Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Nulla szakmai tapasztalattal...

Nulla szakmai tapasztalattal rendelkező szakváltással lediplomázott pályakezdő informatikusként tényleg semmi esélyem nem lesz? Ha igen, akkor mit tudnátok nekem tanácsolni?

Figyelt kérdés
26 vagyok és most államvizsgáztam gazdinfó szakon. Ez önmagában még nem is igazán lenne szokatlan csak sajnos 6 évet tanultam egyetemen, mert szakot váltottam. Ráadásul a gyengébb angol nyelvtudásom miatt hallgatóként nem igazán mertem gyakornoki pozíciókra jelentkezni, mert a gyér nyelvtudásom miatt úgyse vettek volna fel (amit fejleszteni nem tudtam, mert nincs nyelvérzékem), a szoftverfejlesztés - amit sok helyen keresnek - pedig nem állt közel sose hozzám (pont emiatt váltottam szakot, mert a programozás nem ment). Így most pályakezdő diplomás vagyok, szakmai tapasztalat nélkül úgy, hogy fel kellene durván húzni egy C1 szintre a tudásomat (ami már 10 éve nem megy) és ilyen kondíciókkal kellene valamilyen pozíciót megpályáznom, amire van esélyem. Mit tudnátok nekem tanácsolni? Van-e értelme IT területen maradnom és ha igen milyen területen kezdjem el, ahol van is esélyem? Van még egy OKJ hálózattelepítő végzettségem is, de az egyetem miatt abban se dolgoztam. Ha nincs esélyem, akkor milyen pályát javasoltok, ami nem a másik véglet (szalagmunka, árufeltöltő), de azért informatikai előképzettséggel van esélyem az adott ágazatban?

2020. jan. 15. 17:45
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
31%

Tipikusan az az ember vagy aki elment egy iskolába és azt hitte, hogy megtanítják neki az informatikát.

Informatikát még senkinek sem tanítottak meg. Ez egy olyan szakma ahol maximálisan szükség van a kreativitásra, az önképzésre, szorgalomra, és a szakmai érdeklődésre.

Akiben ez nincs meg, az nem fogja bírni az egy életen át tartó tanulást.

Ha a szakmában akarsz maradni, akkor neked marad az informatikai "szalagmunka" a legrosszabban fizetett unalmas gályázós része az IT üzemeltetésnek.

2020. jan. 15. 21:39
 12/27 A kérdező kommentje:
#11: "Informatikai szalagmunka" alatt pontosan mit értesz? Megkérdezhetem?
2020. jan. 15. 23:27
 13/27 anonim ***** válasza:
31%
Olyan háttérmunka egy support centerben amihez nem kell sok kreativitás. Hibajegyeken érkező igények feldolgozása, jogosultságok beállítása, IT betanított munka.
2020. jan. 15. 23:47
 14/27 anonim ***** válasza:
100%
Tipikusan elég bunkók itt a hozzászólók, de mit vársz a gyakori kérdések.hu közönségétől? Hasonló cipőben vagyok én is, 7 évet tanultam, voltam egy csomó külföldi programon, de eddig 1 helyen voltam gyakornok. Külföldi munkám nagyon nem számítható be sehova...Én azt tancsolom, hogyha zavar az angol nyelvtudás hoánya, akkor mindenképpen magyar cégekkel próbálkozz először. Szerintem egy SSc pont hogy rossz példa erre, ott alap az angol plusz egy másik idegen nyelv ismerete. Mármint ez lehet pozi függő, de én így tapasztaltam. Engem az zavar az egészben, hogy szinte irreálisak a munkaerőpiacon az elvárások, mégis hogy vrják el egy végzett hallgatótól, hogy ismerje az excel összes lehetőségét? Ez most gazdasági pozíció. Meg legyen legalább 4-5 évnyi tapasztalata? Arról nem s beszélve, hogy jelentkezel, eljutsz a tesztig, aminek kb 0 értelme van. Most én pl. mindig is rossz voltam a memóriás feladatokban, meg a logikai feladatokban, de tök jó a matekom, a kalkulációs képességem. Szóval ja kicsit azt érzem, hogy a munkaerőpiac nem éppen veszi figyelembe, hogy te mit is tanultál, de nem is igazán érdekli őket. Ez egy mókuskerék, de kívánok neked sok sikert! Főleg így, hogy abszolút átérzem a helyzeted. Aki meg bunkón kommentál, visszavehetne magából, sztem nem mindenki született CEO-nak...
2020. márc. 4. 13:09
 15/27 anonim ***** válasza:
67%

