Amikor azt mondják, hogy nálunk inkább szeretnek készpénzzel fizetni, annak nem lehet az is az oka, hogy a kp-t mindenhol elfogadják, míg kártyaolvasóval még mindig sok üzlet nem rendelkezik?
Hát nem tudom, Budapesten az utcai árusokon kívül már mindenhol lehet kártyával fizetni.
Ez inkább megszokás (és begyöpösödés) kérdése - na meg azé, hogy az emberek (nagyon) jelentős része továbbra is szürkén vagy feketén van foglalkoztatva, tehát nem tudja számlán tartani a pénzét.
Itt a fővárosban, mikor antikváriumokban jártam ott alig volt terminál, vidéken meg még ritkábban, persze lehet hogy rossz helyeken jártam.
Ez viszont meglepő, hogy tőlünk nyugatabbra is ragaszkodnak a készpénzhez.
Én azt látom a környezetemben, hogy alapvetően minimalizálja mindenki a készpénzforgalmát. Semmi értelme felvenni, magamnál tartani. Hó elején 20-30 ezer forintot szoktam felvenni, azt is inkább masszőr, reggeli péksüti, stb.-re szoktam elkölteni és van hogy a fele megmarad következő hónapra. Szinte mindenhol kártyával fizetek. Nagyobb összeget csak akkor veszünk fel, ha valaki ragaszkodik a készpénzes fizetéshez. Most pl. esküvőre készülünk, a foglalót szinte mindenki kp-ban kéri.
A készpénzes fizetés oka egyébként sok esetben a fekete jövedelem nagy aránya még mindig szerintem. Illetve az idősebbek jobban szeretik kézben tudni a pénzügyeiket, mint számlán. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!