Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Pályakezdőnek számítok vagy nem?

Pályakezdőnek számítok vagy nem?

Figyelt kérdés

Olvasgattam itt GYIK-en hasonló kérdéseket, meg a neten is utánanéztem, de sehol nem kaptam konkrét információt, ami az én esetemet megválaszolná:

Gimnázium elvégzése után megszűnt a tanulói jogviszonyom, ezáltal volt pár hónap, hogy fizetnem kellett a TB-t, egészen addig, amíg operátor nem lettem egy gyárban. A gyárban a munkaviszonyom "ettől-eddig" tartott a lényeg, hogy ez az időintervallum 5 hetet + 2 napot jelent papíron. (Ebben az időszakban dolgoztam az önkormányzatnál is egyébként, ott a munkaviszony 2 hét + 3 napból állt összesen). Ezután rögtön elkezdtem egyetemre járni és mellette dolgoztam alkalmi munkavállalóként, illetve az egyetemhez szükséges szakmai gyakorlatot is teljesítettem (a szakmai gyakorlat olyan munka volt, ami diákszövetkezeten keresztül lett megkötve egy cégnél). Az egyetem elvégzése után lejárt a hallgatói jogviszonyom, nem regisztráltattam magam sehova, elkezdtem újra fizetni a TB-t egészen addig, amíg fel nem vettek egy céghez gyakornokként.

Szóval most az érdekelne, hogy papíron/jogilag én pályakezdőnek számítok-e vagy sem?

22/L

2021. jún. 16. 15:40
 1/2 anonim ***** válasza:
A szakmádban igen, szochó kedvezményt is kap utánad a cég. TB szempontból nem, ott az pályakezdő aki sose dolgozott és nincs rózsaszín kiskönyve.
2021. jún. 16. 20:31
 2/2 anonim ***** válasza:

Pályakezdőnek a Munkaügyi Központnál akkor számítasz, ha 25 év alatti vagy (ha diplomáztál akkor 30 éves korig), és nem rendelkezel legalább 180 nap biztosítási idővel --> a Munkaügyinél ez abból a szempontból lényeges, hogy milyen munkaerőpiaci programba tudnak elhelyezni (képzés, bértámogatási program meg hasonlók, a megfelelő célcsoport miatt)

A vállalkozásoknál már szochó kedvezménynél nincs pályakezdő kedvezmény 2019. óta újonnan (csak a régi még fennmaradó megkezdettek kifutó rendszerbe). Munkaerőpiacra lépők kedvezménye van, ami azt jelenti hogy az elmúlt talán 270 napon belül maximum 90 nap biztosítási jogviszonyba töltött idővel rendelkezel, ez a feltétel viszont nem csak pályakezdőkre vonatkozik, hanem bárkire aki akármiért mondjuk hosszabb ideig munkanélküli volt, nem dolgozott, nincs korhoz kötve már

2021. jún. 20. 22:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!