A főnököm felmondását elutasíthatom,de ő az enyémet nem?
Felmondást nem lehet elfogadni vagy elutasítani, mivel az egyoldalú nyilatkozat. Mindegy, hogy a munkáltató vagy a munkavállaló mond fel. Természetesen ha jogszerűtlen a felmondás, akkor az megtámadható a bíróságon.
Arra kell még figyelni, hogy ki a munkáltató. A "főnök" sok esetben nem gyakorolja a munkáltatói jogokat, így nem is mondhat fel a munkáltató nevében.
Ha nem telt le 3 hónapom,akkor nem vagyok köteles indokolni az azonnali hatályú felmondásom,ugye?
Illetve ha jogszerűtlennek találom a felmondása okát,akkor közjegyzőhöz kell fordulnom vele?
Pályázat által vagyok nála.
Ahogyan a #3-as írja.
A 3 hónapos próbaidő alatt, az indoklás nélküli azonnali hatályú felmondás mindkét fél irányából érvényes.
Neki sem kell megindokolnia miért küld el. De még ha meg is indokolja, nincs értelme megtámadni, mert egyszerűen visszavonja, érvényteleníti, és elküld indoklás nélkül. Utána már hiába támadnád meg a felmondást, hiába lenne egyértelmű, hogy most nem indokolja, de az előző próbálkozásnál xy volt az indok, az az xy indok már nem érvényes.
Ha a szerződésben van kikötve próbaidő, akkor az alatt indoklás nélkül azonnali hatállyal felmondhatsz. Minden felmondás egyoldalú jognyilatkozat, ami annyit jelent, nem kell a másik félnek beleegyeznie. A felmondás közlésekor joghatást vált ki (vagy máris mehetsz/vagy másnap elindul a felmondási időd).
Az első mondatomból az következik, ha a szerződésben nincs kikötve próbaidő, akkor az nem létezik a Te munkaviszonyod esetén. Ilyenkor bármikor mondasz fel, másnap elindul a felmondási időd.
Tévedés azt hinni, hogy mindig van próbaidő. A próbaidő nem kötelező dolog, az csak akkor van, ha a megállapodás (munkaszerződés) tartalmazza azt. Ha nem tartalmazza, akkor nincs.
Nekem 5 munkahelyből kettőnél nem volt próbaidőm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!