Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Svájcban 7000 frankos nettó...

Svájcban 7000 frankos nettó fizetésből milyen életszínvonalon lehet élni?

Figyelt kérdés
Tudok egyszemélyes albit fizetni, marad pénz autóra, nyaralásokra belőle? Ilyen dolgok érdekelnek. Magyarországon milyen fizetés felel meg ennek a szintnek, nettó 600 ezer kb? Vagy több/kevesebb?

2021. ápr. 7. 16:46
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

Függ a várostól is, van ahol 1000 frank az albérlet, van ahol meg 2000. Csak bútorozatlanul adják ki őket, jópár ezer frankkal számolni kell az elején a berendezés miatt.

Bár én nem ott élek, csak készülőben vagyok, de már eléggé utánanéztem, több helyről infót gyűjtöttem.

Kaja étterem nélkül minimum 3-400 frank, rezsi 300 körül, tömegközlekedés havi 100, konditerem havi 100, egészségbiztosítás minimum 300 frank. Én kocsi nélkül kb 1800 frankot számoltam/fő, ha 2en béreltek lakást. Svájcban élő emberek szerint ez reális.

2021. ápr. 7. 17:01
 2/19 A kérdező kommentje:
Szóval még mindig marad az embernek vagy 4-5000 frankja a kötelező dolgokon felül. Akkor már csomagolok is🤣Kauciónak ott egy vagy kéthavi lakbért szoktak kérni, ezt esetleg nem tudod(plusz a tárgyhavi lakbér)?
2021. ápr. 7. 17:07
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
2 havi a kaucio
2021. ápr. 7. 17:11
 4/19 A kérdező kommentje:
Köszi az infot😊
2021. ápr. 7. 17:20
 5/19 anonim ***** válasza:
100%

Van 3 havi kaució is, de jobb albérleteket csak előélettel adnak ki, kelet-európai bevándorlóktól mindenki tart, mert sokan idő előtt lelépnek vagy fizetés nélkül távoznak az országból. Zürichben és Genfben óriási lakáshiány van, szóval ott én inkább 2000 frank fölötti havi bérleti díjjal számolnék, pláne ha parkolóhely is kell mellé - nem véletlenül ekkorák a fizetések, a megélhetési költséget tükrözik. A többi városban meg nem igazán realitás ez az évi majdnem 100.000 frank, ha csak nem vagy 40 éves tapasztalattal rendelkező 4 nyelven beszélő sztárbankár. Azért a svájci középosztály is éppen csak 50.000 CHF körül vagy alatt keres, nincs ott sem habzsi-dőzsi, ez vidéken már igen tisztes bérnek számítana.

Mondjuk az egészségbiztosítást még nem írta senki, az is el szokott jó pár száz frankot vinni (nincs állami egészségbiztosítás, csak magán), plusz ha az autót is komolyan gondolod akkor jellemzően a büntetésekre is helyből számíthatsz. Természetesen aki pedánsan, szabálykövetően vezet az megúszhatja nélküle, de ha a magyar közúti kultúrát viszed magaddal az nem lesz kompatibilis a svájciakéval - még az osztrákokat meg németeket is szénné bírságolják, nincs tolerancia a sebességtúllépésre, tilosban parkolásra, piros lámpára.

2021. ápr. 7. 17:38
 6/19 A kérdező kommentje:

“de jobb albérleteket csak előélettel adnak ki, kelet-európai bevándorlóktól mindenki tart”

Semmi közöm nincs a kelet-európai “proli” életszínvonalhoz, még a nevem sem magyar :) Nem hiszem, hogy 2 diplomásként és mellesleg német anyanyelvűként úgy állnának hozzám, mint egy ukrán prostihoz, vagy mint egy magyar mosogatóhoz. A rokonságom nagy része is szép karriert épített külföldön, semmi hátrányuk nincs abból, hogy magyar állampolgárok. A becsületes embereket becsülik, mindegy, honnan jöttek.

Amúgy egy kezdő HR-es ennyit keres Baselben. Mivel én is HR-es vagyok egy svájci cégnél, meg tudom nézni a rendszerben a fizujukat :D

2021. ápr. 7. 22:25
 7/19 A kérdező kommentje:
Amúgy ha már itt tartunk, mivel munkámból kifolyólag egész nap fizukkal foglalkozom, egy sztárbankár simán megkereshet évi 300 ezer frankot.
2021. ápr. 7. 22:35
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

Ám ez a 7000 chf inkább brutto lesz mint netto. Sok mindentől függ, kinek mennyi lesz a nettója. Lakhely, életkor, gyerekek száma, házas vagy-e, vallás, hány éves tapasztalatod van... sehol nem nettót adnak meg. HR-esnek meg kicsit túlzás lenne nettóban ennyi fizetés.

Ám ha annyira német anyanyelvű vagy, mi a francot keresel egy proli magyar oldalon ahol proli magyarok válaszolgatnak? 😂😂😂

2021. ápr. 7. 23:39
 9/19 anonim ***** válasza:
100%
Érdemes német anyanyelvűkent szerintem svájci fórumokon érdeklődnod nem pedig itt. Én nem vagyok anyanxelvu mégis simán megtaláltam ezeket...
2021. ápr. 8. 00:12
 10/19 anonim ***** válasza:
100%
Nettó 7 ezer frankot kezdő hres álmában sem fog kapni
2021. ápr. 8. 00:17
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!