Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogy lehet az, hogy az orvosok...

Hogy lehet az, hogy az orvosok alacsony fizetés mellett, mégis jól megégnek (jó kocsi, ingatlan)?

Figyelt kérdés

Pályaválasztás előtt állok. Nyílván nem utolsó szempont a jövendőbeli állásom fizetési összege. Így elgondolkodtam. Valóban az orvosok a fizetésük jelentős részét a hálapénzből illetve a magán rendelésekből szerzik? Ha igen is a válasz, akkor nem csak a legkiemelkedőbb orvosoknak van magánrendelése?

Tudom, hogy nem “illendő” a kérdés, de csak érdeklődök. Elsősorban barátságos, segítő válaszokat várnék.

2019. aug. 19. 22:42
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
73%

Az a baj, hogy mire eljutsz odáig, hogy lehet magánrendelésed, meg te kapod a hálapénzt, addigra leszel 30 éves, és a legtöbb ember azért nem 30 éves korában akar saját lakást meg családot alapítani.

Ellenben a 40-50 éves orvosokat én nem sajnálom egyáltalán, a magánrendelések pofátlanul drágák, most már kb. 20.000 ft egy tíz perces konzultáció, és akkor még csak beszélgettek, amíg az átlagfizetések egyáltalán nincsenek ezzel összhangban. De ha nincs pénzed, dögölj meg, most már ez a mentalitás az országban, nem pedig az, hogy segíteni szeretnének. Ennek ellenére a fiatalok így is elvándorolnak, mert külföldön egy kezdő orvos sem hal éhen, vagy nem kell az anyukájának zsebpénzért könyörögni.

2019. aug. 20. 20:55
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Ezt jól látod, viszont szerintem a legnagyobb baj az, hogy az egyetemről kikerülve mindenki már milliókat akar keresni nulla szakmai tapasztalattal. Egy rezidens még nem rendelkezik olyan szakmai tapasztalattal, mint egy szakorvos 40, illetve 50 évesen, így persze, hogy nem is fog annyit keresni. Ez amúgy más szakmáknál is így van, ritka az olyan szakma, amivel te 30 éves korodra mindent elérsz szakmailag és anyagilag is, ma olyan, hogy 30 évesen neked már ingatlanod meg családod stb. legyen elég nehezen megoldható szülői segítség nélkül, főleg úgy, hogy átlagosan 24-25 éves korodig egyetemre jársz. A releváns szakmai tapasztalat pedig minimum 4-5 évnél kezdődik.

2019. aug. 21. 08:25
 13/17 anonim ***** válasza:
78%

#12, van igazság abban amit mondasz, de mire valaki rezidens lesz, addigra már éveket dolgozott kórházakban gyakorlat címszóval. Nyilván egyszerűbb dolgokat csinálnak, de nem úgy esnek ki az orvosok egyetemről, hogy teljesen "pályakezdők".

Másrészt szerintem teljesen jogos az elvárás részükről, hogy egy végighajtott középiskola után, meg 6 év kemény egyetemmel a hátuk mögött ne annyit keressenek mint egy CNC-s, aki napi 8 órában mást sem csinál csak kicserél egy esztergapadon 20 percenként egy munkadarabot, nulla felelősséggel.

Plusz ott van még egy szerintem sokaknál fejben létező bibi. Én még jó pár éve amikor egyetemista voltam, úgy gondolkodtam mindig, hogy egy nettó 200-as fizetés már milyen jó, tiszta álom. Aztán kikerültem az életbe és szépen rájöttem, hogy az a nettó 200 jó lesz 350-nek is és még az sem egyáltalán sok. Jóóóóóóóval többet kerestem pályakezdőként is, mint egy rezidens ma. Ha 100 ezer alatt lassan már vidéken se tudsz megoldani egy garzont, akkor ennek bizony a bérben is lesznek vonzatai idővel. Az én fejemben lévő nettó 200 arra lett volna elég, hogy hárman aludjunk egy szobában valami félreeső lyukban, mintha kolisok lennénk, 30 fele közeledve ez meg már egyre kevésbé vicces.

2019. aug. 21. 13:07
 14/17 anonim ***** válasza:
91%

Az orvosin az egyetemi gyakorlat azért nem akkora tapasztalatot ad, ad valamennyit, ez nem kétség, de közel sem akkorát (arról most nem is mondok semmit, hogy hány helyen papírozzák csak le meg bemennek és semmi feladatot nem adnak nekik), hogy ezért már kezdőként egy rezidensre bármit rá lehetne bízni és indokolt lenne akkora fizetést adni mint mondjuk egy már 4-5 éve pályán lévő, ténylegesen a gyakorlatban dolgozó orvosnak, mondom ezt úgy, hogy a baráti körömben sok a kezdő orvos. Laktam is velük, így végig is követhettem az egyetemi pályafutásukat, így azért van valamennyi rálátásom arra, hogyan kerülnek ki az egyetemről.

Szerintem sincsenek megfizetve az orvosok, ez tény és nagy probléma. De az sem várható el, hogy egy kezdő diplomás releváns tapasztalat híján sokat keressen. Például ha kezdőnek mondjuk adnánk nettó 400-t, akkor aki már 30 éve a pályán van keresne nettó 5 millát minimum de inkább többet, azért ez eléggé nem reális Magyarországon. Van egy költségvetés (a közszférás fizetések ugye központi költségvetésből mennek), ez egy kis ország, kis bevétellel nem Németország vagy USA, ezt kb. lehetetlen lenne kivitelezni. Mert ugyebár akkor ha egy kezdő orvosnak nettó 400-t adnánk, akkor egy nővérnek vagy mentősnek is keresnie kellene minimum nettó 250-t ha nem többet. A fizetések Magyarországon siralmasak, de ez nem csak az orvosoknál van így, lehetne sorolni a mentősöket, nővéreket, pedagógusokat stb. Egy kezdő jogász ismerősöm gimis kora óta jogásznak készült, rengeteget tanult az egyetemen és kezdő fizetése nettó 130 volt 1 éve ügyvédjelöltként, ő is teljesen ki van borulva, hogy egy gyári munkás többet keres vagy egy fodrász mint ő a jogi diplomájával, amiért elég sokat tanult akár egy orvos, külföldön jogászként meg ennek a többszörösét megkapják a kezdő jogászok.

