Nem adják oda a fizetésem, mit tegyek?
Simán panaszt tennék a kormányhivatalokban található munkaügyi felügyelőségen. Nem kell parázni, hogy "feketén dolgoztál vagy sem", mivel a munkaügyi ellenőrök is tudják, hogy egy 18 éves nincs tisztában a jogi helyzettel és könnyen megvezethető a munkáltatók által. A dolgozót kizárólag akkor veszik elő, ha teljesen tisztában volt a fekete foglalkoztatásával, mert az nem hihető, hogy egy 42 éves, 16 éve foglalkoztatott ember ne tudná, hogy ha nem ír alá szerződést, soha nem kap bérpapírt havonta, az adóbevalláshoz évente igazolást, hogy nem hivatalosan dolgozik.
Egy 18 évestől ez nem várható el, főleg hogy sokféle foglalkoztatási forma van, nem mindegyikhez kötődik feltétlenül munkaszerződést.
Egyértelmű számomra, hogy a cég megtévesztett és kihasználta a tudatlanságodat. Főleg úgy, hogy várod a béred, tehát Te egyértelműen úgy kezeled a helyzetedet, hogy jogilag minden tiszta.
Ne parázzál, menjél nyugodtan panaszt tenni, kivizsgálják az ügyet, de legalább pontos információkat kapsz, hogy mit tudsz ezzel a helyzettel kezdeni.
A munkaügyi felügyelők az illetékesek. Ha ők egyéb szervet (NAV) érintő szabálytalanságod találnak, majd értesítik őket.
Köszönöm a segítséget! Ment a zöld!
És ha panaszt teszek az illetékeseknél, van rá esély arra, hogy megkapom azt a pénzt? Mert nem élünk valami nagylábon, és mégiscsak megdolgoztam azért a pénzért.
Érdekes, kérdező, én az 5-ös hozzászólásomban ugyanúgy a munkaügyi felügyelőséget linkeltem be - csak nem írtam le külön, hogy oda kell menni.
Néha úgy érzem, "láthatatlan" vagyok :-) - mert általában engem átugranak és csak a második, UGYANOLYAN tartalmú hozzászólást veszik figyelembe :-( Na mindegy, pedig én is segíteni akartam :-)
5-ös vagyok: megmondom őszintén, azért írtam a papírt, mert úgy tudom, hogy ha valaki feketén dolgozik, azaz nincs napi bejelentéssel sem bejelentve, akkor úgy tudom, hogy a munkavállaló is megütheti a bokáját- ezért nem azt írtam, hogy akkor is jelentsd fel őket.
De alighanem igaza lehet 11-esnek, hogy ilyen fiatalon talán még nem vesznek elő.
Szerintem meg bloffolj. Mond meg a fonoknek hogy feljelented, egyreszt mert nem voltal bejelentve masreszt nem fizette ki a az utolso bered. Mond meg neked hogy vannak tanuid akik igazoljak hogy ott dolgoztál, igy letegadni sem tudja. Ez onmagaban mar eleg sulyos dolog, ha nem akar komoly birsagot es vizsgalatot, fizessen ki.
Ha van esze, levagja hogy az esetleges vizsgalat igazolna hogy feketen dolgoztatott ami komoly buntetessel jarna igy jobban jar ha kifizet. Ha nem jon be a bloff, akkor lehet menni hivatalos utra.
18-as, ne adj a kérdezőnek ilyen rossz tanácsot, ugyanis az lopás lenne és ha feljelentené érte a főnök, akkor még a kérdező látná kárát a dolognak - simán feljelenthetné a főnök.
Ne felejtsd el, hogy ma már nagyon sok helyen kamera van - a főnök még bizonyítani is tudná, hogy elvette a pénzt a kasszából.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!