Okj-s képesítés az ér annyit mint egy rendes nappalin elvégzett szakma?
Itt függ attól is a helyzet , hogy milyen szakmáról van szó, ugye?
Egyébként szakács OKJ-m van, de még sosem próbálkoztam vele elhelyezkedni. Elvégeztem, de nem foglalkoztatott.
42%-os, nem ugyanarról beszélünk, de te kötöd az ebet a karóhoz.
Végezd el akkor azt, de ne csodálkozz, ha hátrányban leszel.
Majd egy interjún verheted az asztalt, hogy márpedig te nem tanultál történelmet, blabla...
Csak senkit nem fog érdekelni!
Nagy itten a félreértelmezés. Most annyi a könnyítés az OKJ-s képzésben, hogy hétvégén is elvégezheted, de a szükséges óraszámok KÖZPONTILAG vannak meghatározva. A 42%-os magyarázta azt a legjobban, attól, hogy 6 évig suliba járt valaki, az nem azt jelenti, hogy 6 évig a szakmáját tanulta, abból 4 év volt az érettségire felkészítés.
De, hogy a kérdésre is válaszolja:
Kapsz egy bizonyítványt, abban benne egy szám, ami az Országos Képzési Jegyzék-ben szereplő szakmai képesítést jelöli. Sehol nem említik benne, hogy ezt nappali, vagy esti képzésben szerezted.
Nyilván itt sem mindegy, hogy milyen szakképesítést szereztél :
"21: alapfokú részszakképesítés, amelyet befejezett iskolai végzettség nélkül is elvégezhetsz.
31: alsó középfokú részszakképesítést adó OKJ képzés, amely alapfokú iskolai végzettségre épül (legalább 8 általános iskolai végzettség kell az elkezdéséhez) vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti elméleti és gyakorlati tudáselemekre épül
32: alsó középfokú szakképzettséget adó OKJ képzés, amely alapfokú iskolai végzettségre (8 általános) vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciákra épül.
33: alsó középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.
34: középfokú szakképesítés, amelynél szintén előfeltétel az alapfokú iskolai végzettség vagy a szakmai és vizsgakövetelményben meghatározott bemeneti kompetenciák.
35: középfokú szakképesítés-ráépülés, amely alapfokú iskolai végzettséget igényel, és amelyhez már meglévő szakképesítés szükséges.
51: felső középfokú részszakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött.
52: felső középfokú szakképzettséget adó OKJ képzés, mely alapkövetelménye az érettségi bizonyítvány.
53: felső középfokú szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.
54: emelt szintű szakképzettséget (technikus) adó OKJ képzés, a belépési feltétele szintén érettségi vizsga.
55: emeltszintű szakképesítés-ráépülés, amely érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül.
62: felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítést adó OKJ képzés, az elkezdésének feltétele a diploma megléte."
Nem mindegy, hogy biztonsági őrnek tanulsz 3 hónapig, vagy más szakmát, ami mondjuk 1 éves képzés. Én egy 1 éves tanfolyamon vagyok túl, nem volt könnyű és nem is engedtek át mindenkit. Gyakorlatilag a tanfolyam végére az osztály fele maradt meg. A komplex szakmai vizsga hajazott az érettségire, még a vizsgafelügyelő elnök is bent ült a teremben. Nem is érzem azt, hogy a semmire kaptam egy szakmai bizonyítványt.
Amúgy ősztől megoldódik minden, még aki bizti őr akar lenni, annak egy 2 éves képzés majd, iskolarendszerben. Kiváncsi leszek, hogy mi lesz a vége a szigorításnak.
Hiába az óraszám, az iskola pecsétje ott van.
És fogják látni, hogy egy normális középiskolában, vagy egy nevetséges tanfolyam-szervező cégnél szerezted.
Értem, hogy mit akarsz modnani, de a kérdés az volt, hogy ér-e annyit. Ugyanolyan komolyan veszik-e.
A válasz: NEM.
Állítsd le magad, te nyomorult.
Nagyon nagyképű vagy, csak épp semmi élettapasztalatod nincs.
Én nem ringatom magam semmiben, csak épp dolgozom és nyitott szemmel járok a világban.
De szerinted mindenki fogyatékos, aki nem veled ért egyet. Ez aztán a felnőtt gondolkodásmód.
Más is leírta, hogy aki ilyen tanfolyamos papírral ment, azt konkrétan kiröhögték.
Ez a valóság, ha neked ezt nehezedre esik elhinni, hát legyen.
De ne állítsd már be úgy, hogy csak neked lehet igazad, és amit te gondolsz, az TÉNY, mert nem az, csak egy vélemény.
A munkáltatók nagy része nem tartja annyira a gagyi kis tanfolyamodat.
Az, hogy most boldog-boldogtalant felvesznek, azért van, mert elég speciális helyzet van a munkaerő-piacon, jelenleg több a szabad álláshely, mint a szakdolgozó, így tényleg el lehet helyezkedni egy komolytalan papírral is. MAjd beletanul az ember, ez most egy ilyen időszak.
Ugrálj tovább a szakgimnáziumoddal a 20 éves fejeddel, és hidd azt, hogy tied a világ. Az ilyenek szoktak nagyot koppanni, akik azt hiszik, hogy mindenkinél mindent jobban tudnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!