A magyar kapitalizmus miért ennyire érzéketlen azokkal szemben akiknek nem sikerült szert tenniük saját lakásra?
Ha megnézzük a fizetéseket azok pont úgy vannak belőve hogy abból rezsi meg megélhetés jön ki, esetleg egy kicsi marad, albérleti díj már nem nagyon.
Az egész társadalom kollektíven perverz, mert úgy indul a móka a munkaerőpiacon hogy a delikvensnek van saját lakása. Ez az alapvetés.
Csakhogy itt kezdődnek a gondok.
Egy pályakezdőnek honnan lenne?
Bár sokan megöröklik mamika lakását, meg kapnak a szüleiktől, de rengeteg nem indulnak lakással.
A közgazdasági okait amúgy tudom. Tudom hogy 80 % tehermentes lakásban él (bár rengetegen a szüleikkel fetrengenek együtt 30 évesen is) így a munkaerőpiac is ilyen hogy alapnak számít hogy saját lakásod van.
De ilyen pervezió mellett szinte kötelező lenne a lakástalan fiatalokat ellátni olcsó lakhatási formával. Pl. állami bérlakással.
5ösnek van igazsága.
Pár megjegyzésem lenne csak, ne. Akarom nagyon kifejteni:
- a magyar perverzió az, hogy mindenáron saját lakást akarunk, akkor is, ha nem telik rá.
- Nincs bérlakáspiac
- Valóban hiányzik egy jól működő állami bérlakásrendszer, mert ugye a mostaniban a fideszesek rokonainak adják ki a szép lakáskákat ld BayerZsoca a várban
- Egyik rendszer sem tehet róla, hogy te személyesen, mennyit keresel. Te magad tehetsz érte, hogy többet keress.
- Nem alapvetés álláskeresésnél, hogy legyen saját lakásod. Az alapvetés, hogy laksz valahol, meg hogy ezt a kérdést el tudod önállóan intézni, hiszen felnőtt ember vagy.
Az állami bérlakásprogram sajnos még gyerekcipőben jár. Régebben volt (és talán most is van) valami fecskelakás program ahol 5 évig lehetet lakni a fiatal házasoknak bérleti díj ellenében. Én valami hasonlót támogatnék.
Azzal hogy minden fiatal kapjon egy lakást nem értek egyet. Gazdaságilag nem bírná el az ország.
Pályakezdőként be kell vállalni valami plusz kényelmetlenséget: Szüleiddel laksz amíg nem érsz el egy olyan fizetést amiből már fenn tudsz tartani egy saját albérletet. Másokkal bérelsz közös albérletet. Adott város agglomerációjában keresel olcsóbb albérletet, azaz plusz ingázást vállalsz.
Szerintem ezek a legáltalánosabbak, de ez sok fejlettebb országban is így van nem magyar sajátosság. A probléma sokkal inkább az amikor az ember 5-10 év után sem ér el olyan fizetést amiből könnyedén fenn tud tartani egy saját albérletet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!