Álláshirdetésbe beírjam? - "Olyan jelentkezzen, aki elszánt, kitartó, próbaidő végére el tudja érni, hogy szüksége legyen rá a cégnek, és ennek megfelelően a fizetését is újratárgyaljuk."
Nagyon meredek ötlet lenne? Egyáltalán értenék? - Sajnos az előző hirdetésre a jelentkezők... Ó Édes Istenem:
-Vagy láncdohányos és 8-ból 3 órát kint cigizik.
-Vagy bent a telefonját nyomkodja.
-Vagy facebookozik az irodai gépen.
-Vagy el kell mennie az óvodába a gyerekért / 20 perccel előbb lelépne, mert megy a busza.
(És akkor még a munkájáról nem is beszéltünk.)
"Köszönöm, szóval teljesen mindegy... csak sajnos lehetetlen kiszúrni a jelentkezőket az interjún (abban már van gyakorlatuk), aztán a második munkanapon már látszik hogy baj van, és buktam 2 napot..."
-------------------------
Nagyon is egyszerű kiszűrni az alkalmatlanokat.
1. KORREKT bért kell kínálni, ha gáz emberek jelentkeznek akkor emelni a béren 20%-ot, ha még mindig gáz akkor még 20%. Ha ezt nem tudod kitermelni akkor ilyen emberekkel kell beérned.
Ne haragudj, de a hozzáállásod egyáltalán nem szimpatikus.
Én legalábbis olyan munkahelyen érzem jól magam, ahol rugalmas a munkaidő, heti 2-3 nap home office lehetőség van és a vezetőséget az érdekli, hogy a munka legyen meg 1. adott időre, 2. adott minőségben. Ha a munkavállaló közben a csilláron fejjel lefelé lógva nyomkodja a telefont, az se legyen baj, amíg a munka kész.
Lehet, hogy valaki láncdohányos, de abban az 5 órában, amíg dolgozik, lehet, hogy turbótempóra kapcsol és maximálisan elmélyed a munkában. Más meg lehet 8 órát végigdolgozik, de takaréklángon bír égni végig - viszont a feladatát ugyanúgy ellátja.
20 perccel hamarabb elmegy..
Miért van fix munkaidő?
Miért jó neked, ha mindenki 8-tól 16:30-ig rohad bent teszem azt?
Sok helyen van törzsidő pl 9-től 15-ig és a 8,5 óra munkaidőt úgy osztják be a dolgozók, ahogy csak akarják!
"KORREKT bért kell kínálni" - És akkor az összes hülye jelentkezik, aki csak egy Forinttal is kevesebbet keres a jelenlegi munkahelyén.
"20 perccel hamarabb elmegy.. Miért van fix munkaidő?" - Ez valami vicc? :D
Fordítsuk meg a dolgot (az alkalmazott kitölti a teljes munkaidőt), ha mondjuk én mint munkáltató azt mondanám hó végén: "Figyelj, kell a pénz, levehetek a fizetésedből 10 %-ot?"
Lássuk, suliból sem lehetett lelépni 20 perccel az óra vége előtt... Nem sok munkahelyem volt, de akik tipikusan ellógták a munkaidő végét, hamar ki lettek paterolva - JOGOSAN!
14: egyetértek, egyre több helyen jönnek rá, hogy teljesen felesleges a fix munkaidő, de 1) ez általában a magyobb multiknál van. Kis cégeknél, ahol a főnök egyedül akar mindent kézben tartani, kontrollálni, mindenről tudni és biztos akar lenni, hogy senki se lógatja a lábát, azoknál ez nem múködik (nem mintha akkor nem lógathatná a lábát valaki ha bent ül a munkahelyén). 2) ehhez kell a kölcsönös bizalom és tisztelet a főnök és a beosztott között. És ezzel visszatérek az első pontomra, mert ahol a főnök nem bízik a beosztottban, vagy úgy viselkedik vele, hogy a beosztott "csakazértse" fog rendesen dolgozni, ott nem működik a rugalmas munkaidő 3) nem minden munkakörben működik a rugalmasság. Ahol nagyon függnek egymástól a dolgozók, ott nem lehet az, hogy az egyik bent van, dolgozna, de nem tud, mert a másik még/már nincs.
Egyébként valaki tényleg elmagyarázhatná, hogy miért van kevesebb jelentkező ha magasabb bért kínálnak ugyanarra a munkára... Ha meghirdetnek mondjuk egy könyvelő pozíciót és adnak havi 500ezret, akkor kevesebben jelentkeznek ha ugyanazt, ugyanazokkal a feltételekkel, elvárásokkal, stb. 250ezres fizetéssel hirdetik meg? Ez nekem új... a 3 lepontozó elmagyarázhatná, hogy ők miért jelentkeznének egy munkára ha az x Ft-ot ígér, de nem jelentkeznének ugyanarra ha 2x Ft fizetést ígérne...
"És akkor az összes hülye jelentkezik, aki csak egy Forinttal is kevesebbet keres a jelenlegi munkahelyén."
Viszont akkor a jelentkezők között lesz alkalmas is, akit neked kell kiszűrnöd.
"Fordítsuk meg a dolgot (az alkalmazott kitölti a teljes munkaidőt), ha mondjuk én mint munkáltató azt mondanám hó végén: "Figyelj, kell a pénz, levehetek a fizetésedből 10 %-ot?""
Ok, de akkor ezek szerint ha 20 perccel tovább marad valamiért, akkor azt minden esetben kifizeted, ugye?
16:
Ha tisztában vagy a piaci bérekkel a szakmádban, akkor elképzelhető, hogy a potenciális fizetési ajánlat alapján látod úgy, hogy ez nem a te szakmai szintednek megfelelő állás. Pl. láttam már távmunka lehetőséget, ami évi 100 ezer dollárt kínált, de már ebből látható, hogy nem az én szintem, ezért nem is próbálkoztam vele.
De szerintem nem is ilyenekre gondolt a többi válaszoló, hanem arra, hogy ha túl alacsony bért fizetsz, akkor csak kóklerek jelentkeznek, ha magasabbat, akkor lesznek köztük alkalmasak is.
19:
Bár jobb lenne, ha minél több helyen megadnák a hirdetésben, de ettől még akkor is lezajlik ez a fajta szűrés, hogy ha keveset ad meg a jelentkezőnek, akkor az bizonyos szint feletti embereket kiszűr, mert amint megtudják a bért, azt mondják nem. Feltételezem, hogy sok ilyen is volt a kérdezőnél, ezért kénytelen volt a trógerebb jelentkezők közül választani.
De az is sokat árul, hogy olyan dolgokért sír, amik pár nap alatt kiderülnek, tehát a pár nap bér már zavarja, holott egy kiválasztási folyamat is idő, pénz, energia, és bele kell kalkulálni vállalkozóként, hogy esetleg csak hónapok múlva derül ki, hogy a felvett ember alkalmatlan. Neki meg már pár nap is necces, szóval el tudom képzelni milyen cég lehet ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!