Kezd kicsit teli lenni a tököm a nem fizető ügyfelekkel. Van-e arra valami törvényes mód, hogy kisebb összegekekért is lehessen perelni?
Amúgy megkérdezhetem, mivel foglalkozol? Mert ha sok nem fizető ügyfeled van, akkor ott a fizetési rendszerrel is probléma lehet.
Csak hogy egy példát felhozzak: a boltban sem kapom meg addig az árut és a blokkot, amíg nem fizetek.
Fizetési meghagyást már 1,- Ft-tól is ki lehet adni. Annyi, hogy az eljárási díj minimálisan akkor is 8.000,- Ft.
Én nagyon sokat bocsáttattam már ki pár tízezres tartozásokra, mert nekem is az a meglátásom, hogy nem lehet, hogy elterjedjen, hogy Xy-nak nem kell fizetni, ő úgysem megy utána. Hiába kicsi követelésekről van szó; sok kicsi együtt mégis nagy kiesés. Meg miért kéne bárkinek ingyen dolgozni/adni bármit is?
Grafikus-animátor vagyok.
3: én is pont így gondolom. Sokan úgy vannak vele, hogy nem mennek a pénzük után, mert macera, stb. De elből nem fogom annyiban hagyni a sok sóher tolvajt.
Azt nem lehet esetleg, hogy a fizetési meghagyás összegét ráterhelni az adósra?
Told ki nyugodtan az fmhkat.20-40.000-es tételre ugyanúgy, mint 400-500.000-re. Jó, kicsit költséges lehet, de ellentmondani úgyse tud vagy értelmetlen. Belátja, hogy sokkal többet bukik. Én a gy.k.-rol engedtem el csak egy 40.000-est 5 évvel ezelőtt a számlának is ellent mondott, a hibás teljesítést hangoztatta . Pereskedni nem akartam látszott teljesen " nincstelen", csak az ötlete volt jó amire 300 milliót akart volna igényelni, irreális feltételek mellett. 10 millióhoz sikerült előkészíteni egy üzleti tervet és megvalósíthatósági tanulmányt , nem tetszett neki, nem fizetett. 😁
Többi fizetett utána egyből, vagy ahogy tudott.De mai napig vanbak tartozadok és jellemzően nekem pl katas partnerektől. Valahogy olyan hogy amig kötelezve van a költségek vezetésére addig a fizetési morál jó .Onnantól kezdve hogy átlép kataba már a korábbi pàr ezret sem tudja , vagy akarja fizetni, de hamarabb költi el az 50.000 feletti részt másra, öncélúan mint a vállalkozás számláira.
Ha van szàmla, esetleg szerződés, két ésszerű időbeli felszólítás, azután már adhatod is be.
Cég esetén nyűgösebb és körültekintőbb a dolog inkább, hogy biztosra tudj menni, a háttér felelősség megoszlásának kérdése miatt.
"Amatőrség" ott kezdődik amig addig nem adsz oda valamit , amíg nem fizette ki. Sok tevékenység van ahol szerződés alapján, utólagos elszámolással , számlázással ( még egy albérlet is ilyen akár, vagy könyvelés pl.) vagy szimplán, szàmla helyett x ideig szállítólevéllel megy az áru , vagy bizományba, vagy x napos halasztott fizetéssel a szolgáltatás, pláne ahol nagy a forgalom ( ami feltételezi , hogy nem is amatőrök alkalmazzák ezeket, pl gyárak, nagykereskedések, hipermarketek stb, stb.).
"Azt nem lehet esetleg, hogy a fizetési meghagyás összegét ráterhelni az adósra?"
1-es válaszomban ezt is megírtam.
De azt nem tudod megcsinálni, hogy majd az adós kifizeti a közjegyzőt - azt mindenképpen Neked kell előre fizetned és később a tartozással együtt bahajthatják az adóson azt is.
+1 dolog: Ha vállalkozásnak , vagy vállalkozónak szolgáltatsz akor nyugodtan használhatod a 40 eurós behajtasi költségátalányt is a számla fizetesi határidő után közvetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!