Az miért van, hogy egy csomó nem diplomás ember sokkal jobban él, mint a diplomások?
Van az ismerősi, rokoni körben elég sok diplomás.
Azt nem mondom, hogy nyomorognak, mert átlag ilyen 300-600e nettó között keresnek, de egyáltalán nem élnek olyan nagyon irigylésre méltó életet és emellett egy csomót dolgoznak.
Ugyanakkor vannak, akiknek duplomájuk nincs, ők vállalkozók, na náluk viszont már 15-20 milliós autók, évi több exkluzív nyaralás, mindig legújabb iPhone, stb és nem szakadnak meg a munkában.

Mert a diplomás sokszor alig csinál valamit és viszonylag jól él, ameddig egy vállalkozó valóban agyonkeresi magát, de ki is dolgozza a belét.
Mindkét végletnek van előnye és hátránya.

A magasabb tornyok nagyobb robajjal dőlnek le.
Amikor jön a válság, a diplomás ugyanúgy megkapja majd a 300-600 nettóját, legfeljebb 2 évig nem kap emelést meg bónuszt. A vállalkozó viszont a küszöböt fogja rágni, nem lesz pénze a lízingelt audira, meg a 300 ezre lakáshitel törlesztőre.

Ha én nettó 300-600 ezer között keresnék, megcsókolnám örömömben a földet. Egyáltalán: az hol, milyen körökben számít kevés fizetésnek? :O
Mondjuk én nem akarok sokat dolgozni, sőt, őszintén megmondom, hogy a cél a 6 óra munka. Lehet, hogy az ismerőseid azért nem elégedettek, mert sokat kell dolgozniuk (8 órás munkarend + sok túlóra).
A vállalkozás szerintem igen kockázatos, stresszes, plusz én úgy képzelem, hogy nem heti 42,5 óra munka (40 óra munka + ebédszünetek), hanem heti 70.
Lehet, hogy azért vannak menő cuccaik, mert nem bírják kezelni a pénzt.
Mint egy kisgyerek: minden menő, vadiúj játékot meg akar vetetni a szüleivel, aztán játszik velük 2 napot, mielőtt megunja. De vágyik rá, nem tudja magát tűrtőztetni.
A válaszok között megjelent a szokásos GyK színvonal is...
Már mi a -nak végezne el tanfolyamokat, tanulni új idegennyelveket?
Nem a törtetés, a pénz a mitudoménmi a minden.
Mikor beszélget esténként a párjával, mikor sportol heti 3X1 órát, mikor ül le a kreatív hobbijával foglalkozik, mikor alszik 7 óránál többet, de optimális esetben 8 órát, ha állandóan képzi magát, törtet, mint ahogy manapság divatos sugallni? Élet ez? Mert szerintem nem.
Az a baj, hogy az emberek ma már természetesnek veszik a rohanó életmódot, bele se gondolnak, hogy káros és a menő telefonnál, tévénél, lakásnál fontosabb a lassú, normális, emberhez méltó élet.
Aztán a törtetéssel mit érnek el? Mert a legtöbben semmit. Ugyanúgy, mint ahogyan a sportoló gyerekek pici része lesz világbajnok, olimpikon.

7:
El tudom dönteni egy autóról hogy 15-20 milliós, vagy 4-5.
Amúgy ezt a márkás ruhákkal való kompenzálást én pont a diplomás aljalmazottaknál látom, ismerek olyat hogy még kocsija sincs, de állandóan hilfiger, meg hasonló márkás cuccokban virít.
A 1,5 bruttóval meg sokra megy, ha soha nem látja viszont és ugyanazt az eü ellátást kapja, mint egy minimálbéres.
9:
Aki 2-3 évente cserélgeti a 20 milliós autókat, ott hidd el, hogy van megtakarítás is bőven.
Egyébként a megtakarítanak önmagában nem sok értelme van, egy vállakozó nem fogja 4-5%-okért lekötni a pénzét, inkább vissza forgatja 10x annyi haszonnal.
Én pont a diplomásoknál látom ezt az erőn felüli dolgot, pl a 20-30% önrésszel felvett lakáshitelek, stb.
10:
Nem büfé duplomásokról van szó. Van orvos, közgazdász, mérnök.
És nem írtam azt sem, hogy szarul keresnek, sőt magyar viszonylatban kimondottan jól.
Mégis ég és föld a különbség a nem diplomás vállalkozóhoz képest életstílusban.
13:
Miért, szerinted ha válság lesz, akkor az emberek nem fognak enni, inni, vásárolni, stb?
Dehogynem, csak lehet hogy nem évi 200 millió lesz a vállalkozó nyeresége, hanem csak 110. Na bumm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!