Vegyészmérnöki BSc után anyagmérnöki vagy gépészmérnöki MSc éri meg jobban?
Elhelyezkedés és fizetés szempontjából érdekelne elsősorban. Mint tudomány mindkettő érdekel, nagyon jó tanuló is vagyok, szorgalmas, úgyhogy nem lenne gond a hiányzó tárgyak pótlásával.
Most, hogy voltunk üzemlátogatáson, eléggé elszomorító, hogy egy végzett vegyészmérnök Msc-s csak 340-et keres bruttó...ráadásul nagyon sok van belőlük. És az egyetemünkről most vannak tömeges felmondások, nem is maradnának jó tanárok tanítani msc-n, úgyhogy mindenképpen Miskolcra szeretnék menni.
Az anyagmérnöki van első helyen, de igazából megoszlanak a vélemények. Nincsen anyagmérnöki ismerősöm, így csak a neteről tájékozódtam. A források több mint fele azt állítja, hogy nagyon keresett szak, ahol sose végeznek annyian, amennyi szakemberre szükség van, még a győri cégek is jobban szeretik a miskolci diolomát, mint a győrit, és hogy az az öntészeti szakirány nagyon keresett amúgy is. A miskolci Műszaki Anyagtudományi Kar honlapján a kis videóban pedig az van, hogy az anyagmérnökök 600 ezreket keresnek. Viszont a források/emberek kis része azt állította, hogy megbánta, hogy ide jött és elvégezte, mert a munkáltatók azt se tudják, hogy ezt eszik vagy isszák, meg hogy már az anyagmérnöki gyakorlatilag be lett építve a gépész- és vegyészmérnök tantervbe...Szóval nem értem.
A lényeg, hogy ez után a vegyészmérnöki után mindenképpen tovább szeretnék fejlődni és feljebbi szintre jutni, amivel nagyon jól el lehet helyezkedni.
Mit tanácsoltok?
Nyilván ez változó, hogy ki hol mennyit keres, de 3 perc google kereséssel találtam egy sima analitikus állást ami 410ezer bruttót ígér, ráadásul csak bscvel.
Nem hiszem, hogy annyira borzasztó a helyzet mint amennyire leírtad..
(egy vegyészmérnök hallgató)
Igen, szoktam nézni azt a fület, csak kíváncsi vagyok, mennyire reális. Mert pl. az anyagmérnöki msc-hez bruttó 420 körülit ír, ugyanígy a kohómérnökihez is, viszont vegyészmérnök msc-hez ,,csak" bruttó 360 körüli ez az érték, míg a gépészmérnököknek már 400-500 közötti.
Ehhez képest a Borsodchem pl. bruttó 340et ad egy pályakezdő vegyészmérnöknek, ami elég szomorú.
Egyébként nem kell meglepődni.
Vidéken építészmérnök ismerőseim akik nem kivitelezésben dolgoznak, hanem terveznek, ilyen havi 150-ért terveznek.
Szóval nagy a szórás.
Az álláslehetőségek száma: gépészmérnök > vegyészmérnök > anyagmérnök.
Ráadásul ahova anyagmérnököt keresnek elsősorban, oda zárójelben oda van írva, hogy gépészmérnök is jó, fordítva viszont nincs így. A vegyészmérnököket meg egyes helyeken sima vegyészek, meg egyéb mérnökök is helyettesíthetnek.
Igazából a szomorú az, hogy ez a szak tanít kémiát, vegyészetet és sok műszaki dolgot is, viszont a műszaki dolgokban egy gépész-, villamosmérnök mindig is jobb lesz. Pl. imádom a folyamatirányítást, viszont közölték velünk, hogy mi ezt csak úgy tanuljuk, hogy nagyjából rálássunk, de ezt úgyis egy villamosmérnök fogja irányítani, a mi feladatunk csak az, hogy elmondjuk, mi történt, mi megy rosszul... a vegyipari gépeket se mi fogjuk tervezni, hiába tanulunk róluk 3 féléven keresztül, van beadandó, rengeteg számítás, elmélet, mert arra meg ott a vegyipari gépész (vagy akármilyen gépésmérnök). Úgyh maradnak az olyan munkakörök, mint az operátor, laborvezető, minőségügyi ellenőr...de ebben nincs semmi mérnökösdi úgymond, mert nem mi vagyunk, akik a fő tervező-fejlesztő-kutató munkát végzik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!