Kórházi dolgozóknak jár vasárnapi pótlék az alábbi esetben? (Bővebben lent! )
"Szóval, egy kórházban dolgozok konyhai kisegítőként, közalkalmazotti jogviszonyban. Az egyik kérdésem az lenne, hogy a szerződésben nem vették figyelembe, hogy van érettségim (8 általános van beírva), jelent-e nekem ez bármilyen anyagi hátrányt?"
Én csak erre tudom a választ: mivel maga a munkakör nem kíván meg szakképzettséget, így nem kell figyelembe venniük az érettségidet. Akkor kellene garantált bérminimumot adniuk, ha pl. szakács lennél vagy dietetikus, stb - de a konyhai kisegítő semmilyen szakképzettséget nem igényel - így bizony a minimálbért fizethetik :-(
A közalkalmazottakra külön törvény vonatkozik, nem a Munka Törvénykönyve. Azt érdemes olvasgatni, ha érdekel, mi hogy van ( [link] ).
De valószínűtlennek tartom, hogy járna valamiért pénz, amit nem adnak. Közalkalmazottnak lenni a közfoglalkoztatást leszámítva a leggázabb minden foglalkoztatási mód közül, ez erre van kitalálva: sok melóért kevés bért, szinte nulla előmeneteli lehetőséggel. Még köztisztviselőként is jóval többet lehet keresni, pedig az sincs a topon.
Régen azért volt jó közalkalmazottnak vagy köztisztviselőnek lenni, mert az legalább "biztos munkahely" volt, és a piaci bérek se húztak el mellette még annyira.
Mára ezek egyike sem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!