Szerinted az új családtámogatási csomag fellendíti még jobban a lakáspiacot?
Elsősorban a nagyobb városokban, az új építésű lakásokra gondolok. Mivel a kivitelezők most nagy szájjal azt mondják, számoljunk a nagy áremelkedéssel, közben nem látom, miért emelnék meg most nyáron az árakat a saját profitéhségükön kívül. Nálunk már így is közel 30 millió egy 60 m2-es kis lakás. Egyre tovább látom hirdetni az új lakásokat, a szomszédét sem viszik el használtan 500ezres m2 áron. Nyugati országrész, megyeszékhely.
Szerintem a babaváró hitelt kevesen fogják új lakásra költeni, sokkal inkább használt lakásokra, felújításra, autóra...stb. A falusi CSOK nem érinti a megyeszékhelyt. A használt lakásokra való CSOK szintén nem játszik az új lakások árában.
Kezd lassan vége lenni a telhetetlen emelkedésnek az új lakások árát illetően? Szerintem már a 22% ÁFA emelkedést sem fogják tudni lenyeletni mind a vevőkkel.
A lakásárak egyenlőre még emelkednek és nem is nagyon kell számítani csökkenésre rövidtávon.
A munkaerő egyre drágább, mert aki ismeri a vízmértéket az már réges régen nyugaton dolgozik. Az alapanyag is egyre drágább, hiába hazudják, hogy nincs infláció, az elmúlt 3-4 évben olyan 30%-ot emelkedtek az árak. És a sok kiszórt ingyenpénz és olcsó hitel miatt boldog boldogtalan vásárol.
Illetve a lakás ÁFA sem marad örökre alacsony, vissza fog menni 27%-ra. És ugye amikor csökkentették akkor a különbözetet lenyelték a kivitelezők, mikor megemelik akkor nem fogják...
Az a helyzet, hogy a piac nem ilyen szög egyszerűen működik. Minden ok-okozat. Pl. a használt ingatlanok ára miért nőtt ilyen mértékben az elmúlt években, ha a használt ingatlanokra semmilyen támogatást nem adtak eddig jóformán?
Hát azért, mert az újépítésűek drágulása húzta magával egyrészt... másrészt meg azért, mert a banki alapkamat olyan mértékben alacsony, hogy csak az nem vett fel hitelt saját lakásra, aki "nem akart". Sokan ezt jókor, jó időben megneszelték, lakásokat vettek, busás áron kiadogatják őket. Ahogy az ingatlanok értéke nő, úgy a bérleti díjak is nőnek. Aki pár éve lakást vett, az nyert.
Ha most emberek bármilyen forrásból elkezdik a használt ingatlanokba lökni a pénzt, ne gondold, hogy az pl. az újaknál nem fog megjelenni. Szerinted idővel drágább lesz egy panel, mint egy újépítésű tégla?
Ez megint egy mesterséges piac fellendítés. Én csak remélni tudom, hogy nem egy az egyben fog kikötni az ingatlanpiacon ez. Szerencsére elég korlátozott azok köre, akik élhetnek vele és remélhetőleg ők sem csak ingatlanba tolják majd. Mi pl. autót tervezünk venni belőle, de a piaci lakáshitelünk kiváltása is felmerült már bennünk, mint lehetőség... Majd meglátjuk mit hoz az élet és hogyan alakulnak a tapasztalatok ezzel a hitellel kapcsolatban, mire odakerülünk (jövő tavasszal lesz az esküvőnk).
A CSOK kibővítése viszont biztosan drágulást fog hozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!