Ha minden közlés nélkül hazaküldtek a munkahelyről, akkor mire számítsunk a fizetés terén?
A jogiforum-on azt írták hogy mivel fizetetlen szabira egyoldalúan, az én kérésem nélkül nem tehetnek, és még a rendes szabiról is értesíteni kell(ene ) engem így ez fizetett időszak kell legyen-magyarul állásidő ami egyenlő az alapbérrel.
Csak én vagyok vészmadár vajon, de úgy érzem, hogy ez mese habbal, mert erre az időre minden jogszabály ide vagy oda, egy fillért se kapunk majd?
Két hete otthon ülök, semmit se kell csinálni, még home office sincs (nem olyan a munkakör) így erre a semmire a cég se fog adni semmit?
Jól sejtem?
Jogászkodni azt lehet, de a valóság úgyis felülír mindent.
Nem a valóság ír felül mindent, hanem a veszélyhelyzet idején alkalmazható speciális JOGSZABÁLYOK.
Például ez:
47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet
a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről
6. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt előírt tilalmak, korlátozások betartása érdekében a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) a (2)–(4) bekezdés szerinti eltérő szabályokkal kerül alkalmazásra.
(2) Az Mt.-t a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy
a) a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja,
b) a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti,
c) a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
(3) A (2) bekezdésben foglalt szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt alkalmazni nem lehet.
(4) A munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek.
Különösen az utolsó pont!
Úgyhogy bármi lehet, cégfüggő, ennyi.
ez mind nagyon szép de ezen pontok egyike sem ad választ arra ha én ápr 10-én megkapom a márciusi bérem, és az vagy egy marék apró lesz vagy semmi, 0 ft akkor mi van?
Akkor mit tehetek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!