Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Lehet egy erkölcsileg makulátl...

Lehet egy erkölcsileg makulátlan, tisztességes ember is kiemelkedően gazdag?

Figyelt kérdés

Nagyon sokat filózom azon a kérdésen, hogy az anyagilag kiemelkedően sikeres emberek közt van-e egyáltalán olyan, akinek nem kellett lopnia, hazudnia, trükköznie a sikeréért, esetleg az alkalmazottait aránytalanul kihasználni, visszaélni a pozíciójával.

Nehéz elválasztani egymástól, hogy az ember emberileg és üzletileg hogyan viszonyuljon másokhoz. Azt talán tényként el tudom fogadni, hogy tisztességesen egy stabil anyagi helyzet, amolyan polgári színvonal elérhető, akár alkalmazottként is.

Viszont a való életből nem igen tudnék példát mondani olyanra, aki mindenféle szélhámoskodás nélkül kirívóan gazdaggá vált volna. Elég csak Elon Muskra gondolni, a Tesla a tőzsdén egymaga ér annyit, mint a többi autógyártó együttvéve, közben töredék annyi járművet ad el, mint mások.

Ennek szerintem egyértelműen a pojácáskodás, celebkedés, álsci-fis mutatványok az okozói (űrbe lőtt kocsi pl.).

Ez riaszt el a vállalkozástól, hogy nem akarom elhinni korábbi főnökeimet látva, hogy lehet egyszerre sikeresen és tisztán...

2020. szept. 22. 20:17
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Krisztián?
2020. szept. 25. 22:27
 22/27 anonim ***** válasza:
79%

Rendben, csak furcsa embereket kategorizalod makulatlanra és nem makulatlanra az alapján hogy vállalkozó e.

Mindegy, te azért nem vagy vállalkozó mert képtelen vagy ra, ilyenkor a legjobb nem belátni, hanem elméleteket gyártani a felsobbrendusegedrol.

Esetedben arról, hogy makulátlan akarsz maradni mert te vagy erkölcsileg az alfa és az omega, egy igazi referencia értek ebben az elkurvult világban.

2020. szept. 26. 06:59
 23/27 anonim ***** válasza:
75%

Én nem hiszek az ilyesmiben, mert ilyen csak a mesékben van. Főleg Magyarországon ami a korrupció és az okosba megoldjuk emberek országa.

Természetesen itt is vannak szintek, nem kell rögtön a legnagyobb csalásokra gondolni, de szerintem mindenki ügyeskedik valamivel. Csak nézz körül néhány munkahelyen milyen főnökök "vezetők" vannak. Még ha jogilag rendben is van, erkölcsileg biztos, hogy elbukik a dolog.

2020. szept. 26. 14:28
 24/27 A kérdező kommentje:

#22:

Nem gondolnám, hogy sok ember létezne, aki ne tudna vállalkozni. :D 8 általánost se végzett embereket láttam -KATA-sként vagy KFT vezetőként- magukat szakembernek eladni. Még takarító vállalkozóval is találkoztam már.

Ne bassza már, hogy diplomával, tőkével meghaladná a képességeimet egy cég létrehozása és ügyfelek szerzése. :,D A kérdés az, megéri-e az árat, amit ezért fizetni kell: kevesebb szabadidő, sok dolog, amin lehet idegeskedni, ne adj' Isten olyan döntéseket kell hozni, ami után nem mindenki tudna nyugodtan aludni (a kérdésem erre vonatkozott, hogy vajon lehet-e ilyen döntések nélkül? Ez az egy, amiben magam sem vagyok biztos).

Én nem tartom magam makulátlannak, ezt sehol nem írtam. Épphogy kiemeltem az utolsó gondolatomban, hogy nem fehér vagy fekete a sztori, azt viszont fontosnak gondolom, hogy legyen legalább egy alapvető jó szándék az emberben és ne csak a saját mikrokörnyezete érdekelje, hanem akin lehet, azon megpróbáljon segíteni.

