Szeretnék megtanulni sporolni. Nagyjabol a fizetesem fele megy el a rezsire es a lakhatásra. Milyen otleteitek vannak?
Mikor még falun laktam a szülőknél, a következőképpen spóroltak, de maximális sikerrel: A ház akkoriban rezsimentes volt a villanyon kívül. A víz fúrt kutakból volt. A háztájiban a kenyéren kívül mindent megtermeltünk. Ott lakva mindig volt megtakarításom, nem is kevés.
Ha mindezt összehasonlítom a mai lakásommal, hát elég gyalázatos eredmény adódik, mert itt nem elég hogy mindenért fizetni kell, de jelentősen túlárazzák a szolgáltatók az árakat. Ahogy az élelmiszer sem olcsó. Itt meg még a meglévő megtakarításom is szép lassan feléltem. Úgyhogy valami gazdaságosabb lakhely jár az eszemben, mert az hogy mások profitját termelem a sok kiadással és számlafizetéssel, nem mondható jó érzésnek. Szinte úgy érzem tőle magam mint ha valami rossz társaságba keveredtem volna vagy mint ha alkoholra szórnám el a pénzt.
De, hogy a kérdésre is válaszoljak...
Elsőnek térképezd fel reálisan az összes bevételi lehetőséged s kiadásod, maxon. Ha nagyon nem megy, akkor 2-3 hónapig "kockás füzet", házipénztár, stb.
Abból készíts egy éves cash flow terv táblázatot pl. excellbe. Majd kezdetben monitoringozd havonta, később negyedévente.
A total összegeknél a záró egyenlegnél és a változónál látnod kell, mire számíthatsz éven belül, mint megtakarítás és tételesen( vagy csoportbontásban) láthatod, hogy mire mikor mennyit költesz, hol lehet engedni, hol kell visszavenni a kiadási oldalon, esetleg min lehet húzni még a bevételin.
Szerintem egyszerű.
1. Megjön a fizu.
2. Kifizeted a számlákat.
3. Beosztod a havi kajapénzt.
4. Ha klotyó papír meg ilyesmi kell veszel.
5. Mást nem veszel és nem jársz el szórakozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!