“mégis hogy vrják el egy végzett hallgatótól, hogy ismerje az excel összes lehetőségét?”

- Mondjuk, hogy megnéz róla jópár YouTube videót, Udacademy kurzust, könyvet, és gyakorol, gyakorol és gyakorol?

“Most én pl. mindig is rossz voltam a memóriás feladatokban, meg a logikai feladatokban, de tök jó a matekom, a kalkulációs képességem.”

Őszintén érdekel, hogy lehet jó matekod rossz logikai készséggel?

Milyen kalkulációs képességeid vannak? Tudod hogy 13+22=35? Vagy mire kell itt gondolni?

2020. márc. 4. 13:17
 16/27 anonim ***** válasza:
53%

# 15

A logikai készséget mérő feladatokban kifejezetten igen rosszul teljesítek, de úgy am block nem jó a logikai készségem.

Mégis többször voltam 4-es vagy 5-ös matekból, mint rosszabb (egyetemen is), programozni is elég jól megtanultam.

Igaz, minden ötször - tízszer annyi idő, mint egy átlagos embernek.

Ezt csak azért írom, mert sokszor, sok helyen konkrétan lenézik azokat, akik rosszabb képességekkel rendelkeznek.

2020. márc. 4. 13:41
 17/27 anonim ***** válasza:
Lehet nem fogalmaztam eléggé érthetően. Szerintem nagyon gyakran a multik kiküldenek ilyen logikai teszteket, amit sok esetben egy általános iskolás is meg tud oldani. Én pl. ebben sosem voltam jó. A memóriám se olyan jó, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, nyílván ezt sok tényező befolyásolja. De ettől még lehet valaki jó pénzügyes/számviteles, ha nem feltétlenül annyira jó a logikai képessége. Nehogy már egy teszt döntse el valakiről, hogy mennyire jó az adott poziban. Én értem a lényegét, hogy mindenkit egységesen akarnak tesztelni bizonyos képességek vizsgáltalával, csak szerintem egy teszt még nem mond el sokat a jelentkezőről. Bocsi, kalkuláció helyett numerikus képességeket akartam írni. xd
2020. márc. 4. 13:45
 18/27 anonim ***** válasza:
70%
Na, én pont a cégek által adott logikai teszteken szoktam elvérezni, miközben kitartásom és szorgalmam miatt lehet, hogy én is simán jól teljesítenék az adott pozícióban
2020. márc. 4. 13:53
 19/27 anonim ***** válasza:
52%

Kedves 69%-os illető!

Azt a választ szerintem nem neked írtam.

2020. márc. 4. 13:57
 20/27 anonim ***** válasza:
Add be minél több helyre, és meglátod. Én ma arra keltem, hogy 3 visszautasító email is jött. Annyiban zavar, hogy mindegyik cégnél rászántam az időt a tesztek kitöltésére, meg a jelentkezésre, de hát ez van. Lehet amúgy egy isteni szerencse. Én pl. nem akarnék olyan cégnél dolgozni, ahol semmibe veszik az ember tehetségét, másokat kell kiszolgálni, és még alul is vagy fizetve. Ha nem kellek nekik, majd kellek másnak. Ez egy ilyen oda-vissza játék.
2020. márc. 4. 14:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!