Érdekelne miért kerül olyan sokba egy logó tervezése?
A munkaórákon, tárgyi tudáson, illetve a felhasznált digitális vagy nem digitalis eszközök árának megfizetése ( nézd meg, mennyi egy jogtiszta photoshop pl) mellett, a logóval te más saját szellemi termékét is megkapod.
Hát, ezért.
( művészként a halqlom ez a " miért ilyen draaagaa?" nyafogás ügyfelektől.
Azért drága, mert megvan a tudásom, h megcsináljam, megveszem a legjobb eszközöket ahhoz, hogy jó minőségű dolog készüljön és egy kisprojektnél is min. 2-3 napnyi, napi nagyon NEM 8 órás munka áll a kép mögött..
És igen, egy művész "csak" fest, ír, rajzol, tervez.."elfesteget" de a határidő határidő nekünk is, kedvtől függetlenül.
Az én/ mi óradíjunk miért lenne kevesebb, mint mondjuk egy kőművesé?
Vannak nagyon olcsó logók is s van, amikor egy művész irdatlan összegeket kap egy alig valakinek tetsző logóért (olimpiára pl.)... Ez sok tényezőn múlik. Ma már a neten potom áron is készítettethetsz logót, persze a minőség általában jobb, ha valami normál árat adsz érte - ami még mindig nem sok, ha egy komoly üzletnél akarod használni évtizedekig... Egy jó designer munkája nem keveset jelent az üzleti sikerekben, amikor ki kell tűnni a tömegből s megfelelően, profin kommunikálni, hogy mi is a cég.
Egyetlen logó terveztetésekor azért nem sima kis órabér a jogos, mint egy alkalmazottnál, aki bent ül az asztalnál s megkapja a havi fixet, akkor is, ha a nap felében semmi meló s pl. grafikus, de alig tud valamit felismerhetően megrajzolni (ismertem ilyet)...
Bocsi, kérdező, de úgy látom, itt vannak szakemberek is, úgyhogy én is kérdeznék: ha tegyük fel valaki csináltat egy logót, akkor utána azt le kell külön védetni, hogy más ne használhassa vagy önmagában az elkészítésével már egy szellemi termék, amit "szerzői jog" véd?
Remélem, jól kérdeztem: a lényege, hogy mit tegyen az ember, hogy más ne használhassa, ill. ha mégis használja, akkor hová lehet fordulni (Artisjus?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!