Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Az informatikus palyat milyen...

Az informatikus palyat milyen hatas lenditette igy fel, hogy a COVID alatt is egyre keresettebbek es a berek is nonek?

Figyelt kérdés
[link]

2021. ápr. 30. 11:16
 1/7 anonim ***** válasza:
92%
Mondjuk a digitalizáció?
2021. ápr. 30. 11:34
 2/7 anonim ***** válasza:
76%

Ha valami válság vagy egyéb para van és spórolni kell, akkor a nyugati vállalatok mindig viszik keletre a munkát. Mivel egy szoftver fejlesztéséhez nem kell gyárakat, tároló épületeket, infrastruktúrát kiépíteni és nem kell szinte semmit sem szállítani hozzá fizikailag országok között, így az IT melót a legkönyebb és leggyorsabb kiszervezni másik országba, ahol olcsóbb a munkaerő.

Kelet-Európa ilyen szempontból egy sweet spot, mert még nem drága a munkaerő nyugati szemmel, vannak itt uniós országok (törvény kötelez bizonyos bankokat és vállalatokat, hogy bizonyos munkákat EU-n vagy akár országon belül kell tartani) és elég sok területre található itt ember az IT-n belül.

Az extrém kuli munkát viszik még tovább Ázsiába még olcsóbb helyekre.

Mivel sokan hozzák ide a melót, hiány generálódik szakemberekből, így tapasztalt új embert úgy tudnak csak felvenni a cégek, ha több pénzért a másik cégtől elcsábítják. Ez a folyamat hosszútávon növeli az átlagbéreket a szektorban, stb.

A másik, hogy előfordul az, hogy már nem tud a cég növekedni helyben, mert mindenkit felvettek ésszerű fizetési keretek között. Ilyenkor szintén elindulnak keletre. Dolgoztam holland székhelyű cégnek, ami emiatt nyitott irodát először a németeknél majd pár év múlva Budapesten is. A cég, ahol most dolgozok, hasonló okok miatt próbált Bulgáriában és Romániában nyitni irodát. Ebből az utolsó nem sikerült, mert nem tudtak elég embert felvenni a nyitáshoz.

Általában is ma már majdnem mindenhez kell szoftver és ebből csak egyre több lesz, amíg van áram.

Továbbá, kívülállóknak valószínűleg nem világos, de a szoftverfejlesztők felezési ideje rövidebb, mint legtöbb más foglalkozás esetén, azaz nem nagyon vannak ám 40-50-60 éves emberek, akiknek tényleg a szoftverfejlesztés a fő területük még mindig. Nem mondom, hogy nincs rá példa, de általában 30-40 között azért a többség valamilyen formában félig-meddig people / project management vagy tervezés irányba megy el és már nem egész nap fejlesztéssel foglalkozik vagy akár pályát vált. Ez is generálja a hiányt a fejlesztőkből.

2021. ápr. 30. 11:51
 3/7 A kérdező kommentje:

"Továbbá, kívülállóknak valószínűleg nem világos, de a szoftverfejlesztők felezési ideje rövidebb, mint legtöbb más foglalkozás esetén, azaz nem nagyon vannak ám 40-50-60 éves emberek, akiknek tényleg a szoftverfejlesztés a fő területük még mindig"

Nem azert van keves ilyen ember, mert 30+ evvel ezelott eleve keves szoftverfejleszto volt? Ez egy relative uj szakma (a tradicionalisabb szakmakhoz kepest).

2021. ápr. 30. 11:55
 4/7 anonim ***** válasza:
16%
Ez nem igaz, én senior java fejlesztést hagytam most ott és lettem Junior Cold burkoló a magasabb fizetésért tettem.
2021. ápr. 30. 12:11
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Logikazd ki :) szted miert van a vilagon chiphiany? Miert keresnek a programozok tobbet amikor mindenki otthonrol netez/rendel stb... Mi az amit csinalnak az emberek amikor nem a szabadba vannak hanem a 4 fal kozt?
2021. ápr. 30. 13:25
 6/7 anonim ***** válasza:
50%

2-es, multinál dolgozom (informatika), most láttam egy táblázatot, a budapesti irodában kevesebbet keres az átlag programozó kuli, mint a mumbai (Bombay) csoportban... hozzák át ide a pozíciókat ezerrel.

ez ám a "sweet spot".

Indiában fölfelé mennek a (dollárban számolt) bérek, nálunk meg nem.

Most már mi vagyunk az olcsó keleti munkaerő.

2021. máj. 1. 11:58
 7/7 A kérdező kommentje:
#6 melyik multinál dolgozol és milyen pozícióban?
2021. máj. 1. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!