Miért nem tüntetik fel az álláshirdetéshez a várható fizetést?
Az imént olvastam egy cikket az Indexen, miszerint Lengyelországban indult az kezdeményezés, hogy legyen feltüntetve a fizetés az álláshirdetés mellé.
Svédországban például mindenki megtudhatja, hogy a szomszédja vagy akárki más mennyit keres, ott nyilvános.
Itt egy csomó időt és energiát megspórolnánk, ha tudnánk, hogy egyáltalán megérné-e nekünk a munka.
Mert látatlanban nem tudom, mennyit fogok tudni adni. Egy egyszerű példa:
Keresek egy irodai ügyintézői állásra valakit, az alábbi elvárásokkal:
- érettségi és gazdasági területen szerzett OKJ
- Office programok magas szintű ismerete
- min. 2 év releváns tapasztalat
Egy ilyen munkavállalónak jelen állás szerint nagyságrendileg bruttó 250 körül tudnék fizetni kezdőfizetésként (ami azt jelenti, hogy nekem mindenestől kb. 300-ba fog kerülni havonta). Ebbe a munkabérbe nyilván bele van kalkulálva az is, hogy az első pár hétben gyakorlatilag csak égetni fogja a pénzt, hiszen nemhogy a saját bérét nem fogja tudni kitermelni, valaki más termelékenységét is csökkenteni fogja azáltal, hogy az illető ott lesz mellette, aki betanítja. Ha jelentkezik egy olyan személy, aki pont a fenti kritériumrendszernek felel meg, akkor nagyjából ekkora összegben tudnánk megállapodni.
De ha valaha adtál már fel álláshirdetést, akkor tudhatod, hogy nincs az az isten, hogy olyanok jelentkezzenek, akiket te vársz. Mondjuk nem jelentkezik senki olyan, akit kerestem, úgyhogy megnézem a többieket.
Jelentkezik egy srác, akinek érettségije van, de semmi több. Szakmai tapasztalata nincs, elmondása alapján az Office programokat alapszinten ismeri. Ha nincs ló, jó a szamár, tartja a mondás, és ha szükségem van a munkaerőre, kénytelen vagyok őt felvenni. Viszont az ő betanítása nagyságrendileg több időt és energiát emésztene fel részemről, hiszen sokkal több mindenre kellene őt megtanítani, ezáltal lehet, hogy ha egy év múlva is csak minimálbért fizetek neki, körülbelül akkor lennék a pénzemnél.
Harmadik opció, hogy jelentkezik valaki, akinek már közel évtizedes múltja van az ügyintézés területén, mit ad isten, pont azt a vállalatirányítási és számlázási szoftvert használta eddig, amit mi, nem csak a Word-öt és az Excel-t tudja kezelni, hanem az adatbázisokhoz is ért, ráadásul angolul is beszél. Ez utóbbi kettő nem volt kikötve, viszont belegondolva, ez azt jelenti, hogy akár többfajta feladatot is rá tudok bízni, ráadásul a betanítására sem kell annyit időt szánnom, mint az előző két esetben. Ez esetben, ha meggyőző, amit a jelentkező tud, gondolkodás nélkül megadom a bruttó 250 másfélszeresét is, hiszen nekem ér annyit ez a munkavállaló.
Na tehát, akkor mit is kellene a várható fizetésként megjelölni?
250-et? Nem gondolnám. Azokat, akiket akár többért is hajlandó lennék alkalmazni, így valószínűleg nem jelentkeznének, a második kategóriába eső, "még semmit nem csináltam" jellegű jelentkezőkből meg annyi lenne, hogy nem győzné az iratmegsemmisítő az önéletrajzokat.
160-400-ig? Az se lenne célravezető, mert minden jelölt meg van róla győződve, hogy nem tudja, a többiek milyenek, de ő biztos, hogy a nagy átlag felett van, tehát gyors fejszámolást követően belő magának egy 300-as kezdő fizetést (és ő még így is nagyvonalúnak gondolja magát), és személyes sértésnek fogja fel, ha "csak" 250-et ajánlok valakinek, aki lehet, még annyit se érne, mondván, milyen kizsákmányoló a főnök, és máris hazudik.
Mert a magyar cégek itt is mint mindenhol úgy csalnak ahogy tudnak. Kötelezővé kéne tenni egy HOZZÁVETŐLEGES bért. Ez NEM azt jelenti hogy írják oda hogy bruttó 324 ezer. Hanem azt, hogy megadnak egy intervallumot. Pl. Br. 250-320 ezer között, tapasztalattól és mondjuk egyéb skillektől függően. Nyilván nem minden munkakör él lehetne ezt megoldani de azért a legtöbbnél igen.
Nekem a halálom a versenyképes fizetés szöveg. Ha valahol ezt olvasom az tuti hogy arra az állásra soha nem jelentkeznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!