Közokirat hamisítás az is ha a fénymásolatát javítják át?
Munkahelyre kérik a középiskolai bizonyítvány lezárt éveinek fénymásolatát, hogy a tanulmányi jegyeket meg tudják nézni.
Az is közokirat hamisítás, ha a fénymásolaton javítják át a adatokat? A fénymásolaton egyértelműen látszik, hogy fénymásolat.
Egy közokirat másolata szerinted már nem közokirat??
Persze, hogy hamisítás, hiszen egy közokirat adatait módosítod.
# 2
A másolat biztos hogy nem közokirat. Csak az eredeti az. Az eredetin pedig semmi nem lett hamisítva.
Érdekelne hogy jogilag tényleg hogy van ez.
# 4
Jogi tanulmányokat folytatok és a közokirat hamisítás ezen része nem teljesen tiszta nekem.
Gondoltam hátha valaki tud erről többet. Jogi fórumon is kérdeztem.
A kérdést egyébként nem egyes szám első személyben tettem fel.
# 7
Mélyen tisztelt válaszoló. Tud e választ adni a kérdésre vagy sem?
A kérdés nem az volt hogy személyem akar e okiratot hamisítani hanem hogy: "Az is közokirat hamisítás, ha a fénymásolaton javítják át a adatokat?"
Alapból magánokirathamisítás lehet, közokirathamisítás akkor, ha a behazudott adatok alapján közokiratot állítanak ki a részedre (ehhez nyilván az kell, hogy a munkáltató, vagy a partnere akinek az adatokat továbbítják, jogosult legyen kiállítani közokiratot).
De más is megállhat adott esetben, pl. csalás.
A közokirat olyan dokumentum, amit hatáskörében eljárva bíróság, közjegyző vagy más hatóság állított ki. Minden egyéb okmány magánokiratnak minősül.
A magyar Btk. szerint bűncselekménynek minősülnek, amelyek – többek között – az okiratok valódiságába vetett bizalmat sértik:
- közokirat-hamisítás,
- magánokirat-hamisítás,
- visszaélés okirattal.
Itt nincs szó arról, hogy eredeti vagy másolat. Tehát a másolat "megváltoztatása" is ide tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!