Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit csinál az élelmezésvezető...

Mit csinál az élelmezésvezető és mit a dietetikus? Vagy nincs a kettő közt különbség ugyanaz?

Figyelt kérdés
2008. dec. 1. 22:40
 1/6 anonim ***** válasza:

Az élelmezésvezető


Étlapot tervez, állít össze, anyaghányadot, kalkulációt készít. Figyelemmel kíséri az árukészletet, veszteségszámításokat végez. Elkészíti, módosítja a munkabeosztást. Bizonylatokat állít ki, igazol. Kiszámítja az ételek tápanyagtartalmát. Leltározási feladatokat végez, tervezi és szervezi a termelést, étrendjavaslatot állít össze.


Tervezi és szervezi a beszerzést, a jogszabályi előírásoknak megfelelően összeállítja az ellátottak napi energia és tápanyag bevitelét. Megtervezi a közétkeztetés számára megadott különböző korcsoportok részére előírt tápanyagszükségletet.


Alkalmazza az egészséges táplálkozás és tápanyagtartalom szerinti, illetőleg az ételkészítés szerinti diéták ételkészítési technológiáit a különböző étrendi típusokban. Összehangolja- az étlaptervezés során- az élelmezést igénybe vevők és az üzem által biztosítottakat. Összehangolja a napi étkezések számát, megoszlását a tárgyi, személyi feltételeket, a rendelkezésre álló pénzkeretet az étrendek változatosságát, időszerűségét és megítélését táplálkozás-élettani szempontból.


Ellátja az ügyviteli és adminisztrációs feladatokat, elkészíti az élelmezési üzem munkatervét étlap alapján. Meghatározza a napi nyersanyag – felhasználást, személyes kapcsolatot tart a beszállítókkal, árut rendel.


Nyersanyagkészletet tart nyilván, élelmezési költséget elszámol. Fogadja és együttműködik a hatóság embereivel. Utalványoz. Beszedi az élelmezést fizetendő díjakat. Működteti az étkeztetés információs rendszerét, üzleti levelezést folytat.


Humánerőforrás gazdálkodási feladatok mellett üzemszervezési feladatokat is ellát. Ennek keretében beszerzési, tárolási, raktározási, szállítási előkészítő, elkészítő, befejező tevékenységet végez. Az étrendek ételkészítési technológiáit a gyakorlatban alkalmazza és felügyeli. Ellenőrzi az anyagfelhasználást, az árukiadási és elszámolási munkát. Betartja a - külön jogszabályban meghatározott - bizonylati fegyelmet.


Elkészíti és betartja az ellenőrzési tervet. Jogszabályokat és hatósági előírások betartását ellenőrzi. Felelős az élelmezési tevékenység gazdaságos, költséghatékony ellátásáért. Közreműködik az élelmezési üzem készletgazdálkodásában. Elkészíti, betartja/betartatja a takarítási rendet. Megteremti a termelési feltételek és az élelmezési ellátás hatékonyságának összhangját.


A dietetikusok táplálkozási és élelmezési szakemberekként képesek a dietoterápia önálló művelésére és élelmezési üzemek vezetésére, egyéni és csoportos dietetikai szaktanácsadásra. Ismerik az egészséges táplálkozás követelményeit, a helytelen táplálkozás egészségkárosító hatását, a megelőzés módjait és lehetőségeit, a gyakoribb betegségek és betegségtípusok etiológiai tényezőit, fontosabb morfológiai és funkcionális jellemzőit, patomechanizmusait és a dietoterápia lehetőségeit, az élelmezési üzemre vonatkozó általános követelményeket, a korszerű konyhai technológiákat és a diétás konyhatechnológia eljárásait, alkalmazási lehetőségeit, az ételek tápanyag-összetételét, az ételkészítés során abban végbemenő változásokat és a tápanyagok szerepét az egészséges és a beteg ember táplálkozásában, az élelmezés területén adódó nosocomialis ártalmakat, azok megelőzésének, kiküszöbölésének módjait, valamint az élelmezéshigiéné előírásait. Megfelelő készséggel rendelkeznek a kulturált étkeztetés feltételeinek és körülményeinek kialakításához. Speciális szervezési, vezetési és közgazdasági ismereteik birtokában alkalmasak az élelmezési üzem munkafolyamatainak megszervezésére és az élelmezési szolgálat irányítására.

2008. dec. 1. 22:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 A kérdező kommentje:

Akkor most a dietetikus lehet élelmezésvezető? Vagy fordítva élelmezésvezető lehet dietetikus?

Nem tudom eldönteni.

2008. dec. 2. 10:08
 3/6 anonim válasza:
21 éves vagyok és egy középiskolában élelmezésvezető. Érettségim van, meg vendéglátós szakközépiskolám. A dietetikusnak kell a diploma. Az élelmezésvezető inkább gyakorlatban tapasztal mindent elmélet helyett.Amúgy az elöttem író nagyon szépen és hivatalosan megfogalmazta..=D
2008. dec. 8. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

A fő különbség ez:


A dietetikusok táplálkozási és élelmezési szakemberekként képesek a dietoterápia önálló művelésére és élelmezési üzemek vezetésére, egyéni és csoportos dietetikai szaktanácsadásra.

Dietetikus csak diplomával lehet az ember, tulajdonképpen majdnem orvos is.


Az élelmezésvezető sokkal szűkebb területen mozog

2008. dec. 8. 22:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:
Akkor most a diplomás dietetikus pl lehet iskolában élelmezésvezető?
2008. dec. 10. 08:00
 6/6 anonim válasza:
Igen. Aki dietetikus, az lehet élelmezésvezető, az élelmezésvezető nem lehet terápiás dietetikus.
2009. jan. 25. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!