Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Haláleseti juttatás letiltása?

Haláleseti juttatás letiltása?

Figyelt kérdés

Apukám meghalt 56 éves korában (2 hete).

Egy nagy cégnél dolgozott 20 éve. Sokan szerettél. Sok adóssága volt,ami már odáog fajult,hogy 2 éve a fizetéséből tiltották a havi törlesztő összegét.

A cég 6 számiegy összegű haláleseti juttatást számolt ki a családnak. Azonban az összeg több mint felét lebyúlta a bank ah adósságra,tiltásra került.

Hagyatéki még nem volt.

Kérdem én,ez szabályos,hogy a cég által adott juttatást lenyúlják a havi törlesztőre,amikor az illető nár elhunyt???

2020. dec. 31. 09:31
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
teljesen szabályos, ha örökölsz akkor az adósságot is öröklöd
2020. dec. 31. 09:40
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Igen, szabályos.
2020. dec. 31. 09:48
 3/10 anonim ***** válasza:
53%

Azért attól is függ, hogy ki volt a haláleseti juttatás kedvezményezettje, pontosan kinek és milyen jogcímen fizették.

Ha az elhunyt, akkor jogosnak tűnik, bár akkor meg azt nem értem, hogy hagyatéki előtt hogy fizették ki a "családnak".

Ha viszont a "család" a kedvezményezett, akkor nem jogszerű a levonás, mivel nem az adóstól vonták le, hanem egy rokontól, akiről nem is tudjuk, hogy örökös lesz-e vagy sem stb.

2020. dec. 31. 09:52
 4/10 A kérdező kommentje:

Utolsó: igen,erről beszélek.

Én vagyok ugye az örökös,de ha a hagyatékin lemondok az örökségről pl,akkor ez nem szabályos. Tehát nem is tudják még,hogy ki lesz az örökös. Mondjuk akkor az utalást sem értem.

2020. dec. 31. 10:22
 5/10 anonim ***** válasza:
51%

Ha az adósság nagyobb, mint az örökség, akkor teljesen normális és helyénvaló dolog egyszerűen lemondani az örökségről.

Ezt is elvileg megteheted, vagy legalábbis megtehetted volna... (nem tudom, hogy tart a hagyatéki tárgyalás)

2020. dec. 31. 10:39
 6/10 A kérdező kommentje:

Utolsó: igen,tudom.

A hagyatéki még sehol sem tart,hiszen 2 hete történt a dolog,egyelőre a temetést intézzük.

Nem értem ezt a korai utalást.

2020. dec. 31. 10:46
 7/10 A kérdező kommentje:
És nem 6,hanem 7 számjegyű összegről van szó,rosszul írtam.
2020. dec. 31. 10:47
 8/10 anonim ***** válasza:
90%
Uh! Szegény, jó korán meghalt! :( Részvétem! Gondolom belerokkant a sok adóságba meg mindenbe, terhekbe. Sajnálom! De kb. hitelek nélkül az emberek nem tudnak élni főleg ha gyerekeket is vállalnak, oda muszáj a hitel, aztán beüt a krakk és az utódai szívnak egy csomót, a probléma adódik tovább.
2020. dec. 31. 12:14
 9/10 anonim ***** válasza:
50%
De megtudják kik lesznek az örökösök. Azokon hajtják be.
2020. dec. 31. 18:22
 10/10 anonim ***** válasza:

" Azonban az összeg több mint felét lebyúlta a bank ah adósságra,tiltásra került."

Ezt nem nagyon értem. Ha valaki elhunyt, a számfejtett bérét, juttatását a cég nem fizetheti ki senki másnak a halála után, csak az örökösnek. Addig ki nem fizetett jövedelemként tartja nyilván.

Mégis hogyan történt ez a kifizetés, letiltás utalása?

2021. jan. 1. 07:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!