Mi értelme van az inflációnak és a béremelésnek?
Nem egyszerűbb lenne, ha adott terméknek x év múlva is ugyanannyi lenne az ára és egy adott munkáért x év múlva is ugyanaz a bér járna?
Februárba kaptam 15%-os béremelést a munkahelyemen, örültem is, mint majom a farkának. Ma viszont voltam vásárolni a lidlben, megvettem a szokásos kajámat, amiből decemberbe még egy csomag 199 forint volt, most viszont felemelték 229-re. Ez szintén 15%-os áremelésnek felel meg. Ennek így nem sok értelme van. Miért van akkor erre mégis szükség?
A béremelés csak következménye az inflációnak, nem oka. Éppen az infláció kényszeríti ki abban az esetben, ha egyébként nincs munkaerőből túlkínálat.
A kapitalista gazdaság egyik alaptörvénye, hogy profitnak kell keletkeznie a termelési ciklus végére. Az infláció a profit egyik keletkezési formája (sok más mellett).
"decemberbe még egy csomag 199 forint volt, most viszont felemelték 229-re. Ez szintén 15%-os áremelésnek felel meg"
Az egész fizetésedből ilyet vettél? Nem. Az átlagos infláció 3% volt, tehát többet tudsz vásárolni egyéb javakból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!