2020 -ban megéri még külföldre menni dolgozni vagy már inkább itt magyarországon maradnátok?
Nem értem a gyári munkát, hiszen mindenki előtt ott a lehetőség, hogy tovább tanuljon. És nem az egyetemre célzok, itt a Balaton partján olyan asztalos hiány van például, hogy egy katás asztalos vállalkozó agyon keresheti magát, és még adóznia se kell sokat utána, csak egy kis szorgalom kell hozzá.
Kis túlzással egy asztalos jobban keres, mint egy diplomás, de gyárnál biztos.
Gyárba csak az megy, akinek egyáltalán nincs semmi más végzettsége.
Külföldön is inkább ugyanazok a hiányszakmák, mint itthon, hidd el gyári munkásból ott is van elég. A hiányszakmák jobban fizetnek ott, de én péládul nem tudnám itt hagyni a családom, és ha bele gondolok annyira nem is jobb az, ott a költségek is magasabbak lennének, az albérlet is drágább, ha szobát bérlesz az ott annyiba kerül, mint ha itt egy 3 szobás albérleted lenne.
Én Svájcban voltam egyébként, és nem gyári munkásként, hanem informatikusként, de még ezzel a hiányszakmával se éreztem sokkal élhetőbbnek a helyzetet, nem tudtam többet spórolni, mint itthon vállalkozóként arányaiban. És ott saját lakásról nem is álmodhattam volna 2-3-400.000 frankba kerülnek azok arrafelé.
Ezzel nem értek egyet. Én maradtam viszont több barátom kiment, fényévekre vannak tőlem ugyanazzal a végzettséggel. Igen, kint drágább az élet de a fizetés arányosan magasabb, van pénzük utazni, kevesebb stressz stb. Itthon magasak az árak, az emberről lenyúzzák a bőrt és alig fizetnek. Akik kimentek, senki nem jött vissza a baráti körömből. Nyilván ahhoz, hogy ezt valaki tudja és lássa meg kell tapasztalni. Itthon soha nem fogod tudni azt a színvonalat elérni, amit kint.
2-es: Miért is lenne a hajópincér állás hülyeség?
Egyik ismerősöm nemrég jött haza óceánjáróról és 2 millát összeszedett. Sokat kell dolgozni igen, de legalább megfizetik + plusz biztosítva van a lakhatásod és ételt is kapsz.
külföldön igen, valòban többet keresnèl de nyelv nèlkül ittis csak gyàrakban dolgoznàl minimàlbèrèrt, amit itt ùgyszint felèlnèl. Lakbèr kb 200ezer alaphangon. Azutàn az èlet is dràgàbb, a szàmlàk.. illetve messze lennèl a csalàdodtòl.
Mondjuk nekem nem problèma mert kint èlek 8ève ès màr van csalàdom, de nincs kolbàszbòl kint sem a kerìtès.
Valòban lehet többet keresni ès szòrni a pènzt külföldön, de azt nem nyelv nèlkül ès nem gyàrban keresik meg az emberek.8
# 3
Azt kellene már végre megérteni, hogy nem mindenről maga a személy tehet.
Ha bejön egy lakástűz vagy autoimmun betegség vagy bármi, akkor meglátod. Már ha annyi empátiád nincs, hogy megértsd.
Ugyanennyi százalékos volt az a (már bocsánat) karrierista, aki 2 gyerekkel összesen 1,5 évet volt otthon, ami szerintem nagyon szomorú. Te voltál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!