Januártól ha önkéntes alapon túlórázom vagy bemegyek hétvégén dolgozni akkor azt nem fizetik ki? (vagyis 3 éven belül) Vagy csak ha ők hívnak be?
Elég sokat olvastam utána, munkajogász tollából olvastam a következőt.
A 3 év a túlmunka elévülési ideje (ennyi időd van dönteni az elszámolás módjáról). A munkaadónál lévő bérfizetéssel (tehát pl. havonta vagy hetente) kérheted az addig összegyűlt túlmunka kifizetését vagy lecsúsztatását.
Olvassátok el a törvényt! Hatalmas félreértések vannak.
3 dolog változik meg:
- pihenőnap kiadásának szabályozása enyhébb lesz, tehát a munkáltató kicsit rugalmasabban oszthat be,
- az eddig maximális 250 ill. kollektív szerződéssel 300 túlóra egységesen 400-ra nő,
- az eddigi maximális 1 éves munkaidőkeret 3 évre nő, de ez csak a kollektív szerződéssel rendelkezők számára igaz, tehát ott, ahol a szakszervezet tárgyalja le a szerződést.
Tehát NEM változik meg gyökeresen semmi. Ugyanúgy működik a túlóra, ahogy régen: a munkáltató rendelheti el. Automatikusan sem változik meg semmi, nem lesz olyan, hogy hirtelen 3 éves munkaidőkeretbe kerülsz január 1-gyel.
Szóval a lényeg a lényeg, hogy tájékozódni kell, most ez egy nagyon felkapott téma lett, és mindenki hazudik róla, de a valóság a törvényben van.
Igen és a valóság az , hogy rákényszeríthetnek , hogy éjjel-nappal dolgozz kevesebb pénzért és mindezt a családok támogatásának a jegyében.
A rugalmas minkaidőkeret így működik ( már évek óta ) :
Mondjuk márciusban nincs meló , úgyhogy elküldenek 1 hét szabira , a pénzedet megkapod , de mínusz óráid keletkeznek.
Augusztusban sok a megrendelés , úgyhogy szólnak , hogy gyere be 5 hétig minden szombaton.
Ez nem számít túlórának , mert van 5 mínusz napod , úgyhogy SZOMBATI TÚLÓRAPÉNZ - AGYŐ , csiribí -csiribá , a szombatból hézköznap lett.
Ezt ma Magyarországon meg lehet csinálni , és újabb cslafintáságokon törik a fiúk a fejüket persze KIZÁRÓLAG A MUNKÁS ÉRDEKÉBEN !
Ja , és ha a törvény lehetőséget ad a munkások kizsákmányolására , akkor a munkáltató miért ne tenné meg?
Nem bolond nem ?Neki a profit a lényeg , magyarul az , hogy valaki a legkevesebb pénzért a legtöbbet dolgozzon neki!
Az új törvény kifejezetten családbarát , ha nincs időd hazamenni a munkából , akkor a migránsok nem ölhetnek meg útközben , a gyereket meg majd a nagymama felneveli , hogy legyen valaki aki tovább melózik....
Ahol én dolgoztam , ott sehol sem volt komoly szakszervezet.
Ahol meg van : hát a szakszervezeti vezetőket jól meg kell fizetni , plusz szép irodát , könnyű melót kell adni nekik és a dolgok meg vannak oldva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!