Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Dániában (egy roppant fejlett...

Dániában (egy roppant fejlett ország) miért nincs bérszakadék, mint itthon?

Figyelt kérdés
Olvastam ma, hogy a rendes mérnökök 2.5 milliót kapnak, az orvosok 3.4 milliót, gyógyszerészek 3.3 milliót, fodrászok is 1.5 milliót, mozdonyvezetők és tanárok is 2.5 milliót, rendőrök is 1.8 milliót, stb. Szinte mindenki megfelelően keres, mármint nincs bérfeszültség, mint itthon, hogy van a politikus aki millión felül keres, aztán szakadék, majd van a mérnök meg a közgázos, vállalkozó, pár divatos szaki aki 5-700 ezret keres általában (most már az orvos is, de eddig lófütty volt nekik), utána egy nagy szakadék és a többiek ilyen 180-300 ezreket keresnek javarészt. Mit rontottak el a vezetőink?
2021. ápr. 25. 14:20
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
82%
A linkelt cikkben szó sincs arról, hogy "nincs bérszakadék". Mit jelent neked a "bérszakadék"? Gondolom azt, hogy vannak akik sokat keresnek, és vannak, akik keveset. Ott is van, akik sokat keres és van aki keveset.
2021. ápr. 25. 15:25
 12/19 anonim ***** válasza:
60%

Nemtudom a milliós politikusi fizetések után te milyen szakadékot gondolsz. A versenyszférában is sokan millió föltt, vagy akörül keresnek bizonyos szakterületeken (pl IT, magán egészségügy).

Egyébként sem sávosak a fizetések, hogy van 3-4 szűk bérsáv, és közötte szakadék, hanem elég nagy az átfedés a különböző területek között.

2021. ápr. 25. 15:37
 13/19 anonim ***** válasza:
73%

Nem a vezetőink rontották el, más az emberek mentalitása.

Voltam Dániában egyszer 6 hónapos kiküldetésen, egy nyugdíjas házaspárnál laktam albérletben akik helyi mércével is jómódúak voltak (volt yachtjuk, nyaralójuk vmi szigeten és Koppenhága legmenőbb részén laktak). A háznak egy külön bejáratú lakrészét adták ki (régen cselédlakás volt), azt mondták azért (általában külföldi diáknak) mert "kíváncsiak az emberekre" (rászorulni nem szorultak rá...)

Volt egy (helyi) bejárónő aki takarított, és amikor a takinéninek születésnapja volt, a két öreg (a nő többi kliensével együtt) elment a lakása elé és szerenádot énekeltek neki.

El tudod ezt képzelni nálunk egy rózsadombi házaspárral? A különbség valahol ott van Dánia és Mo. között, hogy ott embernek nézik a náluk "alacsonyabb rangúakat" is.

2021. ápr. 25. 16:37
 14/19 anonim ***** válasza:
88%
#13: Azért ez elég általánosítás, nem mondom hogy nincsennek példák amik téged igazolnak, de sok ellenpéldát is fel lehetne hozni. Arról meg ne is beszéljünk, hogy sok túrista, amikor a "fejlett nyugatról" idejön, úgy kezeli a magyarokat mintha valami harmadik világ beli, évszázadokkal lemaradott bennszülött törzs lennénk.
2021. ápr. 25. 17:02
 15/19 anonim ***** válasza:
60%

14 és nem is kell turistának lenniük. Akár vezetői pozícióban lévő külföldiek is képesek ilyenre. Ez nem attól függ, hogy nyugatról vagy keletről jött, az embertől függ. Ugyanígy a magyaroknál is vannak, akik lenézik nem csak a keletebbre élőket, de a kevésbé jómódú magyarokat is.

Dániában is megvan ez is meg az is, amit a 13 írt. Sokan nem szeretik a k-eu-i bevándorlókat, mert úgy gondolják, hogy alacsonyabb értékű munkát végeznek és lopnak.

2021. ápr. 25. 17:20
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
14: az is vagyunk.
2021. ápr. 25. 17:20
 17/19 anonim ***** válasza:
77%

Nem látom, hogy más lenne a dán helyzet. Ott is van egy rakás ember, aki 1M körül keres, meg van, aki 4Mt. Az ugyanakkora bérszakadék, mint itthon a 200 és a 800 ezer.

Egyébként Dánia irgalmatlanul drága.

2021. ápr. 25. 17:22
 18/19 anonim ***** válasza:

Én úgy látom, hogy a 2,5 millió és a 1,5 millió között sokkal nagyobb a szakadék, mint a 600 ezres kontra 300 ezres bevétel között. Pedig az arány ugyanakkora.

Egyébként én Svédországban éltem, de közel ugyanaz a helyzet. Elképesztően drága minden itthoni mércével, ugyanakkor ott valahogy az ember tiszteli az embert. Nem irigykednek, nem hasonlítgatják össze állandóan egymás keresetét. Szeretik magukat, az életüket, vidámak, értékelik amijük van. Én ebben látom az alapvető különbséget.

Sosem lehet annyira sarkítani ezt a kérdést, hogy itt ennyi, bezzeg ott mennyi...

2021. ápr. 26. 09:50
 19/19 anonim ***** válasza:

Szépen megfogalmaztad utolsó válaszoló! :) Végét.

Szeretem az effajta gondolkodést, hozzáállást.

2021. ápr. 26. 17:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!