Meddig kell kifizetni a munkáltatónak a gépjarmüvel való munkába járás költségét?
Munkába kocsival jarok,eü dolgozó nővér vagyok és április óta saját gépkocsival utazom , meddig kell kifizetnie jogilag az államkincstárnak az utazási költségem?
Még nem kaptam meg ,és igen kevés a fizetés hogy két honapot megelőlegezzek..
Nem kell megfizetnie, a tömegközlekedés 90%-át kötelezően térítenie kell, a gépjárművel való közlekedés viszont csak akkor térítendő, ha másképp nem tudnál eljutni a munkahelyedre (pl. éjszaka nem jár busz/vonat vagy zöldmezős ipartelepen dolgozol).
Üzemanyagszámlázás sincs - közszférában legalábbis biztosan, de amit én ismerek ott magánszférában sem csinálják. Van egy normája a NAV-nak, miszerint a Suzuki Swift 1999-es évjárattal xy motorral 6 liter / 100 km üzemanyagot kell fogyasszon és az alapján kapsz költségtérítést + 9 forint/km-t az autó üzemeltetésére. Ez ugyanaz, mint a cégautók esetében - képzeld el micsoda csalásokat lehetne kivitelezni, ha valaki benyújtana 100.000 forintos számlákat arra hivatkozva, hogy kicsit többet fogyaszt az autója... Erre találták ki a céges üzemanyagkártja limitet, de az béren felüli juttatás.
Gépjárművel való közlekedés
A gépjárművel történő utazás költségtérítés összege az Szja.-törvény 25.§ (2) bekezdés bb) pontja alapján 15 forint kilométerenként.
Nekem az egyetem fizette ki, fizetéskor, ha időben leadtam a lapot.
Minden év elején kellett aláírni valami megállapodást vagy mit, addig semmit sem fizettek.
A 15 Ft a max, én 9-et kaptam, a jogcímen pedig amortizáció, nem benzin.
Amíg benne voltam a pixisben, e felett fizették a típus szerinti üa normát is.
Amikor még nagyon benne voltam, akkor a péntek délután, szombat délelőtt és délutáni levelezős képzésekre pedig 3 utat.fizettek, bár köztudottan ott dekkoltam a koleszban.
A munkaügyön érdeklődj a dolog állása felől!
Ja,hogy nem is az eredeti telephelyen dolgozol.Az mindjárt más.
Az ilyesmi átvezénylésnek, belföldi kiküldetésnek minősül.
Ebben az esetben tényleg köteles téríteni száz százalékosan az üzemanyagköltségeket.A NAV általi adatokat fogják nézni, amit írtak feljebb.
Vagyis az autó gyári fogyasztási adataiból, üzemanyag jelenlegi árából fogják számfejteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!