 2-3x 10 óra is, 4,5 óra vezetés majd 45p pihi, 4,5 óra vezetés majd újra 45p pihi, ezekután 1 óra vezetés.
Az a lényeg hogy 2 hétben maximum azt hiszem 90 órát lehet melózni.
Esetleg van még kérdésed?
G Kl Szakmai alapképesítés 1-3 kötet c könyvet.
és továbbképzés tankönyve
Teherautóvezetés - európai szinten
""1.3 A munkaidőről szóló törvényi előírások" pl
Egy pici idézet!
Heti munkaidő
A közúti közlekedésben foglalkoztatottak heti munkaideje a 48 órát nem haladhatja meg.
Ez heti 60 órára növelhető, ha a heti munkaidő négy naptári hónap vagy 16 hét átlagában
a heti 48 órát nem haladja meg.
Az 561/2006/EK rendelet előírásai elsőbbséget élveznek a nemzeti törvényekkel szemben,
így az utazó munkavállalók munkaidejéről szóló törvényi előírásokkal szemben is. A rendeletek
itt sem mondanak egymásnak ellent, amint az a következő összehasonlításból is kitűnik.
A Közúti közlekedési törvény és az EK szociális előírásai közötti különbségek a heti
munka-, ill. vezetési idő vonatkozásában:
Megszakítások
Hat óránál több, de kilenc órát meg nem haladó munkaidő esetén 30, kilenc órát meghaladó
munkavégzés esetén 45 perc megszakítási időt kell biztosítani.
Munkaidő Megszakítás Munkaidő
6 h min. 3 0 perc max 3 h
Munkaidő Megszakítás Munkaidő
6 h min. 4 5 perc 3 h /nál több, max. 4 h
5# Ezen még én sem igazodom ki :)
Továbbra is azt javasolom hogy olvasd át az AETR-t, az szabályozza a nemzetközi gépjárművezetők munkaidejét.
A GKI egy 5 évente kötelező pénzlehúzás, valós ismeretet nem ad. Volt hogy rossz jogszabály szerint vizsgáztunk mert a vizsgakérdéseket nem sikerült az aktuális szabályokhoz igazítani.
Az alap hogy napi 9 órát vezethetsz, 4,5 óra után 45 perc megszakítással. Ennek rakodással és mindennel együtt bele kell férnie 13 óra munkaidőbe. Ez után 11 óra pihenő kell.
A 9 óra vezetési időt heti kétszer bővítheted 10 órára, de a 4,5 óránkénti 45 perc megszakítás akkor is kötelező.
A 13 óra munkaidődet heti kétszer bővítheted 15 órára.
A 11 óra pihenőidődet heti két alkalommal csökkentheted 9 órára, de a hétvégi pihenőidő alkalmával vissza kell pótolni.
Heti pihenőidő 45 óra amit csökkenthetsz 24 órára minden második héten, de azt is vissza kell pótolnod.
Ezek az alapok, aztán majd a gyakorlattal megszerzed az ismereteket a finomságokra :)
Parkolói pletykáknak meg ne dőlj be.
6 #! 5 vagyok, az idézetet a könyvből másoltam.Sajnálom, hogy nem hiszel. Mint írtam, 3 kötet. olvasd el, talán akkor érthetőbb lesz. Az idézetem,csak a kérdező kérésére írtam...
Mindenkinek, aki e könyvet kezébe veszi, izgalmas és sikeres továbbképzést kívánunk!
T R A N S P O R T ^M É D IA - kiadása.
#3 Nem vagyok kamionos így nem tudhatom.
Én Nemzetközi furgonos voltam,nekem így mondták a 10 perces oktatáson. 😃
Papír forma szerint így melóztam,mivel vannak országok ahol rá vannak állva a rendőrök és bagosok stb..
#7 / 6 vagyok, én meg fejből-gyakorlatból írtam a vezetési és munkaidőket.
Számomra az idézett 6 óra egybefüggő munka vagy vezetési idő ami értelmezhetetlen. Idén voltak bizonyos változások, de azok inkább szigorítottak mint könnyítettek volna. Megértem hogy segíteni szeretnél a kérdezőnek, de mint írtam az 5 évenkénti GKI vizsgán volt hogy a rossz jogszabály szerint vizsgáztunk mert a tesztlapot előző év végén nyomtatták a jogszabály meg tavasszal változott. Ezért is írtam hogy valós ismeretet nem ad, csak pénzlehúzás.
Pontozni mindenki pontozhat ahogy kedve tartja, de a büntetések itt elég nagy mértékűek ahhoz hogy tévedjél. Azt már nem a pontozók fizetik, és mint tudjuk, más fas...-val könnyű verni a csalánt :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!