Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mi számit ma piacképes szakmán...

Mi számit ma piacképes szakmának? Illetve mi lesz 2 - 3 év múlva szerintetek?

Figyelt kérdés
2020. dec. 20. 15:13
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
53%

10: az #1-es válaszban meg is mondtam, hogy miért.

Teljesen felesleges konkrét szakákat felsorolni, mert százával lehet hozni olyat a villanyszerelőtől az agysebészig, ami most piacképes, és simán az lesz 2-3 év múlva is, teljesen felesleges felsorolni több száz nagyobb szakterületet, és több ezer részterületet.

Az egy másik kérdés, hogy mi lesz mondjuk 20 év múlva.

Mert például ma kb azt mondjuk, hogy az EÜ minden területe piacképes (bár a fizetések azért itthon ezt nem mindig tükrözik, de munkanélküli biztos nem leszel), míg a színfalak mögött gőzerővel zajlik az olyan szakmák digitalizálása, mint a gyógyszerész (teljesen automata robotizált rendszer adja a gyógyszert, automata rendszer keveri ki a kenőcsöt), a radiológusok (képfelismerő rendszerek segítségével) stb-stb.

Nyilván ezek a szakmák sem fognak kihalni teljesen, de simán elképzelhető, hogy például gyógyszerészből vagy radiológusból kevesebbre lesz szükség, és az is elképzelhető, hogy 20 év múlva nagyon nem azt fogjuk ezeken a szakmákon érteni, mint manapság.

2020. dec. 20. 18:15
 12/14 anonim ***** válasza:
100%

10-es vagyok: Igen, tehát minden olyan munkakör felejtős, ahol az ember egy adott rutinfeladatot végez el sokszor és nem kell hozzá gondolkodni, legyen az akár az egészségügyben vagy máshol.

Egyébként én orvost írtam nem "EÜ dolgozót", és egy diplomás gyógyszerész munkája szerintem nem a gyógyszerkiadás meg kevergetés, hanem pl. a fejlesztés, a gyógyszertárba elég egy OKJ-s asszisztens is. Persze tudom, hogy kell diplomás is oda, de lehet, hogy ő a háttérben mást is csinál mint egy sima "Jó napot meg vagyok fázva. Oké itt egy NeoCitran". Tehát aki megelégszik ennyivel az számítson rá, hogy automatizálják a munkáját.

És igen, folyamatosan alakulnak át a szakmák, a saját területemen azt látom, hogy a jövőben egy mérnöknek alap lesz, hogy értsen valamilyen programnyelvet és legyenek elektronikai ismeretei, egyre kevesebb a sima gépész állás, mindenhova szoftverfejlesztő mérnököt keresnek. Tehát nem csak mérnököt és nem egy IT-s kódíró droidot, hanem olyat, aki ért pl. az autó működéséhez és különböző funkciókat le is tud programozni.

2020. dec. 20. 18:41
 13/14 anonim ***** válasza:
50%

12: tévedsz!

Ma a gyógyszertárakban kötelező, hogy legyen gyógyszerész (törvény), és az OKJ-sok a gyógyszerész felügyelete mellett láthatják el a munkát (ténylegees kiadás). A robotok ebben a képletben pont a gyógyszerészt váltják ki, mert a robot mellé már valóban elég egy kezelő kislány.

A gyógyszerések kisebbik része dolgozik ma a gyógyszer kutatásban (viszont ott mellettük van egy csomó biológus, biokémikus, etc), és a nagyobbik részük bizony tényeg gyógyszereket ad ki (ha nem is ő végzi a tényeges munkát a pultban, de ők a supervisorok a gyógyszertárakban)

2020. dec. 20. 18:50
 14/14 anonim ***** válasza:
Előveszem a varázsgömböm.
2020. dec. 20. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!