2019. aug. 21. 13:38
 15/17 anonim ***** válasza:
41%

Két dolgot nem veszel figyelembe szerintem:

1. Ma az orvosinál könnyebb, rövidebb képzésekkel lehet a kezdő rezidens fizetés kétszeresét könnyedén megkapni. Én gazdaságinformatikát végeztem, szerintem nem volt olyan szaktársam aki ne 350-400 nettóért helyezkedett volna el (és ez nem most volt, hanem 3 éve). És ez csak az alja, én ma egy mester diplomával és pár év tapasztalattal a 800-at verdesem. És ez még mindig kevesebb ideig tartott mint az orvosi képzés és nincs rajtam közel se annyi felelősség, meg nem 35 éves vagyok, hanem 26.

2. Az orvosok az egészségügyünk felépítése miatt szinte csak állami szektorban tudnak elhelyezkedni és ez az állami szektor hiába LÉTFONTOSSÁGÚ (nem akarom ecsetelni miért), akkor sem tartja a lépést a fizetésekben a versenyszférával. Ez azért nem is lenne akkora baj, de az olló már akkorára nyílt (pláne az EU-s csatlakozással), ami már tarthatatlan. Nekem is van közeli barátom orvosin, lassan végez és azt mondja, hogy egy kezén meg tudná számolni, hogy hány szaktáras tervez belföldön maradni. Nem azt mondom, hogy a csupasz seggükre kapjanak milliós fizetést, de enyhén szólva is röhejes, hogy gyári biorobotok kevesebb munkaórával többet keresnek mint ők.

A rezidenseket jól megfizetni nem csak azért kell, mert "megérdemlik", ez szimplán befektetés. Nagyon sok állami pénz megy el a követhetetlen, ide-oda kiszervezett közbeszerzésekre, ahol a tényleges munkát a hetedik alvállalkozó cég fogja megcsinálni fele annyi pénzért, mint amennyiért megnyerte valaki. Ezeken kéne tipródni, meg okos dolgokat kitalálni rá, nem egy fagyiárús fizetéséért várni azt, hogy majd ő profin kiszedi a vakbeledet.

2019. aug. 21. 17:00
 16/17 anonim ***** válasza:
79%

Nagyon kevés olyan szak van, amivel annyit lehet keresni kezdőként mint amennyit te megkaptál, illetve amennyit most kapsz. Ha nem IT vagy mérnöki területen vagy akkor teljesen mindegy, mert Magyarországon nem keresed magad agyon. IT, mérnöki képzésekre alapból kevesebben jelentkeznek, illetve nagy rájuk az igény a technológiai fejlődés miatt, kb. lehetetlen, hogy őket túlképezzék, mindig és egyre jobban igény lesz rájuk, minden gépiesítve lesz. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem is az lenne az alapfizetés, amit te megkeresel elég sok diplomás esetében, főleg az orvosoknál de ez nem így van Magyarországon. Ha az IT, mérnöki területről beszélünk akkor azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezek eléggé speciálisak és kiemeltek manapság fizetés terén más szakmákhoz képest a versenyszférában. Nem azért jár nagyobb fizetés nekik mert nagyon hosszú a képzés, vagy mert a legnagyobb felelősséggel járna, hanem azért mert a mai technológia elképesztő ütemben gyorsul és nélkülük ez nem lenne lehetséges, így persze, hogy megfizetik őket.

Az igaz, hogy a rezidens az állami szférában tud csak elhelyezkedni kezdetben, de amint szakorvos lesz ezt el tudja hagyni teljesen vagy párhuzamosan tudja vinni. Nyilván az a valóságtól teljesen elrugaszkodott lenne, ha nem lenne egy egységes rezidensi rendszer, ami tulajdonképpen a "felügyeletet" is biztosítja a rezidensek felett szakmailag. Ha mindenki oda menne rezidensként magánorvosokhoz ahova szeretne, akkor könnyen előfordulna, hogy szülő, ismerős leigazolna mindent arról nem is beszélve, hogy azért egy kórházi környezetben szakmailag sokkal több mindent lát az ember és nagyobb a felügyelet is. Fizetés szempontjából nem jó, hogy mindenképp állami szférába mehetnek csak kezdőként, de ennek a képzési rendszernek van oka. és rajtuk azért emberi életek is múlhatnak, tehát nagyon nem mindegy, hogy milyen rezidensi képzésben vesznek részt.

2019. aug. 21. 17:51
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Jó, úgy látom van itt egy kis információhiány.

Egy rezidens bérezése így néz ki:

Alapbér: ~ 180e

Ügyeleti bér: ~ 150-200e

Markusovszky+ hiányszakma ösztöndíj: 250e ( ezeket végig kapja amíg rezidens)

Tehát még ha a hiányszakmát nem is kapja ( bár ha van esze, nyilván olyan gyakorlati képzőhelyere megy, ahol jogosult rá), akkor is alsó hangon 4-500e Ft metróról beszélgetünk.

Csak a tisztánlátás végett.

2019. aug. 22. 18:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!