Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Első lakás támogatás, kérdés?

Első lakás támogatás, kérdés?

Figyelt kérdés

Vettünk párommal 1/2-ed arányban egy közös házat. Nekem első ház, neki viszont már van a nevén egy ház, ami nem lakható.

Kérdésem, hogy ha az első lakás támogatására beadnánk az igényt, viszont csak én tudom azt nyilatkozni, hogy első ház, akkor adnak egyáltalán támogatást? Vagy csak fele annyit, mert a fél ház van a nevemen?

2018. aug. 15. 11:17
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Az első lakásod megvásárlása esetén illeték kedvezményt kaphatsz, ami azt jelenti, hogy 4% helyett 2 %-ot kell kifizetni és kérhetsz egy éves részletfizetési lehetőséget.

Mi is pont ebben a helyzetben voltunk nem egész egy éve.

A lakás vételára 15 M alatt kell hogy legyen.

Két külön személy vagytok, egyenként a lakás vételárának feléig adóztok. Két különböző papír kerül kitöltésre (az ügyvéd által), az egyik a te nevedre, a másik a párodéra. A tiéden be lesz jelölve, hogy szeretnél élni a kedvezményeddel és esetleg a részletfizetési lehetőséggel, a párodén nem lesz bejelölve.

Vagyis ha 15 millió az ingatlan, akkor mindketten 7,5-7,5 millió után fizettek illetéket. A párod 300 ezer forintot, te pedig 150 ezer forintot.

2018. aug. 15. 12:48
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat! Ezzel teljesen tisztában vagyok, az ügyvédünk el is intézte a NAV felé a részletfizetést.

A kérdésem azonban arra irányult, hogy az Önkormányzat ad első lakás támogatást. Azonban csak nekem első ez a ház, a páromnak már 2. Továbbá 1/2-ed arányban vásároltuk.

A kérdésem az, hogy vajon lehetséges-e, hogy én megkapjam az a támogatás felét, vagy ilyenkor már az sem jár?

2018. aug. 15. 12:55
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Mi lenne, ha az Önkormányzatnál érdeklődnél?

Szerinted tudja itt valaki, hogy pl. az egyházasdengelegi önkormányzatnál hogy mennek a dolgok?

2018. aug. 15. 14:37
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez esetben azt kellett volna megkérdezned, hogy esetleg tudja-e valaki, hogy Mucsaröcsögén az első lakásukat vásárló fiatalok milyen feltételekkel kaphatnak támogatást!? És akkor nem is koptatom az ujjaimat, mert fogalmam sem lenne a válaszról.

Keresd fel a helyi önkormányzatot és kérdezz rá. Sokszor még ők maguk sem tudják milyen feltételekkel adnak támogatást...

2018. aug. 15. 15:16
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a hozzászólásokat!

Igaz, hogy nem írtam oda, de gondoltam, hátha van olyan, aki volt mondjuk pont az én helyzetemben.

Igazából annyi érdekelt volna, hogy több tulaj esetén egy fő is igénybe veheti-e, vagy ha másiknak van háza, akkor már nem is adják.

Majd utánajárok én, amikor itt lesz az ideje! De szeretek mások tapasztalataiból is tanulni. Sokszor ez a lényege a Gyakorikérdéseknek.

2018. aug. 16. 13:24
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Ez. De mivel ez önkormányzati és nem állami támogatás, ezért a feltételei is önkormányzatonként változhatnak (pl. ahol én ilyenről tudok, ott elég ha 35 év alatt van mindkét fél és gyermekvállalási szándéknyilatkozatot tesz --> világvégi kis falu; máshol meg csak első lakásosok kaphatják ki tudja milyen feltételekkel), így pedig már az ég világon senki nem fog tudni település név nélkül válaszolni.
2018. aug. 16. 14:45
 7/7 A kérdező kommentje:
Értem! Köszönöm szépen!
2018. aug. 23. 10:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!