Alapvetően erről szólna egy vállalkozás, hogy a tőkémet kockára téve, a szakmai tudásomat felhasználva vállalom, hogy mások problémáit megoldom.

Ha viszont azt állítod, hogy a fair hozzáállás nem lenne versenyképes egy olyan piacon, ahol mindenki csal, abban talán igazat adok neked.

2020. szept. 27. 13:14
 25/27 anonim ***** válasza:
83%

Ennyi erovel akkor ne vállakozz mert hiába vagy okos és tuti gyerek csalni kell.

Csal a merevlemez gyártó amikor olyan merevlemezt gyártott ami használhatatlan én is vettem es semmire se jó. 4 napja masolom teli olyan lassú.

Csal A tv gyártó egy tévét 5 név alatt is mehvehetsz, csal a mosógép gyártó hogy több néven ugyanazt adja el neked, csak az összes autógyár mert a fogyasztás ami a katalógusban van köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Ennyi erővel mindenki csal. Versenyezni nem lehet velük.

2020. szept. 27. 17:43
 26/27 anonim ***** válasza:
100%
Keresd a figyelmeddel a korrekt cégeket inkább, aztán döntsd el, hogy azt a világot választod-e!
2020. szept. 27. 17:50
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

leírtad, hogy nem minden fekete/fehér, viszont mégis radikális végletekben gondolkodsz, "kiemelkedően sikeres", "makulátlan embert" állítasz szembe azzal, hogy "lopnia, hazudnia, trükköznie a sikeréért, esetleg az alkalmazottait aránytalanul kihasználni, visszaélni a pozíciójával".

ahogy írtad, a dolgok nem feketék/fehérek. a sikerek sem mindig kiemelkedőek és az értük vállalt áldozatok sem csak lopás, csalás, hazugság és mások átverése lehet.

Elon Muskról azt írod, "pojácáskodás, celebkedés, álsci-fis mutatványok (űrbe lőtt kocsi pl.)" ezt is szélsőségesen értékeled. az űrbe lőtt kocsi egy látványos marketing fogás volt. egy rakás szakmai oka van annak, hogy miért kellett a teszt kilövésnél valamilyen terhet felvinnie, hogy kipróbálják képes-e rá a rakéta. vihetett volna persze csúnya vas kockákat is, amiket nem mutatak volna, mert csúnya. helyette felvittek valami szépet és csináltak róla egy látványos filmet, ami mellesleg ugyanúgy megfelelt a kilövés műszaki teszt céljainak - ellenben a reklám hatása miatt hozzájárult, hogy több mindenki még többet beszéljen a cégről, még több autót adjanak el, még magasabb legyen a cég árfolyama a tőzsdén.

szerinted ez rossz? ártalamas? etikátlan? tisztességtelen?

szerintem gondold át újra a saját értékrendedet!

lehet korrektül, tisztességesen üzletelni és ha jól csinálod, akkor lehet vele jó megélhetést is elérni. persze nem teljesen mindegy, hogy te (és mások) mit gondolnak a tisztességes viselkedésről. viszont mindenkinek megfelelni nem lehet. amit te "makulátlannak" tartasz, azt más fogja majd a saját szemszögéből valami aljas trükközésnek tartani. pont ugyanúgy, ahogy te lesújtó véleménnyel vagy másokról, sok esetben valószínűleg teljesen alaptalanul és eltúlzott ítélkezés nyomán.

a legfontosabb, hogy a saját értékrendeddel legyél tisztában, önmagadhoz és a saját elveidhez legyél hű, amennyire lehetséges és ne foglalkozz vele, hogy mások mit mondanak, vagy gondolnak, mert az ő véleményükre úgysincs hatásod. csak a saját cselekedeteidre.

"A kicsinyes emberek más emberekkel foglalkoznak.

Az átlagos emberek történésekkel foglalkoznak.

A nagyszerű emberek eszmékkel folgalkoznak."

2020. nov. 6. 10:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!