Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Egyéni vállalkozó nyithat...

Egyéni vállalkozó nyithat vállalkozói számlát?

Figyelt kérdés
2019. aug. 7. 10:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

10:

Nem Katás Ev és Szja-s Ev között értettem, hogy nem éri meg.

Nyilván a Kata még kicsivel 12M bevétel felett is megéri, ha Áfá-n kivüli (de a kérdésre visszatérve, akkor annak ugyancsak nem kötelező a váll. számla).

Hanem afölött már érdemesebb gazd.társaságban csinálni.

2019. aug. 7. 13:06
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Akkor másodállású ( nappalis, ktg térítéses egyetem) szjasként, nettó éves 13 millióval (éves 1 millió plusszal a havi kivéten és egyéb önállón felül ) meg sem szólalok :-) Most nyomtattam ki a havi bankszámlakivonatot:

"2019.07.31 2019.07.31 e-Bank hozzáférés díja - 252

2019.07.31 2019.07.31 Csomagdíj - 470"

de valóban jövőre kft is lesz az ev és adószámos magánszemély mellett, mert már így zanzásítva sok egyben. Diverzifikiálni kell 3 felé.

A mindenáron vállalkozó akarok lenni, kata és kényszervállalkozók esete nyilván másabb is lehet ettől, de pl. párom ugyanannál a banknál több költséget fizet bankszámlára mint a vállalkozóim. A devizáról meg inkább nem is beszélve.

A katasnak sem ennyi volt a limitje mint idén, összehasonlításról meg nyilván lezárt év után célszerű beszélni.

2019. aug. 7. 13:14
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
De, ha már 12 felett van akkor áfakörös, ő is az. Kell is vállalkozói számla. Az ügylet típusa miatt nem kell áfa (eu-n belüli szolgáltatás). Cserébe áfát igényelhet vissza, folyamatosan meg is teszi ha éppen vesz valamit.
2019. aug. 7. 13:31
 14/18 anonim ***** válasza:
71%

"ha éppen vesz valamit."

Akár a teljes profiton bevásárolhat olyan befektetési eszközökbe, amik a költség szintet így megnyomják és azokat is aktiválva még több forrásból származó bevételt tud elérni, alacsonyabb adóteherrel. Ez esetben meg a kata veszti értelmét, hiszen a bevétel mellett a költség szint is magas, így kedvezőbb az adózása egy nem katas 12 millió felettinek egy katassal szemben.

Idén ugyanakkor a tavalyi 8 millió feletti rész után ( 4 millió után ) már 1,6 millió adót kellett volna fizetnie, amit egy szja-s letud pár ezer forinttal egy évben, ha pl a profitot visszaforgatná olyan költségekbe amit addig magánszemélyként a jövedelemből fizetett pl.

2019. aug. 7. 13:41
 15/18 anonim ***** válasza:
100%
Igen, de ő nem akarja visszaforgatni a vállalkozásba, mert tökéletesen elégedett a jelenlegi helyzetével, inkább magára és a családjára költi a pénz nagy részét. Nem kell bemutatni, hogy hogy megy a visszaforgatás, költségelés, stb, könyvelői-könyvvizsgálói végzettségeimmel tökéletesen tisztában vagyok, hogy működik az adórendszerünk. És nem azt mondtam, hogy mindenkinek így érné meg, csak azt, hogy neki megéri 12 felett is katázni. Ennyi. Lehet csűrni-csavarni, meg mindenféléket írogatni, de ez nem a kérdéshez tartozik már. Neki így jó és kész, tőlem csak egy példát kértek és írtam is :)
2019. aug. 7. 14:20
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Honnan veszitek, hogy a vállalkozói számla drágább, mint a lakossági? Az én vállalkozói számlám sokkal olcsóbb, mint a lakossági XD, és nem drága a lakossági számlám sem.

Amúgy kérdező, természetesen nyithatsz számlát, ha gondolod még szerezhetsz 10 ezret is vele, egy ügyfélajánló programon keresztül:

[link] ha van cibes ismerősöd vagy elkéred az én kódomat :)

2019. aug. 7. 14:21
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

14:

Egy minimális költségrátával működő Katás vállalkozás mi a francért akarná a bevétele közel egészét visszaforgatni a vállalkozásba, ahelyett, hogy kivenné???

Semmi értelme nem lenne.

2019. aug. 7. 15:36
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Lehet. Csak épp ha pl. programozó és egy cégnek dolgozik , azután a cég megszünteti a megbízását, mert egy indiai olcsóbban megcsinálja neki, akkor meg holnaptól nincs miből fenntartani a családjának az adott színvonalat havi 1 millás költekezéssel, ami eddig megszokott volt.

Én inkább vettem pár ingatlant, amit a gyerekek majd megkapnak 10 év múlva, addig meg megy kiadásra, de ugyanúgy autókat, amiket nem adózott jövedelemből kell tankolni, napi élelmiszer sem, kisker árréssel növelt áfás áron kerül be a hűtőbe, stb. pedig simán lehetne azt is választani, meg az egyetemi képzésre is a diákhitelt, ev. költségszámla helyett. és ha épp kiesik az egyik tev. kör, akkor sem dől össze a világ ott a többi, amit a kieső tev, kör már kitermelt korábban.

2019. aug. 7. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!