Vendéglátósok! Hogyan élitek meg a tegnap bejelentett korlátozásokat?
Egy kedves ismerősömet és még pár munkatársát bocsátották el a mai nappal a munkahelyükről (pékség, kávézó, nem volt rendes bejelentésük nyár óta). Aggódom érte. Az állaskeresési járadékra már nem jogosult, tavasszal elhasználta. Albérletet kell fizetnie. Egész eddigi életében vendéglátós volt. Máshoz nem ért.
Úgy érzem, az állami segítség, hogy kifizetik a dolgozó bérének a felét, meg nem kell jarulékot fizetni utánuk, nagyon kevés. Nem fogja megmenteni ezt az iparágat.
Dolgoztam én is étteremben még fiatalon és senki se volt rendesen lejelentve.
Nem a véleményed érdekel a vállalkozókról.
Ebben dolgozol? Ezek szerint nem. Akkor meg ne szólj hozzá a kérdéshez.
Nem volt gondja eddig a bejelentéssel, de tavasszal leálltak egy időre, visszaesett a forgalom jelentősen, a tulaj meg nem tudta vissza venni őket rendes bejelentéssel (pont a járulék fizetés miatt).
Most vagy rendesen foglalkoztatja őket és lehúzhatja a rólot (mert nincs forgalom, nincs turizmus, bizonytalanság van) vagy trükköznek a bejelentéssel és próbálnak túlélni.
Jelentettelek a moderátornak.
Olyanok válaszát várom a továbbiakban, akik vendéglátósok (pincér, cukrász, szakács, barista). Köszönöm!
"Egész eddigi életében vendéglátós volt. Máshoz nem ért."
Akkor meg az ő egyéni szoc. problémája, hogy tavasz óta se volt képes valami másba fogni, inkább visszament az adócsaló volt helyére fél pénzért.
Jelents engem is nyugodtan. Ha pedig továbbra se csak azok írnak, akiket te szeretnél, akkor azt is megengedem, hogy a sggedet a földhöz verjed dühödben. :)
Én azt tudom mit csinál ismerősöm település szinten jobban menő étteremmel, kisvárosban: átáll csak kiszállításra (eddig nem volt), csak menüztetés és nagyon minimális étlap, a pincérekből meg futárt csinál (saját autó, benzin fizetve alapon). Így próbál nem elbocsájtani és fizetést csökkenteni senkinél.
Az meg, hogy kevés-e az állami segítség, véleményes. A semminél több, de az biztos, hogy ettől még sok vendéglátóhely (főleg szórakozóhely) bezár, éttermek talán kicsit jobb helyzetbe vannak megoldások tekintetében. De nekik valahol még mindig jobb a helyzetük, mint a szállásadóknak, na ott gazdasági értelemben "vérengzés" lesz, (értsd: annyi munkanélküli és bezárt egység lesz).
Hogy mi lenne az elégséges támogatás, meg nem mi fogjuk megmondani, és nemis 1-2 benne élő ember. Ezt központilag nagy lefedéssel fel kell mérni, milyen segítséget várnak a vendéglátósok, milyen támogatások mellett számolják úgy, hogy megtudnak maradni és azokat teljesíteni.
Munkáltatóként még lehet oldani a dolgot, ahogy írták kiszállítással, munkavállalóként még miért megy el bárki adócsalóhoz dolgozni?
Amikor a társadalmat kellett megkarositani az nem volt gond, de most mindenki más (adófizetők) húzzák ki a kulimászból? Tipikus tücsök és a hangya, csak itt munka helyett a gondolkodást kellett volna megcsinálni és nem utólag sírni.
Szakács meg üzletvezető/üzemeltető vagyok, március 16 óta készültünk erre, amikor elősször hatóságilag lezártak bennünket. 3 hónap alatt újra terveztük az évet azzal a fenntartással, hogy a második hullám miatt, nem is érdemes kinyitni pár üzletünket, mert mi van ha megint ... ( pl. iskolabüfét újra sem páylzatuk 5 éves üzemeltetés után. Eleve nem voltak könnyű helyzetben, tavasszal leállt az oktatás, nyár kiesett, szeptembertől próbáld betartatni a távolságot maszkviselést 2 hónapig, most megint zárás, őszi - téli szünetek. Kb. 3-4 hónapot működtek egy évben )
Foodtruckot ideiglenesen kivonattam a forgalomból, nyáron rendezvények elmaradtak, télen sem számoltunk jobbra, ha lesz második hullám. Ez is "bejött".
Beülős hely az 5%-os áfával jól tud pörögni, alacsonyabb árak miatt is, de már nyáron is körülményes volt az ültetés, kiszolgálaás, maszkviselés, stb. Ez megint roló , maradhatna a házhozszállítás, ami már eleve 22%al több áfa, futár, stb költség mit vagy benyelsz és próbálsz "bolti árréssel" életben maradni, vagy minőséget csökkentesz ( Vásárlókat veszítesz ) , vagy minimálisabb rendelésre számíthatsz, amivel vagy elég vagy , vagy nem és lehet agyalni az extra szolgáltatásokon.
+ nem csak Te jutsz kevesebb bevételhez, hanem lehet a korábbi vendgéköröd egy része is, aki most otthon marad és van ideje főzni, esetleg spórol a kaján és nem az éttermi költséget vágja le utoljára, pl. egy állás elvesztése során.
Most újra zárhatnánk be, ha kényszervállalkozók lennénk akkor hasonlóan sokakhoz a tartalékból a nyári újranyitást fedeztük volna és a működést, most meg koppannánk teljesen 2-3 hónap zárlat miatt ( mert nem vagyok meggyőződve arról sem, hogy január előtt is feloldanák a korlátozásokat). Ehelyett kivárunk, kényelmesen beruházunk, fejlesztünk és majd jövő év elején elindulunk, addigra lehet ki is esnek már páran a piacról, plsuz átköltözünk oylan heyre, ami egy esetleges tavaszi hullám intézkedéseit is "kivédi", semmint most a maradék kis réspiacon is civakodni pár % árrésért.
Csak eltűnt az 1-es válasza. Mégse hiába jelentelek a moderátornak?
Köszönöm a válaszod 6-os!
Igen, ez a segítség is valami, több, mint a semmi... Úgy látom, az általunk kedvelt helyek már mind fent vannak Wolt-on, Netpincéren, próbálnak igazodni a helyzethez. De például egy étterem, amit szetetünk, nem rég nyitottak ki, de most zárhatnak is be szerencsétlenek megint. A város, ahol lakom, a legtöbb kávézó és cukrászda még ma bejelentette, hogy bezárnak arra az időre. Akkor lesznek hatalmas gondban a munkavállalók és munkaadók is, ha a korlátozások nem 30 napig tartanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!