Szerintetek sem reális, hogy ma Magyarországon ennyi a nettó átlagkereset?
"De akkor miért nem igazítjàk ki, hogy ez az átlag és nem azt jelenti, hogy a legtöbb ember ennyit keres?"
Gondolom feltételezik, hogy elvégezted az általános iskolát és tisztában vagy az átlag fogalmával.
Ez mind, politikai hulyites.
Olyan, mint az államadósság. GDP-re hivatkozva hulyitik az embereket, hogy csökkent, pedig még a vak is látja, hogy pénzösszegben nőtt.
"Mert ugye sokan rögtön azt hiszik, hogy a legtöbb ember ennyit keres, tehát ez az összeg nagyjából elérhető, amikor tudjuk hogy ez nem így van."
Hű ha, nagy a baj! A legtöbb ember nem hiszi ezt. Legtöbben a mediánnal keverik. Amit viszont te hiszel az nem a számtani átlag, de nem is a medián. Te valamiért a móduszt kevered ide.
Az jelenti, hogy a sokasagbol mi a tipikus, legtöbbször előforduló érték.
Ez szinte biztosan a minimálbér, mert sokan vannak pontosan minimálbéren. 200-210-220-300-366 vagy akármilyen fizubol összesen hiába van több. Pusztán darabra minimálbéres több van, mint mondjuk 250-et kereső.
Tehát fizetések szempontjából totálisan értelmetlen móduszt nézni, nem is szoktak sehol.
Mediánnak van értelme, és amit hiszel, 170-180-at a körül van a medián.
Amúgy csak az országos átlag ennyire alacsony, a budapesti már nettó 300 fölött van. És valóságban az is jóval több, csak ugye a zsebbe adott jövedelmet nem igazán méri a KSH.
Az a probléma, hogy a többség nem akarja kimondani, hogy: "Én bizony átlag alatti vagyok"
Nem, azt soha! Inkább hülye a KSH, hülyeség az egész matematika és átlag számítás stb stb De el nem ismerné soha, hogy átlag alatti.
#14 Értem amit írsz, de abban azért megegyezhetünk, hogy az a kijelentés, hogy ma Magyarországon 240.000.- Ft a nettó átlagkereset igenis félrevezető tud lenni sokaknak. Pont úgy, amikor azt mondják, hogy a felmérés reprezentatív, de azt nem közlik, hogy mégis mi a csudàra reprezentatív...
#15 Tudom mit jelent az átlag, ne aggódj.
De mégis mit lehet ezen félreérteni?
Nem egy elérhetetlen összeg amúgy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!