Targoncás vagy villanyszerelő?
Sziasztok,
Mivel az OKJ nagy változásokon fog keresztül menni, úgy döntöttem, hogy beruháznék most egyre míg még lehet. A lehetőségeket végig olvasva ez a kettő szakma fogott meg a legjobban. Ti melyiket választanátok és miért?
Persze tudom, hogy az utóbbi jobban keres, de nekem az is szempont, hogy élvezetes legyen a munka.
A targoncás egy kb. két hetes képzés, a villanyász meg több hónap.
Ja villanyászhoz még annyit, hogy egy tanfolyam kb arra elég, hogy utána betanított segédmunkásként el tudj menni valami szaki mellé, vagy egy brigádba, ahol esetleg lesz lehetőséged érdemben kitanulni a szakmát. Ahhoz hogy önnállóan szerelhess kell egy rakás hatósági vizsga és továbbképzés úgy tudom. Persze tudjuk, hogy itthon sok mindent meg lehet oldani okosba is.... főleg ha ismerősökön keresztül szerzel munkát.
Mind a két szakmában komoly egészségkárosodásokat lehet szerezni és okozni másoknak, vagy akár halálos balesetet is. Ez nem az évezetről szól.
Ha élvezetes munkát akarsz, akkor menj el óvszer tesztelőnek....
Szia!
Köszi szépen a választ. Remélem nem bántottalak meg a kérdésemmel.
Szerintem igenis van olyan villanyszerelő vagy gépkezelő, aki nem utálja a munkáját.
Több évet call centereztem, és úgy érzem elég volt, inkább megpróbálnék valami újat.
Balesetek sajnos valóban előfordulnak, de nem úgy szeretnék hozzáállni a dologhoz, hogy valakinek a halálát okozom.
#1-es vagyok, nem bántottál meg.
#3-as válaszon viszont jót röhögtem.
"Nagyon keveset kell tudnod"
Remélem egyszer majd elolvassa ezt egy villanyász aki több éve a szakmában dolgozik és elküldi a fszba ezt a hülyegyereket. 😅
Én nem vagyok villanyreszelő, szóval nem tudom mi az a kevés amit tudni kell. 😁
Villamosmernoknek tanultam, de 10+ éve építőipari projekteket viszek. Pontosan tudom mit tudnak illetve mit nem a villanyszerelok, ezért is írtam.
Apám aki nem villanyszerelő tud ennyit de haverok, szüleik is.
Nincs nagy elvárás
Ok, akkor elnézést kívánok....
Annyit biztos nem tudnak mint egy villamosmérnök, ezt elismerem.
Hát igen egyébként valamiért 8 osztály a belépési követelmény villanyreszelő képzésen, ennek is biztos meg van az oka....🙂
Én se értem azt amikor a fórumokban valaki villanyszerelésben kér tanácsot és eljárja mindenki azt a táncot, hogy hívj szakembert, ne is próbáld, iszonyú nagy tapasztalatok kellenek, stb.
A villanyszerelés egy betanított meló. A villanyszerelő nem mérnök.
Tudnod kell mit hova köss, hogy oldd meg, milyen technikával, stb.
Nem vagyok villanyszerelő, de mostanában sokat szopok vele a házban. Be akartam húzni egy rohadt réz vezetéket a régi alu helyett, de helyette mindenhol véshetem ki a régi csöveket és tehetek be újat, annyira fos. Mondjuk ezzel pont azt igazoltam, hogy nem feltétlenül élvezetes minden pillanata. Nem is mennék el villanyszerelpnek az tuti.
Kismegszakítókat bekötögetni, összerakni egy szép elosztó szekrényt érdekes és "szép" meló. De pl ez a vésegetés, ez ótvar. Nah meg amikor egy régi gány mester melóját kell takarítanod, noh az még szép.
Pl leszeded a régi elosztó szekrényt és mögötte egy tonna elágazás csatlakozás van. Ki se megy a vezeték a szekrényből, de már kötéseket csináltak rá, akkor lehet anyázni ezerrel.
Szóval szerintem a villanyászoknál sok bosszankodás van, hacsak nem valami "tiszta" helyen dolgozol, ahol mindig nulláról kell kiindulni. Felújítani valamit sokszor ótvar.
Targoncát szerintem könnyebb élvezni, olyan mintha autót vezetnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!