Hogy lehetséges, hogy élelmiszermérnökként nehéz állást találni, amikor nagyon sok a gyár?
De pont ez a kérdés, hogy miért nem találni vele munkát... Lehet, hogy a gépészmérnökinek nagyobb a presztizse, de nem hiszem hogy gépészmérnököket vesznek fel élelmiszermérnöki poziciókban, ahogyan járműiparban is van rengeteg pozició ahova nem fognak felvenni egy gépészmérnököt, mert a feladatkörök megodására anyagmérnökre, vagy kohómérnökre van szükség...
Van elég élelmiszer gyártással foglalkozó gyár. Mi az oka mégis, hogy ezzel a diplomával nehéz elhelyezkedni?
Például túl sok ilyen diplomával rendelkező ember van? Több a fóka mint a hal?
Vagy törvényileg nem indokolt, hogy ezen gyárakban bizonyos poziciókban diplomás munkaerőt vegyenek fel és inkább az olcsóbb mindenféle technikusokat választják?
Vagy mi?
Csak mert nem tűnik logikusnak...
Ha már a műszaki mérnököket hoztad fel példának, ezzel példálózok én is hogy lásd miért.
Ha itthon el akarsz helyezkedni gépészmérnökként vagy villamosmérnökként egy autógyárban (vagy autóipari beszállítónál) te nagy valószínűséggel a termékek gyártásáért felelős berendezésekkel fogsz foglalkozni felügyeleti szinten. És nem a gyártott termékkel. Azt mindig az anyacégnél végzik a német, francia, japán mérnökökből álló fejlesztő csapatok. Specifikálják az adott terméket (legyen szó egy hengerfejről, kormányműről vagy egy komplett motorról, teljesen mindegy), és a leányvállalatok jóval olcsóbb menedzselés, kétkezi és szellemi munkaerő mellett ezt megvalósítják sorozatgyártásban vagy tömeggyártásban egy olyan országban, ahol érdemes gyárat építeni. Ha te elmész gépészmérnöknek a Mercibe, nem az S osztály motorját fogod fejleszteni, hanem a gyártó berendezéseket felügyeled.
Én dolgoztam (igaz csak 2 hétig mert förtelem munkakörülmények voltak) a budafoki élesztő gyárban mint karbantartó-programozó mérnök. Egy darab élelmiszermérnök nincs a cégnél. Az anyacég (Lessaffre) specifikálja a gyártási folyamatot, a villamosmérnökök pedig az adott paraméterek szerint felügyelik a fermentálást, kb. erről szól az egész.
Nem nagyon van saját élelmiszeripari termékünk, ezért nincs szükség az országban élelmiszer mérnökre. Ez a nagy bü_ös helyzet. Egyébként ez fogja okozni a "vesztünket", ugyan ez figyelhető meg a fémiparban, autóiparban, olajiparban, mindenhol. Nincs saját termék, mi csak összeszerelő üzem vagyunk az élelmiszeriparban is.
Köszönöm, ezek hasznos válaszok voltak, így már értem...
És vajon mondjuk Németországban könnyen el lehet helyezkedni magyar élelmiszermérnök diplomával?
Természetesen jó német nyelvtudás mellett...
Vagy semmiképpen nem érdemes erre a szakra menni itthon?
Figyelj, tudok hasonló példát is mondani.
Vidéki tervező irodák, sírnak, hogy nincs elég építészmérnökük most.
Ennek ellenére 150-ért szeretnének embert aki 10 órát rajzol nekik egy nap CAD-ban.
Bejelentett jó fizetésed olyan iparágban lesz ahol sok a fejlett technológiát használó nagy multi ahol dübörög a profit. Ott megfizetik azokat a mérnököket akik szükségesek.
Valahogy az élelmiszer iparban nem látom a nagy autóipar kaliberü külföldi multikat akik versenyeznének a munkaerőért.
Egyébként meg nem kell elhinni az egyetemek nyíltnapjain lévő vetítéseket.
Hallgatókat vadásznak és ennyi. Mindenki reklámozza az adott szakját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!