A mérnökök presztizse sokkal nagyobb mint a közgazdászoké?
Én még nem láttam mérnökös feliratot síron. Szerintem ez régiónként lehet divat, vagy valami.
#1: Így van, azért dolgoznak átlag napi 10-12 órában a mérnökök is meg a közgazdászok is. (Én mérnök vagyok, bent a cégnél a 8 óra után még megyek maszekolni, ahogy sok kollégám is.)
Hány világhírű mérnököt tudtok felsorolni kapásból? Egyet sem. És hány világhírű közgazdászt?
Karl Marx, Soros György, Adam Smith
Ezek a nevek még egy laikusnak is ismerősek
Nem hinném, hogy a sírfeliratoknak köze lenne a társadalmi presztízshez. Én három okot látok arra, hogy miért találkozol több "mérnöki" sírfelirattal:
- a mérnök jóval régebbi végzettség, mint a közgazdász, és az utóbbi pár évtized előtt jóval többet képeztek belőle, mint közgazdászból
- a sírköveken gyakran pozíciót vagy munkakört jelölnek, pl. "az Egyesített Kalapácsgyár főmérnöke", "az Egyesített Kalapácsgyár vezérigazgatója". A mérnökök esetén a munkakör gyakran egybeesik a végzettséggel, a közgazdászok esetében nem, ők inkább vezérigazgatók, igazgatóhelyettesek, főkönyvelők, főosztályvezetők stb.
- vannak mérnöki szakok illetve intézmények, ahol nagyon erős, tulajdonképpen valahol a céhrendszerre visszavezethető összetartás és hagyományok élnek (elsősorban bányamérnökök). Ezeknél a szakmáknál legtöbbször a síremléken is jelzik, hová tartozott az elhunyt.
A világhírű mérnökök közé licitálnám Rowan Atkinsont (Mr. Bean) - kevesen tudják, de villamosmérnöki MSc-t végzett :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!