Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Magyarországon miért utálják...

Magyarországon miért utálják sokan szinte csak divatból a multikat?

Figyelt kérdés
Rengeteg embertől hallok multi ellenes felszólalásokat. Mintha kötelező lenne szidni őket, de mindig csak ugyanazok a szavak hangzanak el, hogy a multik nem becsülik meg az embert, lélekölő náluk dolgozni, kevés a fizu, szar a főnökség. Miközben a munkavállalók krémjének biztosítják az állások tömkelegét. Egyedül ők biztosítanak fejlődési, előrelépési lehetőséget, és a fizetések is náluk a legversenyképesebbek. Persze ezért keményen meg kell küzdeni, de hát nem hiába hívják ezt versenyszférának. És a munkahelyre nehogy már a tökét lógatni járjon az ember. El lehet menni persze a közszférába ahol talán nyugisabb. Ott viszont éhbérért végezheted életed végéig ugyanazt a monoton, értéktelen melót, és még meg is rekedsz ugyanezen a szinten. A tanári pályát tönkretette az oktatási rendszer, az orvosit pedig az egészségügy. KKV-khoz meg szinte csak bennfentesek kerülnek be, és a nagy részüknél amúgy is tarthatatlan körülmények uralkodnak. Persze a tutyi-mutyi nyámnyila alakoknak nyilván nem valóak a multik, de akik igazán ambiciózusak, azoknak ők biztosítják a versenyképes színvonalat. Miért alakult ki mégis sokakban az őket ellenző szemlélet?

2020. jan. 12. 22:28
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
87%
Dél buda, telkó cég.
2020. jan. 13. 09:48
 12/15 anonim ***** válasza:
87%
Ohh nem nekem :) Sorry
2020. jan. 13. 09:49
 13/15 anonim ***** válasza:
87%
De nálunk sem jobb a fizu és bizony infóparkosak vagyunk...
2020. jan. 13. 09:50
 14/15 anonim ***** válasza:
87%

2 Multi és 2 KKV van a hátam mögött 4 év alatt. A 2 KKV közül az egyikben megszűnt a fejlesztés létszámhiány miatt, a másik szó szerint tönkrement az eszetlen vezetésnek hála. Az egyik multi rossz helyen volt számomra és nem volt fejlesztés, a másiknál dolgozom jelenleg. Rózsaszín köd nincs, jön a fizetés, feladat értelmes, változatos is a lehetőségekhez képest, open officetól nettó rosszul vagyok, eddigi legtöbb pénzt keresem.

Sajnos MA és Magyarországon a KKV-k 95%-a ki van herélve. A létező legjobb eset az amikor politikai hátszéllel és megfelelő szakmai tartamommal tudnak operálni, de nem ez a jellemző. Multi kell ha az ember biztos hátteret akar magának és nem azt, hogy bocs, nem tudunk kifizetni, ne gyertek jövő héten, kis szabi. Lehet startupolni, de haverom napi 10 órát dolgozik + ügyel és akkor kap varázslatos 600e nettót 4 év tapasztalattal. Egyrészt sok persze, de ezt nem lehet hosszú távon csinálni + órabérben majdnem ott van mint mások.

2020. jan. 13. 21:50
 15/15 anonim ***** válasza:
81%

"A tanári pályát tönkretette az oktatási rendszer, az orvosit pedig az egészségügy."

Uhh, és az építészmérnöki pályát mi tette tönkre? Az ÉPÍTŐIPAR? :D

Viccet félretéve, ami az SSC-jellegű multikat illeti (gyárat én is max diákmunkásként láttam belülről - igaz, azt jó sokat), én 7 év után összesen 2 és fél előnyt tudok:

1) korrekt fizetés: viszonylagos ez is, de én nem látom azt a kkv-t ami annyit tudna fizetni mint a jelenlegi munkahelyem... pedig sokáig kerestem...

2) korrekt munkakörülmények: itt azért minden 99% szabályos, a Munka Törvénykönyvének megfelelő stb. akit ingyen túlóráztatnak, magára vessen, valójában ezt nem teszik és nem is tehetik meg, túl nagy a kockázat.

+fél) mivel szellemi erőfeszítést sok esetben nem igénylő munkákról van szó (de szépen mondtam... magyarul: ha elég sűrűn váltasz, mondjuk évente, az évente min. 2 hó "tréning" időszak amikor konkrétan semmi dolgod... de utána is bármikor jöhet egy üresjárat), el tudsz valamit kezdeni mellette, ami, ha elég kitartó vagy, a helyébe is léphet a multis melódnak. kérdés hogy ez mennyire éri meg, nem érdemes-e egyből a "jó úton" kezdeni, ki, mennyire bírja ezt kivitelezni...

De lássunk pár "pozitívumot"!

1) home office: ez igazából a cégnek jó, nem kell akkora irodát fönntartania. Ha nem lennél otthon hatékony, nem engednének haza. De valószínűleg még hatékonyabb vagy, mint bent! Én HO-párti vagyok és persze, a munkásnak is jó, ha jók az otthoni körülmények, nem szeret bent lenni, nem szeret beutazni DE mindezt kegyként bemutatni a cégek részéről - gusztustalan. Ez legalábbis win-win helyzet amit, ha nem néznék kiskorúnak a beosztottjaikat, win-win helyzetként is kellene kommunikálni.

2) környezet: az lehet, hogy modern (kinek mi a modern), de hogy nem egészséges, az biztos. Eleve, 8-9 órát egy helyben ülni sose lesz egészséges, légkondi nem lesz egészséges, egy légtérben sok emberrel nem lesz egészséges, műanyag berendezési tárgyak között lenni nem egészséges - és jellegükből adódóoan ezek a munkakörök mindig is ilyenek lesznek, sose az a feladat lesz outsourcolva amihez mozgás, élő kapcsolatok stb. kellenek.

3) fejlődési lehetőségek ugye mondanom se kell hogy alapvetően egy bullshit. Mivel nem új érték előállítása a cél, fejlődni sose fogsz, legalábbis semmiben ami a 'valódi' munkaerőpiacon hasznosítható, max előrelépni. Ami mit is jelent? Approválhatod a beosztottjaid szabiját a nexonban, meg mítingeket szervezhetsz. Biztos hasznos dolgok ezek csak közben 5-10 év alatt elszalad melletted a világ és nem fogsz érteni semmilyen technológiához, nem ismered a 'kinti' környezetet, jogszabályokat, üzleti lehetőségeket... de ez már nagyon messzire vezet!

2020. jan. 15. 12:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!